SYSTEM CRASHER

Het leven van een systeem crasher: een jongere die elke regel overtreedt.

Benni is een negenjarige wildebras die door een jeugdtrauma worstelt met paniekaanvallen en agressief gedrag. Haar alleenstaande moeder kan de zorg niet aan, waardoor de sociale diensten zich over het meisje ontfermen. Ze houdt het alleen in geen enkel pleeggezin lang vol, ondanks de vele inspanningen van de wanhopige maatschappelijk werkster mevrouw Bafané. Haar laatste hoop is Micha, een jonge anti-agressiecoach wiens taak het is om Benni naar school te begeleiden. Hun relatie wordt intenser en na een paar weken samen in het bos te hebben doorgebracht, beginnen de grenzen tussen werk en privé voor de jonge vader Micha al snel te vervagen.

Films in deze categorie

BEANPOLE

Met prijzen overladen Russisch drama over twee vriendinnen in verwoest Leningrad.

Na de Tweede Wereldoorlog is Leningrad verwoest. De oorlog is voorbij, maar zowel de stad als haar bewoners liggen in puin en de winter komt. In die situatie proberen twee jonge vrouwen te overleven. Ilja, die lijdt aan shell-shock, werkt als verpleegster in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen en zorgt daar voor het zoontje van haar vriendin Masja. Als Masja terugkeert van het front, moeten ze samen oude en nieuwe trauma’s het hoofd bieden. BEANPOLE van de talentvolle jonge regisseur Kantemir Balagov werd al op meerdere festivals bekroond. Op het filmfestival van Cannes won het onder meer voor de beste regie, bij de European Film Awards werd Viktoria Miroshnichenko (Ilja) genomineerd als beste actrice.

Films in deze categorie

A WHITE, WHITE DAY

Rouw, wraak en liefde in een IJslands dorpje.

In dit spannende drama probeert de voormalige politieagent Ingimundur de dood van zijn vrouw te verwerken, die twee jaar eerder omkwam bij een auto-ongeluk. De bouw van een nieuw huis en het gezelschap van zijn kleindochter geven hem de nodige afleiding, maar geplaagd door onderhuidse woede en onrust zoekt hij een zondebok voor zijn verlies. Die vindt hij als hij het vermoeden krijgt dat zijn vrouw een affaire had met een dorpsgenoot. Zijn groeiende obsessie om de waarheid te achterhalen loopt uit de hand wanneer hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn geliefde kleindochter in gevaar brengt.

Films in deze categorie

LES MISÉRABLES

Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties met alle gevolgen van dien. Het krachtige LES MISÉRABLES geeft een schokkend en intrigerend beeld van spanningen in de multiculturele samenleving en de rol van politie en sociale media.

Films in deze categorie

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD

Herman Finkers als Jan die wil breken met vastgeroeste patronen.

In dit komisch drama is Jan 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Zijn dochter zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Beiden nemen hun partner onder de loep. De vraag rijst: hoeveel liefde is te veel liefde?

Films in deze categorie

ATLANTIQUE

Betoverende film over opgroeien, eerste liefdes en loslaten.

In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, een man van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. Maar dan breekt er brand uit op het huwelijksfeest van Ada… ATLANTIQUE was de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes waar het bovendien een van de grote prijzen, de Grand Prix, in de wacht sleepte.

Films in deze categorie

MUIDHOND

Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs wordt vrijgelaten uit de gevangenis, keert hij terug naar zijn moeder die in een klein huisje bij de duinen woont. Daar neemt Jonathan zich voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een jong meisje naast hem komt wonen. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Inge Schilperoord.

Films in deze categorie

DARK WATERS

Een advocaat zet zijn leven en carrière op het spel om de waarheid rond een groot chemiebedrijf aan het licht te brengen.

DARK WATERS is een Amerikaanse historische dramafilm onder regie van Todd Haynes (FAR FROM HEAVEN). De film is gebaseerd op de lange, juridische strijd die advocaat Robert Bilott eind jaren 1990 begon te voeren tegen chemiebedrijf DuPont. Hij ontdekt een duister verband tussen een groot aantal onverklaarde sterfgevallen en de afvallozing van het bedrijf. Met Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman en een ijzersterke hoofdrol van Mark Ruffalo.

Films in deze categorie

OUT STEALING HORSES

Drama vol herinneringen tegen de achtergrond van de adembenemende landschappen tussen Noorwegen en Zweden.

