ZAGROS

Meeslepend drama over de verscheurdheid tussen tradities en moderniteit.

Fake news voorbehouden aan de media? Verre van. In het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa begint het juist bij de dorpscultuur. De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Eenmaal van het dorp in de grote stad Brussel beland, blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie… Prachtige film met levensechte vertolkingen.

Films in deze categorie

UTØYA 22 JULI

Het is een van de recente trauma’s van Europa: de aanslagen door de rechtsextremistische Anders Breivik. Op 22 juli 2011 laat hij een bom afgaan in het centrum van Oslo. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad nemen jongeren van een zomerkamp op het eiland Utøya contact op met hun familie. Ze stellen hen gerust dat ze ver van het incident vandaan zijn en in veiligheid verkeren. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Films in deze categorie

JEUNE FEMME

Portret van een zoekende generatie, vrijwel geheel gemaakt door een vrouwelijke crew.

In deze karakterstudie wordt de chaotische, impulsieve dertiger Paula gevolgd. Tien jaar lang was ze met haar vroegere docent en nu heeft hij haar gedumpt. Als wraak ontvoert ze zijn kat als ze aan haar zwerftocht door Parijs begint. Balancerend op het randje van dakloosheid probeert de vroegere ‘vriendin van’ zichzelf opnieuw uit te vinden. Maar dat gaat niet over een nacht ijs. Zo belandt ze in een identiteitscrisis en werkt zich van de ene lastige in de andere absurde situatie door zich steeds voor te doen als een ander persoon. Het energieke en levendige JEUNE FEMME werd al wereldwijd bekroond en won onder meer een Camera d’Or op het filmfestival van Cannes.

Films in deze categorie

MARJORIE PRIME

Waar liggen de grenzen van het toepassen van kunstmatige intelligentie?

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie heel gewoon is geworden, krijgt de 86-jarige Marjorie gezelschap van een leergierig hologram. Deze ‘prime’ is een jongere versie van haar overleden man Walter, die herinneringen met Marjorie ophaalt om haar verslechterende geheugen te trainen. Maar de prime kent alleen de feiten en herinneringen die hem verteld zijn, die dus ook te manipuleren zijn – door Marjorie of bijvoorbeeld haar schoonzoon Jon…
Naast grootgewichten Geena Davis en Tim Robbins schittert John Hamm (MAD MEN) als Walter’s hologram. Let ook op de nagenoeg onbekende, maar als sinds de jaren vijftig acterende, Lois Smith als de bejaarde Marjorie. Gebaseerd op het voor een Pulitzer Prize genomineerde toneelstuk.

Films in deze categorie

LA HOLANDESA

Het taboe van de kinderwens en de (on)maakbaarheid van het leven.

Het is een van de vragen die je vooral als vrouw vaak krijgt: “Heb je kinderen?” Maar wat als je helemaal geen kinderen kunt krijgen? Maud en Frank zijn op vakantie in Chili voor een nieuwe start. Na jarenlang proberen, hebben ze te horen gekregen dat hun kinderwens nooit vervuld zal worden. Maar Maud accepteert het niet en verdwijnt na een knallende ruzie. In haar eentje reist ze van het zuiden naar het noorden van Chili en ontmoet onderweg het jongetje Messi. De toevallige ontmoeting tussen de twee is het begin van een ontwapenend avontuur door het adembenemende landschap van Chili. Prachtige film waarin Rifka Lodeizen (opnieuw) imponeert, als moeder zonder kind.

Films in deze categorie

LEAN ON PETE

De maker van het verpletterende 45 YEARS richt zijn peilen op small town Amerika.

De vijftienjarige Charley is op zoek naar vastigheid. Als zoon van een alleenstaande vader met tijdelijke baantjes kent hij weinig zekerheden en is hij vaak op zichzelf aangewezen. Wanneer ze naar Portland verhuizen, hoopt hij op een nieuwe start. Charley vindt er werk bij Del, een doorgewinterde paardentrainer die met races zijn geld verdient, en sluit vriendschap met het versleten renpaard Lean on Pete. Maar wanneer blijkt dat Del zijn paard naar de slacht wil sturen, gaat Charley er met Pete vandoor… Na een homoseksuele romance in WEEKEND en een 45-jarig huwelijk in 45 YEARS, richt de Engelse scenarist en regisseur Andew Haigh zich opnieuw op een geheel ander onderwerp.

Films in deze categorie

HOMECOMING (1945)

Verstild oorlogsdrama in prachtige zwartwit beelden.

Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren een orthodoxe Joodse vader en zoon in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat onrust. Wat bevindt zich in de kisten en wat is hun doel? De dorpsbewoners gaan gebukt onder een collectief schuldbesef en door hun komst komen donkere geheimen en herinneringen bovendrijven. Zijn deze mannen familie van Joodse dorpsgenoten die werden gedeporteerd? Komen ze hun clandestien verkregen eigendommen opeisen? Het dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen…

Films in deze categorie

LA VILLA

In een oogstrelend dorpje aan de kust bij Marseille komen Angèle, Joseph en Armand samen bij hun ernstig zieke vader Maurice. Nu vader een beroerte heeft gehad, komen verleden en heden samen voor de broers en hun zus. Joseph is inmiddels met pensioen en heeft verbitterd zijn idealen opgegeven, terwijl Armand probeert het plaatselijke restaurant draaiende te houden en Angèle een gevierde actrice is. Allen lijken te berusten in een teleurstellend leven waar geen plaats meer is voor het dorpsgevoel van vroeger. Genomineerd voor een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Films in deze categorie

COBAIN

De problematische relatie van een jongen en zijn moeder.

Nadat de 15-jarige Cobain wordt ontslagen uit een jeugdinstelling, loopt hij weg van zijn nieuwe pleeggezin. Hij maakt zich zorgen over zijn moeder Mia, een jonge hoogzwangere vrouw die de drank en sigaretten niet kan laten staan en een rondzwervend bestaan leidt. Als Cobain eist dat zij hulp zoekt voor haarzelf en de baby, krijgen de twee knallende ruzie. Wat moet er gebeuren om Mia er weer bovenop te krijgen? COBAIN is alweer de zesde film van de Rotterdamse regisseur Nanouk Leopold (BOVEN IS HET STIL). In een welhaast verstilde rol geeft de debuterende Bas Keizer uitdrukking aan de woede, angst en verlangen van een jongen die veel te vroeg volwassen moet worden.

Films in deze categorie

ZAMA

Een officier van de Spaanse Kroon verliest langzaam zijn grip op de realiteit.

Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, een zeventiende eeuwse gezant van de Spaanse koning in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Met ZAMA doet de Argentijnse regisseur Lucrecia Martel, onder collega’s bekend als een van de meest vooraanstaande vrouwelijke filmmakers, weer van zich spreken. En hoe. Ze vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. Op het afgelopen filmfestival van Rotterdam bekroond door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Films in deze categorie

LA VILLA

Frankrijk
drama, 107 minuten
Regie: Robert Guédiguian
Met: Ariane Ascaride - Jean-Pierre Daroussin - Gérard Meylan // meer info

MOZART IN LOVE

Verenigd Koninkrijk
drama, romantiek, 103 minuten
Regie: John Stephenson
Met: Aneurin Barnard - James Purefoy - Samantha Barks // meer info

LEAN ON PETE

Verenigd Koninkrijk
drama, 122 minuten
Regie: Andrew Haigh
Met: Charlie Plummer - Steve Buscemi - Chloe Sevigny // meer info

THE BOOKSHOP

Verenigd Koninkrijk
drama, boekverfilming, 113 minuten
Regie: Isabel Coixet
Met: Emily Mortimer - Bill Nighy - Patricia Clarkson // meer info

DON’T WORRY, HE WON’T GET FAR ON FOOT

Verenigde Staten
komedie, drama, 113 minuten
Regie: Gus Van Sant
Met: Joaquin Phoenix - Jonah Hill - Rooney Mara // meer info

ON CHESIL BEACH

Verenigd Koninkrijk
drama, boekverfilming, 105 minuten
Regie: Dominic Cooke
Met: Saoirse Ronan - Billy Howle - Anne-Marie Duff // meer info

ZAGROS

België
drama, 102 minuten
Regie: Sahim Omar Kalifa
Met: Feyyaz Duman - Maaike Neuville - Steve Van Nuffel // meer info

JEUNE FEMME

Frankrijk
drama, 97 minuten
Regie: Léonor Serraille
Met: Laetitia Dosch - Souleymane Seye Ndiaye - Grégoire Monsaingeon // meer info

UTØYA 22 JULI

Noorwegen
drama, 90 minuten
Regie: Erik Poppe
Met: Aleksander Holmen - Andrea Berntzen - Solveig Koløen Birkeland // meer info

THE GUERNSEY LITERARY SOCIETY

Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
drama, romantiek, boekverfilming, 123 minuten
Regie: Mike Newell
Met: Michiel Huisman - Lily James - Matthew Goode // meer info

MARJORIE PRIME

Verenigde Staten
drama, 99 minuten
Regie: Michael Almereyda
Met: Jon Hamm - Geena Davis - Lois Smith // meer info

HOMECOMING (1945)

Hongarije
drama, 94 minuten
Regie: Ferenc Török
Met: Péter Rudolf - Bence Tasnádi - Tamás Szabó Kimmel // meer info