NOWHERE SPECIAL

Ontroerende Britse film over een alleenstaande man die niet meer lang te leven heeft en op zoek gaat naar adoptieouders voor zijn vierjarig zoontje

John is een 35-jarige glazenwasser die zijn leven heeft gewijd aan de opvoeding van zijn 4-jarige zoon Michael, nadat de moeder van het kind hen kort na de bevalling verliet. Wanneer hij ontdekt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, probeert hij een nieuw, perfect gezin voor Michael te vinden. Hoewel hij aanvankelijk zeker weet wat hij zoekt, krijgt hij langzamerhand twijfels. Hoe kan hij adoptieouders beoordelen op basis van een korte ontmoeting? En kent hij zijn eigen kind goed genoeg om deze keuze voor hem te maken?

Films in deze categorie

BERGMAN ISLAND

Metadrama dat zich afspeelt op Fårö, het prachtige Zweedse eiland waar  de legendarische regisseur Ingmar Bergman woonde.

Het Amerikaanse stel Chris (Vicky Krieps) en Tony (Tim Roth) werken beiden aan een script voor een nieuwe film. Ze besluiten een zomer lang op werkvakantie richting het Zweedse eiland Fårö te gaan. Een heilige plek voor filmliefhebbers, aangezien de legendarische filmregisseur Ingmar Bergman op het eiland woonde en werkte. Het koppel hoopt op die iconische plek inspiratie te vinden voor hun nieuwe projecten. Terwijl de zomer voorbijgaat en hun scripts vorderen, verandert de dynamiek tussen Chris en Tony en vervagen de lijnen tussen fictie en realiteit te midden van het wilde landschap. In de film zit ook een mooie rol voor Mia Wasikowska en Anders Danielsen Lie (The Worst Person in the World).

Films in deze categorie

DÉLICIEUX

Innemende Franse kostuumfilm waarin we zien hoe aan de vooravond van de Franse revolutie het eerste restaurant ontstond.

De culinaire hoogstandjes en politieke ontwikkelingen bieden een smakelijk feelgood drama. Wanneer kok Pierre Manceron (Grégory Gadebois) zijn adellijke werkgever en diens gasten een nieuw gerecht voorzet, wordt hij op staande voet ontslagen. Met eten dient men niet te spotten. Manceron en zijn zoon vluchten naar het platteland om een herberg te runnen. Als de mysterieuze Louise (Isabelle Carré) arriveert, blijkt zij in staat Manceron weer met plezier te laten koken. Het duurt niet lang of de kok tovert de herberg om in een gastronomisch paradijs: het allereerste Franse restaurant! Terwijl de Franse adel vast blijft houden aan het verleden, laat Délicieux zien dat de revolutie aanstaande is en begint in de keuken.

Films in deze categorie

HIT THE ROAD

Een zowel hilarische als zeer verrassende roadmovie van Panah Panahi.

Hit the Road volgt een gezin van vier dat bestaat uit een vader met een gebroken been, een moeder die afwisselend lacht en huilt, een ontembare zesjarige jongen en zijn mysterieuze oudere broer. Ze reizen luid zingend en bekvechtend in een 4×4 door de weidse landschappen van Iran. In eerste instantie met een onduidelijke bestemming. Gaandeweg wordt stilaan de ware toedracht van hun reis duidelijk: dit is geen gezellig familie uitje, maar een vlucht. Onder deze vrolijke, verfrissende roadmovie schuilt een drama van een gezin dat een zoon moet loslaten om hem te beschermen. Met dit filmdebuut treedt Panah Panahi meteen uit de schaduw van zijn bekende vader Jafar Panahi (Taxi Teheran). Dit is grootse cinema!

Films in deze categorie

IL BUCO

Deze unieke combinatie tussen een documentaire en een speelfilm is een visuele hommage aan het prachtige Calabrische landschap.

In 1961 maakt een groep onverschrokken wetenschappers een expeditie naar de ongerepte Italiaanse regio Calabrië. Verborgen in het Pollino-gebergte ligt een nog niet in kaart gebrachte grot. Voor het eerst verkennen zij de bodem van deze maar liefst zevenhonderd meter diepe grot. Gadegeslagen door een oude schaapherder zakken de speleologen langzaam de donkerte in. Waar de herder de omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Met Il Buco herschept regisseur Michelangelo Frammartino (Le Quattro Volte) op meesterlijke wijze een expeditie naar het binnenste van de aarde waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. Il Buco won tijdens het Filmfestival van Venetië de Juryprijs.

