PARI

Aansluitend aan de film volgt een nagesprek met Gerlinda Heywegen en Siamak Etemadi.

In dit aangrijpend familiedrama, waarin de Iraanse Pari en haar man naar Athene reizen op zoek naar hun vermiste zoon Babak, komt het aan op de innerlijke kracht en het doorzettingsvermogen van Pari.

Wanneer Pari en haar man hun studerende zoon in Athene opzoeken, stranden ze al gelijk op de luchthaven, tevergeefs wachtend op Babak die hen zou komen ophalen. In deze voor hen vreemde omgeving is het traditionele moslimkoppel aangewezen op het beetje Engels dat Pari spreekt. Al hun pogingen om te achterhalen waar hun zoon zich bevindt eindigen in een dood spoor, maar Pari voelt instinctief dat opgeven geen optie is. In haar zoektocht volgt ze de voetsporen van het rebelse leven van haar verdwenen zoon, waarin Pari niet alleen haar kind probeert te vinden maar ook zichzelf.

 

“Foroutan speelt een knap spel van verwondering en nieuwsgierigheid.” ★★★★ Volkskrant

“Een perfect slotakkoord” ★★★★ Trouw

“Etemadi’s mix van onderwerpen en stijlen is fascinerend.” ★★★ NRC

“Een fenomenale centrale rol van actrice Melika Foroutan”
– Het Parool

 

Films in deze categorie

DE VEROORDELING

Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van ‘de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ‘trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Drama gebaseerd op de Deventer moordzaak en de daarmee verband houdende verwikkelingen na de moord op weduwe Wittenberg in september 1999.

Films in deze categorie

BLACKBIRD

Lily (Susan Sarandon) is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit zij haar leven te willen beëindigen, met steun van echtgenoot Paul (Sam Neill). Ze vraagt haar geliefde familie om nog eenmaal bijeen te komen voor haar afscheid. Maar al snel komt een onopgelost conflict tussen haar dochters, Jennifer (Kate Winslet) en Anna (Mia Wasikowska) bovendrijven. Het perfecte spel van de sublieme cast maakt van BLACKBIRD een tot nadenken stemmend familiedrama over het leven gedurende momenten van afscheid en verlies.

Films in deze categorie

THERE IS NO EVIL

Verhalen over vrijheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid in hedendaags Iran, waar de doodstraf nog steeds bestaat.

Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, maar niemand weet waar hij elke ochtend heen trekt. Pouya, een jonge dienstplichtige, kan zich er niet toe brengen een man te doden zoals hem is opgedragen. Javad, die is gekomen om zijn geliefde ten huwelijk te vragen, zit plotseling gevangen in een dilemma. Bharam, een verbannen arts, heeft besloten zijn nichtje eindelijk het geheim van zijn leven te onthullen. Deze vier verhalen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en met de doodstraf in hedendaags Iran. THERE IS NO EVIL won in Berlijn de Gouden Beer voor Beste Film.

Films in deze categorie

THE WORLD TO COME

Indrukwekkend historisch drama over de liefde tussen twee vrouwen, die in het geheim moet plaatsvinden.

Het Amerikaanse platteland, 1850. Het leven van de verlegen en introverte Abigail is eenzaam en geïsoleerd. Dyer is een zorgzame echtgenoot, maar hun huwelijk is nooit hersteld van de dood van hun dochtertje. Het land van de boerderij is koud, modderig en somber. Alles verandert met de komst van Tallie, de meer uitgesproken vrouw van haar buurman. Abigails verwachtingen van het leven groeien door de gepassioneerde romance die opbloeit tussen beide vrouwen. Film over vrouwelijke zelfredzaamheid met Katherine Waterston, Vanessa Kirby, Karina Ziana Gherasim en Casey Affleck.

Films in deze categorie

LA DEA FORTUNA

Italiaans drama waarin het leven van een stel een onverwachte wending krijgt.

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een ommezwaai in hun leven.

Films in deze categorie

KOM HIER DAT IK U KUS

Tragikomische verfilming van de gelijknamige, succesvolle roman van Griet Op de Beeck. Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto ongeluk overlijdt. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf.

