FIGLIA MIA

De verlegen Vittoria heeft een hechte band met haar liefhebbende moeder Tina (Valerio Golino). Hun rustige leven op Sardinië wordt volledig op zijn kop gezet wanneer het jonge meisje ontdekt dat het lokale feestbeest Angelica (Alba Rohrwacher) haar biologische moeder is. Wanneer Angelica gedwongen wordt om te verhuizen vanwege financiële problemen, vraagt ze om Vittoria te mogen ontmoeten. Tina vindt dit goed, in de veronderstelling dat Angelica binnenkort de stad zal verlaten. Tegen Tina’s wil brengen Vittoria en Angelica steeds meer tijd samen door en wordt hun band steeds sterker. Figlia Mia ging in Berlijn in première en was genomineerd voor een Gouden Beer. Een jong meisje wordt verscheurd door haar liefde voor haar twee moeders. Een verhaal over onvolmaakt moederschap en onlosmakelijke banden. Het zonovergoten Sardinië is de setting van deze zomerse film.

Films in deze categorie

3 FACES

Een beroemde Iraanse actrice ontvangt een verontrustende videoboodschap van een jong meisje dat haar om hulp smeekt om aan haar conservatieve familie te ontsnappen. Niet wetend of ze gemanipuleerd wordt of niet, vraagt ze haar goede vriend, regisseur Jafar Panahi, om raad. Samen rijden ze naar het dorp van het meisje in de afgelegen bergen in het noordwesten van Iran, waar ze hartelijk welkom worden geheten door de inwoners. De bezoekers uit de stad ontdekken echter al snel dat traditie voor de lokale bevolking minstens zo belangrijk is als gastvrijheid.

Sinds zijn speelfilmdebuut DE WITTE BALLON, in Cannes bekroond met de Gouden Camera, geldt Jafar Panahi als een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran. Na het succes van TAXI TEHERAN verruilt hij de stad voor een roadtrip door het platteland. Wederom onderzoekt hij de tegenstellingen in zijn thuisland met een zeer persoonlijke film, gedraaid in de dorpen waar zijn eigen familie vandaan komt om censuur te ontwijken. Met 3 FACES brengt Panahi een ode aan de Iraanse cinema en haar sterke actrices, maar ook aan zijn leermeester Abbas Kiarostami. De film werd dit jaar in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm en bekroond met de prijs voor beste scenario. Een prijs die hij vanwege zijn beroeps- en uitreisverbod helaas niet zelf in ontvangst kon nemen.

Films in deze categorie

THE HAPPY PRINCE

Ooit was de flamboyante Oscar Wilde een van de meest geliefde auteurs van Engeland, maar na op een zijspoor te zijn beland, brengt hij zijn laatste dagen verbannen door. Zijn bourgondische leefstijl heeft zijn lichaam zwak en zwaar achtergelaten, maar hij is nog altijd scherp van geest. In het laatste hoofdstuk van zijn leven wordt hij geteisterd door verlangens en geconfronteerd met de vergankelijkheid van lusten, maar wordt de waarde van echte liefde ook eindelijk ontmaskerd.

Films in deze categorie

3 DAYS IN QUIBERON

Doordringende film over de wereldberoemde actrice Romy Schneider.
1981, Quiberon, een plaatsje aan de Bretonse kust. Romy Schneider heeft zich teruggetrokken in een kuurhotel. Met steun van haar oude vriendin Hilde Fritsch probeert Romy haar demonen te bevechten. Dan arriveren de jonge journalist Michael Jürgs en de fotograaf Robert Lebeck voor een interview met de superster. Direct begint het kat-en-muisspel tussen de fragiele diva en de ambitieuze journalisten. Terwijl de twee de meest innerlijke gevoelens van deze fascinerende vrouw in tekst en beeld voor hun lezers proberen te vangen, probeert Hilde haar vriendin te beschermen. Er volgen drie dagen en nachten vol wederzijdse manipulatie, tederheid en emoties. De rol van Schneider wordt weergaloos vertolkt door Marie Bäumer, die verbluffend veel op Romy lijkt.

Films in deze categorie

L’APPARITION

Kritische onderzoeksjournalistiek naar heilige Mariaverschijning.
Op een dag krijgt verslaggever Jacques een mysterieus telefoontje van het Vaticaan. In een Frans dorp beweert een 18-jarig meisje een verschijning van de Maagd Maria te hebben gezien. Het gerucht verspreidt zich snel, waardoor duizenden pelgrims richting de plaats van het fenomeen trekken. Jacques, die weinig met religie heeft, stemt ermee in om deel uit te maken van een onderzoekscommissie en zo licht te werpen op deze bijzondere gebeurtenissen. Gevierd acteur Vincent Lindon en de jonge actrice Galatéa Bellugi vertegenwoordigen in L’APPARITION twee compleet verschillende werelden. Regie is van Xavier Giannoli, die eerder meerdere Cécars (Franse Oscars) won met MARGUERITE.