Films in deze categorie

OPERATION MINCEMEAT

Het is 1943. De geallieerden zijn vastbesloten om Europa te ontworstelen aan Hitlers ijzeren greep en plannen een grote aanval op Sicilië. Maar ze staan voor een onmogelijke uitdaging: hoe kunnen ze een enorme invasiemacht beschermen tegen een mogelijk bloedbad? Twee speciale inlichtingenofficieren, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), krijgen de opdracht om de meest briljante en bijzondere desinformatiestrategie van de hele oorlog te verzinnen, op basis van een wel heel onwaarschijnlijke geheim agent: een dode man.

De film is gebaseerd op de bestseller van Ben MacIntyre en is geregisseerd door John Madden (SHAKESPEARE IN LOVE). Een spionageverhaal zoals alleen de Britten dat kunnen verfilmen.

Films in deze categorie

LUNANA, A YAK IN THE CLASSROOM

Een prachtige film met een groot hart is deze Oscarinzending uit het gelukkigste land ter wereld, Buthan.

De jonge leraar Ugyen uit Bhutan wordt voor zijn laatste opleidingsjaar naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana gestuurd. Hij wilde liever emigreren naar Australie. Zeer tegen zijn zin in gaat hij te voet samen met een van de inwoners van het bergdorpje vanuit de hoofdstad van Buthan op pad. De tocht naar Lunana duurt vijf dagen en voert de filmkijker mee door de prachtige berglandschappen van het magnifieke Boeddhistische land Buthan. Eenmaal aangekomen wordt Ugyen verwelkomt door de 48 inwoners van Lunana. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving, zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. De spirituele kracht van de dorpelingen en met name ook de waardering die hij van de kinderen ontvangt, brengen hem echter tot inkeer en veranderen zijn toekomst voorgoed.

Films in deze categorie

MOTHERING SUNDAY

Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild is het dienstmeisje van de aristocratische familie Nivens. De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt haar vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt uiteindelijk een dramatische wending. Later zal Jane zal haar ervaringen van deze dag gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster. Dit intrigerende Britse drama vertelt meer dan je ziet en vangt de emotie in magistrale beelden. Met een zeer sterke cast waaronder Odessa Young als Jane en daarnaast Olivia Colman (The Father), Colin Firth (Supernova) en Josh O’Connor (The Crown). Naar het gelijknamige boek van Graham Swift.

Films in deze categorie

DOWNTON ABBEY: A NEW ERA

Hebben jullie ook zo’n zin in de tweede speelfilm van DOWNTON ABBEY? Wij kunnen niet wachten om de geliefde acteurs uit de eerste film weer te zien. DOWNTON ABBEY: A NEW ERA is het vervolg op de eerste speelfilm uit 2019 waarbij de Koninklijke familie op bezoek kwam. De film speelt zich inderdaad ook af in een nieuw tijdperk. Het tijdperk dat het begin is van de nieuwe wereld. Deze keer reizen we af naar de Franse rivièra waar granny (Maggie Smith) een enorme villa heeft geërfd van een ex-minnaar. En dit roept allerlei vragen op over haar verleden. En verder is Downton Abbey de locatie voor een heuse speelfilm en dit zorgt voor veel commotie onder de bewoners.

Films in deze categorie

ICH BIN DEIN MENSCH

In deze originele romcom wordt vakkundig gebruik gemaakt van de charme en chemie van de twee hoofdrolspelers.

Wetenschapper Alma (Maren Eggert) werkt bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzondere studie. Ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot (Dan Stevens), die volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter is afgestemd. En zo ontmoet Alma Tom, het mechanische equivalent van haar perfecte levenspartner. En hij zal tot het absolute uiterste gaan om haar gelukkig te maken. Het uitgangspunt had een oppervlakkige film op kunnen leveren, maar regisseuse Maria Schrader (Unorthodox) weet complixiteit te leggen in de romance tussen Alma en Tom.

Maren Eggerts won zeer terecht de prijs voor Beste actrice tijdens het filmfestival van Berlijn in 2021.

