THE ASSISTANT

De weg naar de top is nog altijd geplaveid met #metoo-schandalen.

Sinds enkele weken heeft Jane haar droombaan, als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen. De autoriteit en explosieve willekeur van de verder onzichtbare baas zijn constant voelbaar. Langzaamaan, gedurende een typische kantoordag, krijgt Jane zicht op de omvang van het misbruik, seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

Films in deze categorie

TRUE MOTHERS

Warm, menselijk en genuanceerd verhaal over familie en moederschap.

Satoko en haar man hebben het goed, maar het lukt niet om zwanger te worden. Ze besluiten voor adoptie in aanmerking te willen komen. Zo worden ze de ouders van Asato, een jongetje geboren uit een onstuimige puberliefde. Jaren later komt hun gezinsgeluk onder spanning te staan als een onbekende jonge vrouw zich aandient en beweert Asato’s echte moeder te zijn. Satoko gaat de confrontatie met deze Hikari aan. Wie is ze en wat is er destijds gebeurd? De gerenommeerde Japanse regisseur Naomi Kawase (AN) geeft met haar visuele kracht een ontroerende lading aan dit verhaal. Dit jaar geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het filmfestival van Cannes.

Films in deze categorie

THE VOICE OF LOVE

Een eerbetoon aan het leven van wereldster Céline Dion.

Aline wordt eind jaren ’60 in Quebec geboren, ze is het 14e kind in de familie Dieu. In het gezin speelt muziek een belangrijke rol en al snel ontdekken haar ouders dat Aline een gouden stem heeft. Wanneer hij haar stem hoort, heeft muziekproducent Guy-Claude maar één doel voor ogen… om van Aline de beste zangeres ter wereld te maken. Gesteund door haar familie en geleid door de ervaring en vervolgens de ontluikende liefde van Guy-Claude, zullen ze samen de muziekwereld veroveren. THE VOICE OF LOVE vertelt het verhaal van Céline Dion, van Aline tot de megaster die ze nu is. Natuurlijk ondersteund door veel van Dion’s bekende nummers.

Films in deze categorie

SWEET THING

Sundance winnaar en indy-icon Alexandre Rockwell brengt een tegendraads drama over een verknipt gezin.

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billy en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik. Ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen. De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Films in deze categorie

BUITEN IS HET FEEST

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. De film is gebaseerd op de roman van Arthur Japin, die zich voor het verhaal liet inspireren op het leven van Karin Bloemen. In de hoofdrollen Abbey Hoes en Georgina Verbaan.

Films in deze categorie

CORPUS CHRISTI

Aangrijpend Pools drama met humor en een scherp randje over het krijgen van een tweede kans.

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden, maar met zijn strafblad maakt hij geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. Regisseur Jan Komasa, die het verhaal baseerde op ware gebeurtenissen, gooide met deze speelfilm internationaal hoge ogen. CORPUS CHRISTI werd genomineerd voor een Oscar en heeft wereldwijd zo’n 50 prijzen gewonnen. Dit jaar was de film één van de absolute publieksfavorieten op Internationaal Film Festival Rotterdam.

Films in deze categorie

BULADÓ

Dit magisch-realistisch en liefdevol familieverhaal uit Curaçao is de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival 2020.

De elfjarige Kenza woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen de twee uitersten. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga.

Films in deze categorie

DEUX

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet.

Niemand weet dat de twee vrouwen meer delen dan hun trappenhuis. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter, zijn ze simpelweg buurvrouwen. In werkelijkheid biedt hun gedeelde gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Het gevoelige DEUX is geregisseerd door Filippo Meneghetti, die voor zijn debuut acteerkanonnen Martine Chevallier en Barbara Sukowa wist te strikken.

Films in deze categorie

LOVE SARAH

De 19-jarige Clarissa is vastbesloten om de droom van haar overleden moeder uit te laten komen: het openen van een bakkerswinkel in het Londense Notting Hill. Hiervoor schakelt ze de hulp van haar moeders beste vriendin Isabella en haar vervreemde excentrieke oma Mimi in. Samen zullen deze drie generaties vrouwen hun rouw, onzekerheden en onderlinge verschillen moeten zien te overwinnen. Alleen zo kunnen ze de herinnering aan de door hen zo geliefde Sarah levend houden. Door hun winkel te vullen met liefde, hoop én kleurrijk gebak van over de hele wereld.

Films in deze categorie

PARADISE DRIFTERS

Nieuw Nederlands acteertalent in een film over een verloren generatie.

De dakloze jongeren Yousef, Chloe en Lorenzo hebben in hun jonge levens al flink wat te verduren gehad. Yousef is net 18 geworden en moet de jeugdzorginstelling verlaten, maar heeft geen familie om naar terug te keren. Chloe is ongewenst zwanger van haar stiefvader en is op zoek naar een uitweg. Lorenzo wil met drugssmokkel snel geld verdienen om zijn broer te helpen. Alle drie willen ze niets liever dan ontsnappen aan hun situatie. Een autoreis naar Zuid-Europa lijkt de uitkomst te bieden. PARADISE DRIFTERS is het rauwe speelfilmdebuut van Nederlands filmtalent Mees Peijnenburg, met rollen voor jong acteertalent Jonas Smulders, Bilal El Mehdi Wahib en Tamar van Waning.

Films in deze categorie

BABYTEETH

Babyteeth is de verrassende debuutfilm van Shannon Murphy (Killing Eve): een eigenzinnig en bitterzoet verhaal over de zieke Milla en haar eerste grote liefde.