Films in deze categorie

DEN SKYLDIGE

Zenuwslopend drama, opgebouwd rondom enkele telefoongesprekken.
Asger Holm is een voormalige politieagent die nu bij de alarmcentrale werkt. Hij beantwoordt een noodoproep van een ontvoerde vrouw. Wanneer de verbinding plots wordt verbroken begint er een zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder. Met de telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de bedreigde vrouw te redden. Hij komt er echter al snel achter dat hij met een misdrijf te maken heeft dat veel groter is dan hij in eerste instantie dacht. Krachtig en loeispannend filmdebuut van de Deense filmmaker Gustav Möller. Met schaarse middelen in één ruimte wordt het verhaal real-time en dicht op de huid vertelt.

Films in deze categorie

THE MERCY

Op zoek naar erkenning en geld om zijn noodlijdende bedrijf te redden, besluit de Engelse amateurzeiler Donald Crowhurst (Colin Firth) om mee te doen aan de Golden Globe Race, een non-stop solo zeilrace om de wereld. In oktober 1968 verlaat hij met een zelfgebouwde boot de haven van Teignmouth in Devon, zijn vrouw (Rachel Weisz) en kinderen op de kade achterlatend. Al snel blijkt dat hij het avontuur volledig heeft onderschat. Oscarwinnaar James Marsh (THE THEORY OF EVERYTHING) maakte van dit onwaarschijnlijke waargebeurde verhaal een liefdevol portret van een man die zich laat leiden door zijn dromen.

Films in deze categorie

THE LAST SON

Massachusetts, 18 juli 1969. Terwijl de wereld thuis in spanning kijkt naar de ruimtereis van Apollo 11, wordt op het eiland Chappaquiddick, een geliefd vakantieoord voor welgestelde Amerikanen, een van de meest controversiële politieke doofpotaffaires van Amerika georkestreerd. Na het verlaten van een feestje ontsnapt Ted Kennedy ternauwernood aan de dood als zijn auto van een brug afzwenkt. De jonge campagnemedewerker Mary Jo Kopechne die naast hem zat heeft minder geluk en verdrinkt. Wat lijkt op een tragisch ongeluk mondt al snel uit in een meeslepend schandaal gebouwd op leugens en valse getuigenissen.

Films in deze categorie

THE BOOKSHOP – Boek in Beeld

Weduwe Florence Green (een mooie rol van Emily Mortimer) wil haar leven weer oppakken door een boekwinkel te openen. Ze is een krachtige vrouw, maar de komst van haar winkel doet eind jaren vijftig in het Britse kustplaatsje veel stof opwaaien. Onder leiding van de welgestelde Violet Gamart en haar man wordt Florence op slinkse wijze tegen gewerkt. Toch vindt ze steun bij een mysterieuze man… Verfilming van het gelijknamige boek van de Booker Prize winnende Penelope Fitzgerald. Op de Frankfurter Buchmesse won regisseur Isabel Coixet met THE BOOKSHOP bovendien de prijs voor beste boekverfilming.

Op dinsdag 12 juni is er weer een speciale voorstelling van Boek in Beeld, het samenwerkingsproject van de Hoornse Bibliotheken en Cinema Oostereiland. Harry Peters zal aanwezig zijn en geeft voorafgaand aan de film een inleiding over het boek en de film. Er geldt een aangepast tarief.

Films in deze categorie

UTØYA 22 JULI

Het is een van de recente trauma’s van Europa: de aanslagen door de rechtsextremistische Anders Breivik. Op 22 juli 2011 laat hij een bom afgaan in het centrum van Oslo. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad nemen jongeren van een zomerkamp op het eiland Utøya contact op met hun familie. Ze stellen hen gerust dat ze ver van het incident vandaan zijn en in veiligheid verkeren. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Films in deze categorie

3 DAYS IN QUIBERON

Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk
Drama, 115 minuten
Regie: Emily Atef
Met: Marie Bäumer - Birgit Minichmayr - Charly Hübner // meer info

DEN SKYLDIGE

Denemarken
Drama, 85 minuten
Regie: Gustav Möller
Met: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Johan Olsen // meer info

THE HAPPY PRINCE

Verenigd Koninkrijk
drama, 105 minuten
Regie: Rupert Everett
Met: Rupert Everett - Colin Firth - Emily Watson // meer info

DISOBEDIENCE

Ierland, Verenigd Koninkrijk, VS
Drama, romantiek, 114 minuten
Regie: Sebastián Lelio
Met: Rachel McAdams - Rachel Weisz - Alessandro Nivola // meer info

TAMPOPO

Japan
klassieker, komedie, drama, 114 minuten
Regie: Jûzô Itami
Met: Ken Watanabe - Tsutomu Yamazaki - Nobuko Miyamoto // meer info

3 FACES

Iran
drama, 100 minuten
Regie: Jafar Panahi
Met: Jafar Panahi - Behnaz Jafari - Marziyeh Rezaei // meer info