BULADÓ

Dit magisch-realistisch en liefdevol familieverhaal uit Curaçao is de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival 2020.

De elfjarige Kenza woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen de twee uitersten. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga.

Films in deze categorie

CORPUS CHRISTI

Aangrijpend Pools drama met humor en een scherp randje over het krijgen van een tweede kans.

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden, maar met zijn strafblad maakt hij geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. Regisseur Jan Komasa, die het verhaal baseerde op ware gebeurtenissen, gooide met deze speelfilm internationaal hoge ogen. CORPUS CHRISTI werd genomineerd voor een Oscar en heeft wereldwijd zo’n 50 prijzen gewonnen. Dit jaar was de film één van de absolute publieksfavorieten op Internationaal Film Festival Rotterdam.

Films in deze categorie

SWEET THING

Sundance winnaar en indy-icon Alexandre Rockwell brengt een tegendraads drama over een verknipt gezin.

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billy en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik. Ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen. De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Films in deze categorie

BUITEN IS HET FEEST

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. De film is gebaseerd op de roman van Arthur Japin, die zich voor het verhaal liet inspireren op het leven van Karin Bloemen. In de hoofdrollen Abbey Hoes en Georgina Verbaan.

Films in deze categorie

DEUX

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet.

Niemand weet dat de twee vrouwen meer delen dan hun trappenhuis. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter, zijn ze simpelweg buurvrouwen. In werkelijkheid biedt hun gedeelde gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Het gevoelige DEUX is geregisseerd door Filippo Meneghetti, die voor zijn debuut acteerkanonnen Martine Chevallier en Barbara Sukowa wist te strikken.

 

De voorstelling op zondag 11 oktober is onderdeel van de LHBTI regenboogviering.
Kaarten voor de viering en de films (Gods own Country, Deux en A Perfectly Normal Family) worden los van elkaar aangeboden.

Films in deze categorie

LOVE SARAH

De 19-jarige Clarissa is vastbesloten om de droom van haar overleden moeder uit te laten komen: het openen van een bakkerswinkel in het Londense Notting Hill. Hiervoor schakelt ze de hulp van haar moeders beste vriendin Isabella en haar vervreemde excentrieke oma Mimi in. Samen zullen deze drie generaties vrouwen hun rouw, onzekerheden en onderlinge verschillen moeten zien te overwinnen. Alleen zo kunnen ze de herinnering aan de door hen zo geliefde Sarah levend houden. Door hun winkel te vullen met liefde, hoop én kleurrijk gebak van over de hele wereld.

Films in deze categorie

PARADISE DRIFTERS

Nieuw Nederlands acteertalent in een film over een verloren generatie.

De dakloze jongeren Yousef, Chloe en Lorenzo hebben in hun jonge levens al flink wat te verduren gehad. Yousef is net 18 geworden en moet de jeugdzorginstelling verlaten, maar heeft geen familie om naar terug te keren. Chloe is ongewenst zwanger van haar stiefvader en is op zoek naar een uitweg. Lorenzo wil met drugssmokkel snel geld verdienen om zijn broer te helpen. Alle drie willen ze niets liever dan ontsnappen aan hun situatie. Een autoreis naar Zuid-Europa lijkt de uitkomst te bieden. PARADISE DRIFTERS is het rauwe speelfilmdebuut van Nederlands filmtalent Mees Peijnenburg, met rollen voor jong acteertalent Jonas Smulders, Bilal El Mehdi Wahib en Tamar van Waning.

Films in deze categorie

BABYTEETH

Babyteeth is de verrassende debuutfilm van Shannon Murphy (Killing Eve): een eigenzinnig en bitterzoet verhaal over de zieke Milla en haar eerste grote liefde.

Henry en Anna’s grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid wanneer hun 16-jarige dochter ernstig ziek blijkt. Wanneer Milla (Eliza Scanlen, Little Women) en de rebelse Moses (Toby Wallace) elkaar bij toeval ontmoeten, ontstaat er direct een bijzondere band tussen de twee tegenpolen. Haar ouders zijn in shock door de komst van Milla’s nieuwe vriendje, maar gooien alle pedagogische strategieën overboord om hun dochter gelukkig te zien. Met niets meer te verliezen stort Milla zich op het leven, maar hoe ver ga je voor de liefde?