 

★★★★ ‘Originele, grappige en charmante sciencefiction-romkom  over de liefde tussen mens en algoritme.’ – NRC HANDELSBLAD

★★★★ ‘Het sterk geacteerde, knap geschreven ICH BIN DEIN MENSCH is een soms duister, vaak humoristisch drama over de romantische implicaties van kunstmatige intelligentie.’ ‘Indrukwekkend.’ – DE VOLKSKRANT

‘Een intrigerende mix van alledaagse sciencefiction en volwassen romcom’ – HET PAROOL

‘Inhoudelijk rijk en tegelijk een ode aan de aard van de menselijke liefde. ‘Wat Schrader hier voor elkaar krijgt, kun je de magie van filmfictie noemen.’ – DE GROENE AMSTERDAMMER

★★★★ ‘Het is vooral het fijnzinnige, ietwat weerbarstige acteren van Maren Eggert die als Alma hier de show steelt.’ – TROUW

Films in deze categorie

L’ÉVÉNEMENT

Overdonderende en cinematografisch prachtige vormgegeven Franse film, die terecht De Gouden Leeuw tijdens het  filmfestival van Venetië heeft gewonnen.

1963, student Anne heeft een mooie toekomst voor zich. Maar de droom om haar studie af te maken en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Terwijl haar eindexamens naderen besluit Anne het heft in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar iemand die een abortus bij haar kan doen. Abortus was in die tijd nog illegaal in Frankrijk en je kon hiervoor in de gevangenis te belanden. Hierdoor was het zeker zonder connecties heel lastig om iemand te vinden die het, en dan hopelijk nog enigszins veilig, kon doen. Anne’s steeds wanhopiger zoektocht naar een oplossing is intiem en hartverscheurend. L’évenément is een verfilming van de gelijknamige, semi-autobiografische roman van Annie Ernaux.

 

★★★★
‘EEN VEELOMVATTEND, INDRUKWEKKEND DRAMA’
DE VOLKSKRANT

★★★★
‘TIJDENS DE LANGE, ONZEKERE WEG NAAR HULP BIJ HAAR ONGEWENSTE ZWANGERSCHAP, KOMT EEN KRACHT VRIJ DIE ANNE BOVEN HAAR PLAATS, POSITIE EN TIJD UITTILT’
ALGEMEEN DAGBLAD

★★★★
‘STERK GEACTEERD EN ANGSTAANJAGEND ACTUEEL’
FILMTOTAAL.NL

★★★★
‘MET VEEL OOG VOOR DETAIL VERFILMD’
DE TELEGRAAF

 

Films in deze categorie

NINJABABY

Ninjababy is een grappig en ongepolijst Noors drama.

De 23-jarige Rakel geniet van haar onbezorgde leven en deelt haar woning met een vriendin. Ze tekent strips, houdt van feestjes, drank en drugs en heeft regelmatig een onenightstand. Na aandringen van haar huisgenoot doet Rakel een zwangerschapstest en blijkt ze al 6 maanden zwanger te zijn van een scharrel. En dit terwijl ze net begint te daten met haar judoleraar. Moeder worden stond niet op Rakels bucketlist en aangezien abortus geen optie meer is, moet ze gaan kiezen tussen haar oude vertrouwde leventje en de door haar omgedoopte Ninjababy. De film is gebaseerd op de graphic novel Fallteknik (Valtechniek) van Inga H. Saetre, die voor de film animaties maakte waardoor Ninjababy een komisch bijpersonage wordt. De film mocht al meerdere prijzen in ontvangst nemen en was afgelopen jaar de openingsfilm van Film by the Sea.

Films in deze categorie

ALI & AVA

Een optimistische, hartverwarmende en romantische film die zich afspeelt tegen de sobere setting van de industriestad Bradford.

Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas. Wanneer hij een kind van één van zijn huurders van school haalt biedt hij haar Ierse lerares Ava, een lift aan. Ze hebben meteen een klik. Er bloeit een relatie op die al snel wordt overschaduwd door de sporen van Ava’s eerdere relatie en vooroordelen vanuit hun omgeving. Ondanks de verschillen in afkomst en de bagage van zowel Ali als Ava, liefde overwint. Regisseur Clio Barnard werd voor deze film geïnspireerd door mensen die zij ontmoette tijdens het maken van haar veelgeprezen speelfilm THE SELFISH GIANT.

Films in deze categorie

NOBODY HAS TO KNOW

Meeslepende en liefdevolle film over het geheugenverlies van een man en het liefdesverhaal dat zijn geschiedenis herschrijft.