Films in deze categorie

SON-MOTHER

Aangrijpend drama over een weduwe die als voorwaarde om te kunnen hertrouwen afstand moet doen van haar zoon.

In de eerste helft van de film (SON) maken we kennis met weduwe Leila, moeder van de 12-jarige zoon Amir en het 2 jaar oude dochtertje Munes in het huidige Iran. Ze kan nauwelijks rondkomen van haar baantje in de fabriek en komt voor een onmogelijke keuze te staan. Leila kan hertrouwen, maar dan moet ze afstand doen van haar zoon. In de tweede helft van de film (MOTHER) verschuift de aandacht naar de zoon Amir. Een rustige, observerende jongen, die voelt dat zijn moeder het moeilijk heeft en dat de traditionele druk op haar enorm is. Het offer dat Amir brengt is hartverscheurend. Evenals dat van zijn moeder.

Films in deze categorie

THE HUMAN VOICE

Korte film (30 minuten) van Pedro Almodóvar, gebaseerd op het beroemde toneelstuk LA VOIX HUMAINE van Jean Cocteau.

In Tilda Swinton vond Almodóvar de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert: een verlaten en ontredderde vrouw. Een vrouw (Swinton) komt thuis en wacht op de man die haar verlaten heeft. Zijn koffers staan klaar, maar hij komt niet. Tijdens een telefoongesprek tussen de vrouw en haar ex-geliefde worden we deelgenoot van haar wanhoop, rusteloosheid en sarcasme. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk. THE HUMAN VOICE is de eerste Engelstalige film van Almodóvar. Zoals altijd met aandacht voor detail, schitterend design en felle kleuren. Tilda Swinton is adembenemend in een decor dat laat zien hoe dicht het leven bij het theater staat.

Films in deze categorie

UNDINE

Modern sprookje over de waternimf Undine, die boven water maar op één manier kan overleven: door menselijke liefde.

“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Halsoverkop verleidt Undine vervolgens beroepsduiker Christoph. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen. Maar onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Fascinerende herinterpretatie van de mythe van Undine door de gelauwerde Christian Petzold (BARBARA, TRANSIT), een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School.

Films in deze categorie

THE PERFECT CANDIDATE

In het door mannen gedomineerde Saoedi-Arabië probeert een vrouw door het glazen plafond te breken.

De Saoedische Maryam is werkzaam als arts. Als ze op een dag weer wordt geconfronteerd met de beperkingen in haar leven simpelweg omdat ze een vrouw is, besluit ze zich kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze beslissing wordt haar bepaald niet door iedereen in dank afgenomen. Samen met haar zussen probeert ze hun gemeenschap ervan te overtuigen dat zij als vrouw ook mee zou mogen doen aan de verkiezing. Hiermee zet zij een stap vooruit in de strijd voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

Films in deze categorie

HOPE

HOPE is een eerlijk en gevoelig drama van Maria Sødahl, gebaseerd op haar eigen ervaringen. Wat gebeurt er met de liefde wanneer je nog maar drie maanden te leven hebt?

Na een succesvolle internationale tour met haar dansgezelschap, keert Anja (Andrea Bræin Hovig) terug naar huis om Kerst te vieren. Daar wacht haar gezin op haar: partner en theaterregisseur Tomas (Stellan Skarsgård, CHERNOBYL, MAMA MIA, MELANCHOLIA), hun drie biologische kinderen, en de drie kinderen uit Tomas’ eerste huwelijk. Maar vlak voor Kerst krijgen Anja en Tomas nieuws dat inslaat als een bom: Anja heeft een hersentumor en heeft niet lang meer te leven. Samen proberen ze een manier te vinden om het nieuws te delen met hun familie. In de tijd die volgt wordt de relatie tussen Anja en Tomas hevig op de proef gesteld.

Films in deze categorie

THE SINGING CLUB

Terwijl hun partners op missie zijn in Afghanistan, vormt een groep vrouwen aan het thuisfront een koor.

