PROMISING YOUNG WOMAN

Donkere thriller over een vernietigende femme fatale, waar je als man beter bij uit de buurt kunt blijven.

Cassie (Carey Mulligan) had een veelbelovende toekomst tot een mysterieus incident haar leven omgooide. Sindsdien is niets nog wat het lijkt en leidt ze een dubbelleven. Overdag is ze een charismatische, jonge vrouw. ’s Nachts struint ze elke nachtclub af, waar ze zich dronken voordoet om zich te laten oppikken door zogenaamd bezorgde mannen. Tot op een dag een onverwachte ontmoeting haar de kans geeft om haar verleden recht te zetten. Emerald Fennell (producent en schrijfster van de populaire serie KILLING EVE) maakt met PROMISING YOUNG WOMAN haar regiedebuut.

Films in deze categorie

GRETA

Psychologische thriller met Chloë Grace Moretz en Isabelle Huppert.

De jonge Frances (Chloë Grace Moretz) leeft in New York met haar beste vriendin, maar mist haar net overleden moeder. Wanneer ze op een dag een verloren handtas terugvindt, wil ze deze teruggeven aan de eigenaar. Dit blijkt de oudere weduwe en pianiste Greta (Isabelle Huppert), die erg eenzaam is omdat haar dochter ver weg woont en haar man is overleden. Er ontstaat er een ongewone, intieme vriendschap. Maar al gauw blijkt dat de weduwe een sinister geheim met zich meedraagt. Sfeervolle en bloedstollende thriller van Oscar® winnaar Neil Jordan (INTERVIEW WITH THE VAMPIRE, THE CRYING GAME).

Films in deze categorie

THE BEGUILED

Oscarwinnares Sofia Coppola brengt het boek A PAINTED DEVIL van Thomas Cullinan naar het witte doek.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in 1864 in een meisjesinternaat in het Zuiden. De vrouwen die in het huis wonen, leven afgeschermd van de buitenwereld. Tot de dag komt waarop een gewonde soldaat (Colin Farrell) wordt aangetroffen, die vervolgens wordt binnengelaten om verpleegd te worden. Er ontstaat een seksueel geladen sfeer en door onderlinge dreigende rivaliteit tussen de vrouwen neemt het verhaal een onverwachte wending. Met sterke vrouwenrollen van onder meer Nicole Kidman, Kirsten Dunst en Elle Fanning.

Films in deze categorie

THE FURY OF A PATIENT MAN

Deze gelauwerde Spaanse film is een eigenzinnige, spannende en dramatische thriller, waarin elementen uit de western en misdaaddrama’s van de jaren zeventig samenkomen.

Curro wordt gearresteerd na de overval op een juwelier in Madrid. Na zijn vrijlating, acht jaar later, hoopt hij het leven met zijn vriendin Ana en hun zoontje weer op te pakken. Bij thuiskomst ontdekt hij dat er iets veranderd is. Een andere man is Ana’s leven binnengekomen. De aanwezigheid van deze stille en mysterieuze José blijkt geen toeval. Curro wordt gedwongen zijn verleden onder ogen te zien. Terwijl de twee mannen samen op pad gaan, stijgt de spanning en wordt duidelijk wie José is. THE FURY OF A PATIENT MAN (Originele titel TARDE PARA LA IRA) is het regiedebuut van Raúl Arévalo, die één van de hoofdrollen vertolkte in La isla minima. De film werd bekroond met vele prijzen waaronder 4 Goya’s (Spaanse Oscars).

Films in deze categorie

DE GROTE ZWAEN

Thriller over een schrijver die terecht komt in een crimineel complot.

De Amsterdamse schrijver Gerard F. Zwaen (Peter van de Witte van cabaret duo Droog Brood) raakt eind jaren ’90 betrokken bij perikelen rond een hasj-importeur, een corrupte FIOD-rechercheur en een Rijksrechercheur… De cast bestaat naast van de Witte onder andere uit Anniek Pheifer, Michiel Romeyn, Ton Kas en Ruben van der Meer. DE GROTE ZWAEN is de nieuwe film van Max Porcelijn. Porcelijn is vooral bekend van PLAN C waarmee hij drie jaar geleden onverwacht een Gouden Kalf nominatie voor beste film binnensleepte.

Met nagesprek regisseur Max Porcelijn.

Films in deze categorie

LA ISLA MINIMA

Spanje, 1980. Twee tienerzussen verdwijnen onder verdachte omstandigheden in een verlaten dorp in de diepe moeraslanden van Zuid Spanje. Twee politieagenten die elkaars tegenpolen zijn vertrekken vanuit Madrid naar de getroffen regio. Wanneer ze op twee lijken stuiten, moeten de agenten hun verschillen opzij zetten om de moordenaar onder ogen te komen die al jaren het dorp in de ban houdt. La Isla Mínima sleepte maar liefst 10 Goya’s, de Spaanse Oscars, in de wacht. Na zijn thriller Unit 7 verliet regisseur Alberto Rodriguez Sevilla om zijn nieuwe film in de moerassen van Guadalquivir in te blikken. Zijn filmt ademt de sfeer van True Detective en de films van David Fincher uit.

Films in deze categorie

THE BIRDS

Klassieke, kippenvel veroorzakende psychologische horror met een archetypische Hitchcock-scène: blondine in telefooncel (Tippi Hedren) belaagd door honderden moordzuchtige meeuwen. De vogels volgen haar tot diep in Californië.