Na de dood van zijn vrouw trekt de 67-jarige Trond zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman een oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven. Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948. Het seizoen dat Trond 15 jaar werd en hij zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader die hij adoreerde. Maar ook de zomer waar hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen. Naar de gelijknamige bestseller van Per Petterson.

Films in deze categorie

BOMBSHELL

Een onthullende kijk in het meest krachtige en controversiële media-imperium wat Amerika ooit gekend heeft; Fox News.

Gebaseerd op het waargebeurde schandaal vertelt BOMBSHELL het explosieve verhaal van sterke vrouwen die het zwijgen doorbraken. De film volgt enkele werkneemsters van Fox News Channel, waaronder nieuwsankers Gretchen Carlson en Megyn Kelly. Ze beschuldigen Roger Ailes, de machtige oprichter van de nieuwszender, van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met verregaande gevolgen. De sterrencast bestaat o.a. uit Charlize Theron, Nicole Kidman, John Lithgow en Margot Robbie.

Films in deze categorie

DARK WATERS

Verenigde Staten
Drama, 126 minuten
Regie: Todd Haynes
Met: Mark Ruffalo- Anne Hathaway- Tim Robbins // meer info

MUIDHOND

België
Drama, 99 minuten
Regie: Patrice Toye
Met: Tijmen Govaerts- Ina Geerts- Line Pillet // meer info

RODIN

Frankrijk
Drama, 119 minuten
Regie: Jacques Doillon
Met: Izïa Higelin - Vincent Lindon - Edward Akrout // meer info

1917

Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Drama, oorlog, 119 minuten
Regie: Sam Mendes
Met: George Mackay- Claire Duburcq- Dean-Charles Chapman // meer info

LITTLE WOMEN

Verenigde Staten
Drama, romantiek, 135 minuten
Regie: Greta Gerwig
Met: Saoirse Ronan- Timothée Chalamet- Meryl Streep // meer info

A HIDDEN LIFE

Oostenrijk
Biografisch, drama, oorlog, 174 minuten
Regie: Terrence Malick
Met: August Diehl- Maria Simon- Valerie Pachner // meer info

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD

Nederland
Drama, 103 minuten
Regie: Johan Nijenhuis
Met: Herman Finkers- Johanna ter Steege // meer info

ATLANTIQUE

Senegal
Drama, 105 minuten
Regie: Mati Diop
Met: Ibrahima Mbaye- Mame Bineta San- Amadou Mbow // meer info

A WHITE, WHITE DAY

IJsland
Drama, 109 minuten
Regie: Hlynur Palmason
Met: Ingvar Sigurdsson- Sara Dögg Ásgeirdóttir // meer info

BEANPOLE

Rusland
Drama, 139 minuten
Regie: Kantemir Balagov
Met: Viktoria Miroshnichenko- Vasilisa Perelygina // meer info

LES MISÉRABLES

Frankrijk
Drama, 105 minuten
Regie: Ladj Ly
Met: Damien Bonnard- Alexis Manenti- Djebril Zonga // meer info

EMMA

Verenigd Koninkrijk
Drama, romantiek, Regie: Autumn de Wilde
Met: Anya Taylor-Joy- Johnny Flynn- Bill Nighy // meer info

SYSTEM CRASHER

Duitsland
Drama, 119 minuten
Regie: Nora Fingscheidt
Met: Albrecht Schuch- Helena Zengel // meer info

BOMBSHELL

Verenigde Staten
Drama, 108 minuten
Regie: Jay Roach
Met: Charlize Theron- Nicole Kidman- Margot Robbie // meer info

APRIL, MAY EN JUNE

Nederland
drama, 117 minuten
Regie: Will Koopman
Met: Linda de Mol- Tjitske Reidinga- Elise Schaap // meer info

OUT STEALING HORSES

Noorwegen
Drama, 122 minuten
Regie: Hans Petter Moland
Met: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann // meer info

LA BELLE ÉPOQUE

Frankrijk
Komedie, Drama, Romantiek, 115 minuten
Regie: Nicolas Bedos
Met: Daniel Auteuil- Guillaume Canet- Doria Tillier // meer info

HORS NORMES

Frankrijk
Drama, 114 minuten
Regie: Olivier Nakache
Met: Vincent Cassel- Lyna Khoudri- Hélène Vincent // meer info

JOJO RABBIT

Duitsland, Verenigde Staten
komedie, drama, oorlog, 108 minuten
Regie: Taika Waititi
Met: Roman Griffin Davis- Thomasin McKenzie- Scarlett Johansson // meer info