Na het regisseren van het derde seizoen van de hitserie Killing Eve, reisde Shannon Murphy voor Babyteeth af naar het IFFR (International Film Festival Rotterdam), waar de film werd omarmd door het publiek.

Films in deze categorie

ÖNDÖG

Öndög begint met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden. Zij maakt avances en ze hebben sex in de barre kou. De vrouw komt er al snel achter dat ze zwanger is. Maar kan een baby de manier veranderen waarop zij met de rest van de wereld omgaat?

Met zijn betoverende landschapsfotografie, zijn etnografische details en zijn memorabele no-nonsense heldin, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend. Tot aan het excentrieke gebruik van het liedje ‘Love Me Tender’ van Elvis Presley toe.
Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.

Films in deze categorie

GLI ANNI PIÙ BELLI

Gli anni più belli (“de mooiste jaren”) is een zomerse Italiaanse film over vriendschap, familie en het leven, waarin we vier vrienden volgen gedurende 40 jaar. Giulio (Pierfrancesco Favino), Gemma (Micaela Ramazzotti), Paolo (Kim Rossi Stuart) en Riccardo (Claudio Santamaria) zijn sinds hun jeugd in de jaren ’80 hecht bevriend. Samen groeien ze op, gaan ze door de puberteit en worden ze volwassen. Ze delen momenten van liefde en succes, maar kennen ook tijden van teleurstellingen. Naarmate de jaren verstrijken verliezen de vier vrienden elkaar regelmatig uit het oog, om elkaar steeds weer terug te vinden. Hun vriendschap ontvouwt zich in de schaduw van de Italiaanse geschiedenis van de laatste vier decennia.
Na het succes van A Casa Tutti Bene uit 2018 keert regisseur Gabriele Muccino terug in de bioscoop met Gli anni più belli. Na de première in zijn thuisland is de film in Italië uitgegroeid tot een grote bioscoophit.

Films in deze categorie

FIRE WILL COME

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren. De titel suggereert wat met zekerheid gebeuren zal: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader?

Regisseur Oliver Laxe, zelf afkomstig uit Galicië, is niet geïnteresseerd in de whodunit. Met dit meditatieve, bedachtzame verhaal toont hij eerder wat op het spel staat voor dit kwetsbare ecosysteem, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?

Films in deze categorie

BERLIN ALEXANDERPLATZ

Vluchteling Francis maakt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Als hij uiteindelijk in Berlijn aankomt en aan een nieuw leven begint, zweert hij om dat als een goed mens te doen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Francis valt in handen van drugsdealer Reinhold. Onder invloed van hem verandert Francis in Franz, een genadeloze crimineel. Het eerlijke leven wat hij probeerde te leiden, is opeens verder weg dan ooit.

Films in deze categorie

A PERFECTLY NORMAL FAMILY

Wanneer Emma’s vader vertelt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan, is zijn jongste dochter totaal uit het lood geslagen. Thomas verandert daarna snel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden. Wie is deze nieuwe vader? Kan Emma deze Agnete überhaupt nog zo noemen? Het veilige gezinsleven dat ze kende, komt op losse schroeven te staan en de hechte vader-dochterband verandert voorgoed.

Feestelijke LHBTI regenboogviering op 11 oktober 2020 met filmfestival bij Cinema Oostereiland
‘Liefde is van iedereen!’ is het thema van de jaarlijkse regenboogviering tijdens de West-Friese Regenboogweek. Op 11 oktober organiseren het Foreestenhuis, de werkgroep Kleurrijk Verbonden en Cinema Oostereiland een LHBTI filmfestival in combinatie met de jaarlijkse regenboogviering, dit jaar op de binnenplaats van het gebouwencomplex op het Oostereiland.

Kaarten voor de viering en de films worden los van elkaar aangeboden.

Films in deze categorie

NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS

Never Rarely Sometimes Always is een intiem portret over twee tienermeiden, die opgroeien in het landelijke Pennsylvania en dat is geschreven en geregisseerd is door Eliza Hittman. De 17-jarige Autumn (Sidney Flanigan) wordt geconfronteerd met een ongewenste zwangerschap en vanwege een gebrek aan steun in haar omgeving kan ze dit geheim moeilijk delen. Alleen haar nichtje en beste vriendin Skylar (Talia Ryder) begrijpt haar situatie en zonder veel woorden met elkaar te wisselen besluit zij direct om Autumn te helpen. Met het adres van een abortuskliniek in Brooklyn op zak reizen ze samen de staatsgrens over naar New York. Het wordt een emotionele reis waarbij ze meer leren over vriendschap, moed en medeleven.