Hitchcocks vertelling, naar een kort verhaal van Daphne Du Maurier, draait om een aantrekkelijke blonde verleidster die een beginnende romance heeft met een jonge advocaat. Zij maakt kennis met zijn familie in Bodega Bay, waar brutale vogels hun eigen plan blijken te trekken.

The Birds kan worden opgevat als voorloper van de rampenfilm, die in de jaren zeventig furore zou maken. De natuur verklaart de oorlog aan de mensheid, waarbij het gevaar deze keer uit onverwachte hoek komt. Hitchcock moest allerlei montagetrucks aanwenden om de ingewikkelde interactie tussen vogels en mensen te filmen. Zo werden de vogels eerst afzonderlijk gefilmd om later in het beeld geplakt te worden.

De films is ook doordrongen van een maniakale aandacht voor het detail. Zo weerspiegelen meubelstukken en voorwerpen de welstand en sociale status van de bewoners. De stralende Tippi Hedren maakte haar debuut in deze briljante griezelfilm die menig bezoeker na afloop anders deed kijken naar onze gevleugelde vrienden.

 

PASSE-PARTOUT FILMS MET LEZING

Voor de reeks van 4 Hitchcock films is het mogelijk om een passe-partout te kopen. Deze passe-partout omvat een combinatie van 4 voorstellingen, allen ingeleid door Gerwin van der Pol, docent Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Deze voorstellingen met lezing zijn alleen met een passe-partout te bezoeken.

Een complete lijst van de passe-partout voorstellingen:
Woensdag 20 augustus 20:00 lezing bij Rear Window.
Woensdag 3 september 20:00 lezing bij To Catch a Thief.
Woensdag 10 september 20:00 lezing bij Psycho.
Woensdag 24 september 20:00 lezing bij The Birds.

De passe-partout kan hier worden besteld.

Films in deze categorie

PSYCHO

Freudiaanse horror bij uitstek, dit sinistere verhaal rond een oplichtster, een gestoorde moteleigenaar en een douche. Hitchcock achtte Psycho een van zijn “amusantste” films.

Marion Crane (Leigh) ontvlucht halsoverkop de grote stad na 40.000 dollar te hebben gestolen van haar baas. Omdat hevige regen haar het zicht beneemt, stopt ze bij een motel dat gerund wordt door de wat verlegen Norman Bates (Perkins). Ze let niet op zijn hints (“We all go a little mad sometimes”) en neemt nietsvermoedend een verfrissend en van alle zonden zuiverend stortbad, in een van de beroemdste moordscènes uit de filmgeschiedenis (opgenomen vanuit zeventig verschillende camerastandpunten). Marions zuster en een verzekeringsdetective nemen het op zich om de sporen van de moord te volgen.

Bernard Herrmann componeerde de indringende muziek. In een recent opgedoken BBC-interview uit 1964 stelt Hitchcock dat het publiek de film verkeerd had begrepen. “Ik vond het verhaal vooral amusant. De hele film was voor mij een grote grap. Ik was geschokt toen ik merkte dat mensen het allemaal heel serieus namen.”

 

PASSE-PARTOUT 4 FILMS MET LEZING

Voor de reeks van 4 Hitchcock films is het mogelijk om een passe-partout te kopen. Deze passe-partout omvat een combinatie van 4 voorstellingen, allen ingeleid door Gerwin van der Pol, docent Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Deze voorstellingen met lezing zijn alleen met een passe-partout te bezoeken.

Een complete lijst van de passe-partout voorstellingen:
Woensdag 20 augustus 20:00 lezing bij Rear Window.
Woensdag 3 september 20:00 lezing bij To Catch a Thief.
Woensdag 10 september 20:00 lezing bij Psycho.
Woensdag 24 september 20:00 lezing bij The Birds.

De passe-partout kan hier worden besteld.

Films in deze categorie

THE TWO FACES OF JANUARY

Met de thriller THE TWO FACES OF JANUARY maakt scenarioschrijver (Drive) Hossein Amini zijn regiedebuut. 1962. Het stijlvolle Amerikaanse koppel Chester en Colette MacFarland vertoeft in Athene waar ze tijdens een uitstapje naar de Akropolis de jonge Grieks sprekende Amerikaan Rydal tegenkomen. Hij werkt als gids en probeert tegelijkertijd toeristen op te lichten. Als het echtpaar hem voor een diner uitnodigt in hun exclusieve hotel, wordt hij ingezet om te helpen het lichaam van een schijnbaar bewusteloze man te verplaatsen. Rydal raakt hiermee ongewild verstrikt in het grimmige web van het duo en probeert hier uit te geraken. Maar dat wordt bemoeilijkt door de liefde die hij voelt voor Colette.

Films in deze categorie

NR. 10

Nederland
thriller, zwarte komedie, 90 minuten
Regie: Alex van Warmerdam
Met: Tom Dewispelaere- Frieda Barnhard- Hans Kesting // meer info

PIG

Verenigd Koninkrijk
Thriller, Drama, 92 minuten
Regie: Michael Sarnoski
Met: Nicolas Cage- Alex Wolff- Adam Arkin // meer info

THE COURIER

Verenigde Staten
spionage, thriller, 111 minuten
Regie: Dominic Cooke
Met: Benedict Cumberbatch- Rachel Brosnahan- Merab Ninidze // meer info