Henry en Anna’s grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid wanneer hun 16-jarige dochter ernstig ziek blijkt. Wanneer Milla (Eliza Scanlen, Little Women) en de rebelse Moses (Toby Wallace) elkaar bij toeval ontmoeten, ontstaat er direct een bijzondere band tussen de twee tegenpolen. Haar ouders zijn in shock door de komst van Milla’s nieuwe vriendje, maar gooien alle pedagogische strategieën overboord om hun dochter gelukkig te zien. Met niets meer te verliezen stort Milla zich op het leven, maar hoe ver ga je voor de liefde?

Na het regisseren van het derde seizoen van de hitserie Killing Eve, reisde Shannon Murphy voor Babyteeth af naar het IFFR (International Film Festival Rotterdam), waar de film werd omarmd door het publiek.

Films in deze categorie

ÖNDÖG

Öndög begint met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden. Zij maakt avances en ze hebben sex in de barre kou. De vrouw komt er al snel achter dat ze zwanger is. Maar kan een baby de manier veranderen waarop zij met de rest van de wereld omgaat?

Met zijn betoverende landschapsfotografie, zijn etnografische details en zijn memorabele no-nonsense heldin, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend. Tot aan het excentrieke gebruik van het liedje ‘Love Me Tender’ van Elvis Presley toe.
Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.

Films in deze categorie

GLI ANNI PIÙ BELLI

Gli anni più belli (“de mooiste jaren”) is een zomerse Italiaanse film over vriendschap, familie en het leven, waarin we vier vrienden volgen gedurende 40 jaar. Giulio (Pierfrancesco Favino), Gemma (Micaela Ramazzotti), Paolo (Kim Rossi Stuart) en Riccardo (Claudio Santamaria) zijn sinds hun jeugd in de jaren ’80 hecht bevriend. Samen groeien ze op, gaan ze door de puberteit en worden ze volwassen. Ze delen momenten van liefde en succes, maar kennen ook tijden van teleurstellingen. Naarmate de jaren verstrijken verliezen de vier vrienden elkaar regelmatig uit het oog, om elkaar steeds weer terug te vinden. Hun vriendschap ontvouwt zich in de schaduw van de Italiaanse geschiedenis van de laatste vier decennia.
Na het succes van A Casa Tutti Bene uit 2018 keert regisseur Gabriele Muccino terug in de bioscoop met Gli anni più belli. Na de première in zijn thuisland is de film in Italië uitgegroeid tot een grote bioscoophit.

Films in deze categorie

FIRE WILL COME

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren. De titel suggereert wat met zekerheid gebeuren zal: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader?

Regisseur Oliver Laxe, zelf afkomstig uit Galicië, is niet geïnteresseerd in de whodunit. Met dit meditatieve, bedachtzame verhaal toont hij eerder wat op het spel staat voor dit kwetsbare ecosysteem, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?

Films in deze categorie

BERLIN ALEXANDERPLATZ

Vluchteling Francis maakt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Als hij uiteindelijk in Berlijn aankomt en aan een nieuw leven begint, zweert hij om dat als een goed mens te doen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Francis valt in handen van drugsdealer Reinhold. Onder invloed van hem verandert Francis in Franz, een genadeloze crimineel. Het eerlijke leven wat hij probeerde te leiden, is opeens verder weg dan ooit.

Films in deze categorie

BUITEN IS HET FEEST

Nederland
Drama, 95 minuten
Regie: Jelle Nesna
Met: Abbey Hoes- Georgina Verbaan- Eelco Smits // meer info

SWEET THING

Verenigde Staten
drama, 91 minuten
Regie: Alexandre Rockwell
Met: Nico Rockwell- Lana Rockwell- Jabari Watkins // meer info

DE VOGELWACHTER

Nederland
Drama, Komedie, 89 minuten
Regie: Threes Anna
Met: Freek de Jonge - Quiah Shilue - Sophie van Winden - Nick Golterman // meer info

TRUE MOTHERS

Japan
Drama, 140 minuten
Regie: Naomi Kawase
Met: Arata Iura, Hiromi Nagasaku, Taketo Tanaka // meer info

THE ASSISTANT

Verenigde Staten
Drama, 87 minuten
Regie: Kitty Green
Met: Julia Garner, Owen Holland, Matthew Macfadyen // meer info

EFFACER L’HISTORIQUE

Frankrijk, België
Komedie, Drama, 105 minuten
Regie: Benoît Delépine, Gustave Kervern
Met: Bruno Podalydès - Blanche Gardin - Corinne Masiero // meer info

THE VOICE OF LOVE

Canada
Drama, 123 minuten
Regie: Valérie Lemercier
Met: Valérie Lemercier, Sylvain Marcel // meer info

MADE IN ITALY

Verenigd Koninkrijk, Italië
Komedie, Drama, Romantiek, 94 minuten
Regie: James D´Arcy
Met: Liam Neeson- Valeria Bilello- Micheál Richardson // meer info

CORPUS CHRISTI

Polen
Drama, 116 minuten
Regie: Jan Komasa
Met: Eliza Rycembel- Bartosz Bielenia- Aleksandra Konieczna // meer info

BULADÓ

Nederland
Drama, 86 minuten
Regie: Eché Janga
Met: Everon Jackson Hooi- Tiara Richards- Felix de Rooij // meer info

THE NEST

Verenigde Staten
Thriller, drama, 107 minuten
Regie: Sean Durkin
Met: Jude Law- Carrie Coon // meer info