Films in deze categorie

La Llorona

Dertig jaar na de burgeroorlog in Guatemala wordt oud-legeraanvoerder Enrique Monteverde schuldig bevonden voor zijn aandeel in de genocide, maar door een vormfout gaat de inmiddels bejaarde man vrijuit.

Terwijl de protesten van de bevolking op straat steeds luider klinken, trekt hij zich met zijn familie en personeel terug in zijn luxueuze woning. Met de komst van de mysterieuze Alma, een nieuwe Indiaanse bediende, beginnen de gruweldaden uit het verleden de familie te teisteren.

La Llorona is onderdeel van een drieluik (Ixcanul, Temblores), waarmee regisseur Jayro Bustamante de problemen in zijn thuisland Guatemala aankaart.

Films in deze categorie

DEUX

Frankrijk
Drama, 95 minuten
Regie: Filippo Meneghetti
Met: Barbara Sukowa- Martine Chevallier- Léa Drucker // meer info

BULADÓ

Nederland
Drama, 86 minuten
Regie: Eché Janga
Met: Everon Jackson Hooi- Tiara Richards- Felix de Rooij // meer info

THE NEST

VS
Thriller, drama, 107 minuten
Regie: Sean Durkin
Met: Jude Law- Carrie Coon // meer info

CORPUS CHRISTI

Polen
Drama, 116 minuten
Regie: Jan Komasa
Met: Eliza Rycembel- Bartosz Bielenia- Aleksandra Konieczna // meer info

MADE IN ITALY

Verenigd Koninkrijk, Italië
Komedie, Drama, Romantiek, 94 minuten
Regie: James D´Arcy
Met: Liam Neeson- Valeria Bilello- Micheál Richardson // meer info

BUITEN IS HET FEEST

Nederland
Drama, 95 minuten
Regie: Jelle Nesna
Met: Abbey Hoes- Georgina Verbaan- Eelco Smits // meer info

SWEET THING

VS
drama, 91 minuten
Regie: Alexandre Rockwell
Met: Nico Rockwell- Lana Rockwell- Jabari Watkins // meer info

A PERFECTLY NORMAL FAMILY

Denemarken
Drama, 97 minuten
Regie: Malou Reymann
Met: Jessica Dinnage- Mikkel Boe Følsgaard- Hadewich Minis // meer info

ON THE ROCKS

Verenigde Staten
Drama, Komedie, Avontuur, 96 minuten
Regie: Sofia Coppola
Met: Bill Murray- Rashida Jones- Marlon Wayans // meer info

SHIRLEY

Verenigde Staten
Drama, biografisch, 107 minuten
Regie: Josephine Decker
Met: Elisabeth Moss - Michael Stuhlbarg - Odessa Young - Logan Lerman // meer info

GOD’S OWN COUNTRY

Verenigd Koninkrijk
Drama, 104 minuten
Regie: Francis Lee
Met: Gemma Jones - Josh O'Connor - Alec Secareanu // meer info

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD

Nederland
Drama, 103 minuten
Regie: Johan Nijenhuis
Met: Herman Finkers- Johanna ter Steege // meer info

LOVE SARAH

Verenigd Koninkrijk
Drama, 99 minuten
Regie: Eliza Schroeder
Met: Celia Imrie - Shannon Tarbe - Rupert Penry-Jones - Shelley Con - Bill Paterson // meer info

ÉTÉ 85

Frankrijk
Drama, LHBT, 100 minuten
Regie: François Ozon
Met: Melvil Poupaud - Valeria Bruni Tedeschi // meer info

ATLANTIS

Oekraïne
Drama, oorlog, 106 minuten
Regie: Valentyn Vasyanovych
Met: Andriy Rymaruk - Liudmyla Bileka - Vasyl Antoniak // meer info

MISBEHAVIOUR

Verenigd Koninkrijk
Drama, Komedie, 107 minuten
Regie: Philippa Lowthorpe
Met: Keira Knightley- Gugu Mbatha-Raw- Rhys Ifans // meer info