Het leven als vrouw van een beroepsmilitair kan zwaar zijn. Gescheiden van geliefden liggen angst en eenzaamheid op de loer. Moed en opoffering worden zelden opgemerkt en altijd is er de vrees voor die noodlottige klop op de deur. Kate (Kristin Scott Thomas), de perfecte officiersvrouw, draagt die last echter stoïcijns en met stijl. Haar uitlaatklep is muziek. Terwijl hun mannen in Afghanistan vechten weet ze een groep vrouwen op de basis te overtuigen om een Militair Vrouwenkoor te starten. Nieuwkomer Lisa, rebel en rocker in hart en nieren, kijkt in eerste instantie sceptisch en gegeneerd naar het groepje amateurs, maar laat zich al snel overtuigen door hun vriendschap.

 

“Een ambachtelijk gemaakte, op en top Britse film met een stiff upper lip” ★★★ NRC

“The Singing Club is een film die kijkers precies geeft wat ze verwachten: feelgood” ★★★ de Volkskrant

“De film van Cattaneo past in de Britse traditie van niet zeuren, maar zingen of muziek maken” ★★★ Algemeen Dagblad

“Een feelgood-film met een lach, een traan en een keur van kleurrijke karakters” ★★★ De Telegraaf

“The Singing Club kan zichzelf met recht een van de betere feelgood films van het jaar noemen” ★★★★ De Protagonisten

“Een grappig en tragisch drama met fijne muziek” ★★★★ TROS Kompas

“Een film met behoorlijk wat charme” de Filmkrant

“Een film over moed en saamhorigheid. Humoristisch en op sommige momenten een echte tearjerker” JAN Magazine

 

Films in deze categorie

THE ASSISTANT

De weg naar de top is nog altijd geplaveid met #metoo-schandalen.

Sinds enkele weken heeft Jane haar droombaan, als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen. De autoriteit en explosieve willekeur van de verder onzichtbare baas zijn constant voelbaar. Langzaamaan, gedurende een typische kantoordag, krijgt Jane zicht op de omvang van het misbruik, seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

 

NRC ★ ★ ★ ★ ★

“The Assistant is zo ijzingwekkend goed”

 

VPRO ★ ★ ★ ★ 

“Verontrustend, urgent en ijzersterk”

 

Filmkrant

“Greens zelfverzekerde film komt aan als een mokerslag”

 

Het Parool

“Overtuigend fictiedebuut”

“Tergend spannend”

 

Trouw ★ ★ ★ ★ 

“Een voortreffelijke Julia Garner”

 

De Volkskrant ★ ★ ★ ★ 

“Knap, verstikkend drama”

“Een kalme film onder hoogspanning”

 

FilmVandaag

“Een gewaagde film om over na te denken”

 

Cinemagazine

★ ★ ★ ★ 

“Weergaloos drama”

“Garner is fenomenaal in haar lichaamstaal”

 

Sebkijk

“Julia Garner acteert Oscar-waardig”

“The Assistant is een ongelofelijk sterke film met een extreem belangrijke boodschap”

Films in deze categorie

SWEET THING

Sundance winnaar en indy-icon Alexandre Rockwell brengt een tegendraads drama over een verknipt gezin.

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billy en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik. Ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen. De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Films in deze categorie

THERE IS NO EVIL

Iran
Drama, 151 minuten
Regie: Mohammad Rasoulof
Met: Ehsan Mirhosseini- Shaghayegh Shoorian // meer info

BLACKBIRD

Verenigde Staten
Drama, 98 minuten
Regie: Roger Mitchell
Met: Kate Winslet- Susan Sarandon-Sam Neill- Mia Wasikowska // meer info

LA DEA FORTUNA

Italie
Drama, 114 minuten
Regie: Ferzan Özpetek
Met: Stefano Accorsi- Silvia Ranfagni- Gianni Romoli // meer info

DE VEROORDELING

Nederland
Drama, 130 minuten
Regie: Sander Burger
Met: Fedja van Huet- Yorick van Wageningen- Lies Visschendijk // meer info

THE WORLD TO COME

Verenigde Staten
Drama, 98 minuten
Regie: Mona Fastvold
Met: Katherine Waterston- Vanessa Kirby- Karina Ziana Gherasim- Casey Affleck // meer info