We vertrouwen op onze herinneringen om ons te vertellen wie we zijn. Maar wat als die herinneringen verdwijnen? Wiens verhalen komen er daarvoor in de plaats? Dat is waar Phil (Bouli Lanners), een Waalse man op een afgelegen Schots eiland, mee worstelt. Na een hersenbloeding wordt hij wakker met geheugenverlies. Millie (Michelle Fairley), de dochter van Phil’s baas, ontfermt zich over hem. Ze helpt hem om weer aan zijn eigen leven te wennen, vertelt hem waar hij vandaan komt, waar hij wel en niet van houdt, en dat zij een geheime verhouding hadden. Het is weer voorzichtig aftasten, maar gaandeweg geven ze zich aan elkaar over. Oude liefde roest immers niet. Maar was het wel oude liefde? NOBODY HAS TO KNOW

is het Engelstalige speelfilmdebuut van regisseur Bouli Lanners (LES GÉANTS).

Films in deze categorie

A HERO

Regisseur en tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi (TODOS LOS SABEN ) keerde voor zijn nieuwste film terug naar Iran.

Met zijn films A SEPARATION en THE SALESMAN bewees Farhadi morele en maatschappelijke vragen op ingenieuze wijze te kunnen verbinden en een intrigerend en spannend verhaal te kunnen vertellen. Ook in A HERO neemt hij een eenvoudig gegeven om te laten zien dat niets zo simpel is als het lijkt. Rahim zit in de gevangenis wegens een schuld die hij niet kan terugbetalen. Tijdens een kort verlof loopt een plan om zijn schuld te kunnen voldoen niet zoals gepland, maar het levert hem wel onverwacht grote bekendheid op. Maar na verloop van tijd stapelen de misverstanden zich ook op.

Films in deze categorie

LUNANA, A YAK IN THE CLASSROOM

Bhutan
Drama, 110 minuten
Regie: Pawo Choyning Dorji
Met: Sherab Dorji- Pem Zam- Ugyen Norbu Lhendup // meer info

DOWNTON ABBEY: A NEW ERA

Groot-Brittannië
Drama, 120 minuten
Regie: Simon Curtis
Met: Maggie Smith- Hugh Bonneville- Laura Carmichael // meer info

MOTHERING SUNDAY

Verenigd Koninkrijk
Drama, 110 minuten
Regie: Eva Husson
Met: Odessa Young- Olivia Colman-Josh O'Connor // meer info

OPERATION MINCEMEAT

Verenigde Staten
Drama, 128 minuten
Regie: John Madden
Met: Colin Firth- Kelly Macdonald- Matthew Macfadyen // meer info

NOBODY HAS TO KNOW

België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk
Drama, 99 minuten
Regie: Bouli Lanners
Met: Bouli Lanners, Michelle Fairley, Julian Glover, Clovis Cornillac // meer info

ICH BIN DEIN MENSCH

Duitsland
Drama, 102 minuten
Regie: Maria Schrader
Met: Dan Stevens- Maren Eggert- Sandra Hüller // meer info

ALI & AVA

Verenigd Koninkrijk
Drama, 95 minuten
Regie: Clio Barnard
Met: Adeel Akhtar- Claire Rushbrook // meer info

BERGMAN ISLAND

Frankrijk, België
Drama, 100 minuten
Regie: Mia Hansen-Løve
Met: Mia Wasikowska- Tim Roth- Vicky Krieps // meer info

DÉLICIEUX

Frankrijk
Drama, 112 minuten
Regie: Éric Besnard
Met: Isabelle Carré- Benjamin Lavernhe- Grégory Gadebois // meer info

HIT THE ROAD

Iran
Drama, 93 minuten
Regie: Panah Panahi
Met: Hassan Madjooni- Pantea Panahiha // meer info

ELVIS

Verenigde Staten
Muziek, drama, 159 minuten
Regie: Baz Luhrmann
Met: Tom Hanks- Helen Thomson- Austin Butler // meer info

IL BUCO

Italië
Drama, 93 minuten
Regie: Michelangelo Frammartino
Met: Paolo Cossi- Denise Trombin- Jacopo Elia // meer info

NOWHERE SPECIAL

Verenigd Koninkrijk
Drama, 96 minuten
Regie: Uberto Pasolini
Met: James Norton- Daniel Lamont // meer info