ROMA

Persoonlijke film van de Mexicaanse Oscarwinnaar Alfonso Cuarón (Y TU MAMÁ TAMBIÉN, CHILDREN OF MEN, GRAVITY).

Mexico-Stad, jaren ‘70. Cleo werkt als een inwonende dienstmeid en oppas voor een gezin uit de hogere middenklasse in het Roma-district. Wanneer de vader voor een verdacht lange zakenreis vertrekt, blijft zijn vrouw Sofia alleen achter. Zelf wordt Cleo gedumpt door haar zelfingenomen vriendje zodra hij ontdekt dat ze zwanger is. Beide vrouwen zouden binnenkort wel eens alleenstaande moeder kunnen worden. Maar het verschil in sociale status zal de toekomst voor de een heel anders bepalen dan voor de ander. Cuarón betovert en verrast de kijker met subtiele details en herkenbaar menselijk geworstel, afgezet tegen historische gebeurtenissen. ROMA wordt lovend ontvangen en is de winnaar van de Gouden Leeuw van het filmfestival van Venetië.

Films in deze categorie

GREEN BOOK

Inspirerend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen twee tegengestelde persoonlijkheden.

Wanneer concertpianist Don Shirley (Mahershala Ali) in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen). Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book), die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden ze geconfronteerd met gevaar en racisme, maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen zullen zij hun verschillen aan de kant moeten zetten er ontstaat een bijzondere vriendschap. GREEN BOOK is genomineerd voor 5 Golden Globes, waaronder die voor beste acteur, beste bijrol acteur en beste film.

Films in deze categorie

CAPHARNAÜM

Indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.

In de rechtbank staat de 12-jarige Zain (Zain Al Rafeea) tegenover zijn ouders, ‘Omdat ze me leven hebben gegeven’. Zain slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind is het zijn taak om te werken en het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en alles beslissende keuzes. De cast bestaat veelal uit amateuracteurs en met name Zain Al Rafeea wordt geprezen om zijn sterke acteerprestaties. Winnaar van de Juryprijs in Cannes en genomineerd voor een Golden Globe.

Films in deze categorie

COLD WAR

Een passioneel liefdesepos van de makers van IDA.

In net zulke prachtige zwart-wit beelden als zijn voorganger, volgt de Poolse regisseur Pawel Pawilikovski in deze film een liefde ten tijde van de Koude Oorlog. Gevolgd wordt muzikant Wiktor. In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt zijn oog op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. Dit jaar de Poolse inzending voor de Oscars.

 

Films in deze categorie

SHOPLIFTERS

Japanse Gouden Palm-winnaar die de vraag stelt wat familie is.

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis. Al snel wordt ze daar opgenomen in een hecht gezin. Hoewel deze bijzondere familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt. Het stelt de ‘familie’banden hevig op de proef. Volgens Cate Blanchett die dit jaar de jury op het Filmfestival van Cannes voorzat: “een buitengewone film waarin meerdere actuele onderwerpen samenkomen.”

Special: woensdag 19 december om 20:00 uur

De Hoornse Kunstenaar Arie de Jong, Japankenner leidt de film in.
Arie reisde onlangs alleen door Japan en maakte kennis met de leefwijze en kernwaarden van de Japanners.

Kijk voor meer informatie over Arie op haar facebookpagina 

 

 

 

Films in deze categorie

STAN & OLLIE

Het waargebeurde verhaal van ’s werelds bekendste duo.

Stan Laurel & Oliver Hardy. De dikke en de dunne. Wie kent ze niet? In dit waargebeurde verhaal hebben deze sterren van het witte doek hun hoogtijdagen ver achter zich. Stan & Ollie plannen daarom een laatste theatertour door het naoorlogse Engeland en Ierland. Onder hoge druk en met een hectische planning proberen ze de harten van hun publiek opnieuw te stelen met hun komische acts. Gelukkig is er de steun van hun lieftallige vrouwen, hun herontdekte liefde voor het optreden én voor elkaar. STAN & OLLIE is het hartverwarmende verhaal over wat de spectaculaire afscheidstournee van het duo had moeten worden.

Deze voorpremière wordt aangeboden met een diner in de brasserie.

Film & diner
Stan & Ollie gaat 10 januari officieel uit in Nederland, maar is maandag 17 december alvast bij Cinema Oostereiland in voorpremière te zien in combinatie met een heerlijk diner in de Brasserie.

De prijs voor de film, het diner, 1 drankje naar keuze en koffie/thee is slechts €24,50. Het eten wordt geserveerd tussen 18:30 en 19:30. Schuif aan wanneer je wilt. Op vertoon van je ticket kan je bij de Brasserie kiezen uit uit vlees, vis en vegetarisch. De film start om 20:30 uur.

 

Films in deze categorie

COLETTE

Keira Knightley schittert in deze biografische film over de Franse schrijfster.

In 1893 trouwt de twintigjarige Colette met de veel oudere romancier en literatuurcriticus ‘Willy’. Al snel ontdekt haar man haar literaire talent en spoort hij haar aan tot het schrijven van een reeks autobiografische romans. Stuk voor stuk uitgegeven onder zijn naam. Het door Colette bedachte, semi-autobiografische personage Claudine wordt een doorslaand succes. Maar hoe meer Claudine de tongen losmaakt in het Parijs van het fin-de-siècle, hoe meer Colette haar creatief eigendom wil opeisen en voorbij traditionele genderrollen wil reiken. Keira Knightley (ATONEMENT, THE IMITATION GAME) schittert als een vastberaden jonge vrouw die heilige huisjes omver schopte in literatuur, mode, en de uitingen van haar seksualiteit.

 

 

Films in deze categorie

THE FAVOURITE

Het begin van de 18e eeuw. Engeland is in oorlog met Frankrijk. De broze koningin Anne zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woede-uitbarstingen. Maar als de nieuwe dienares Abigail arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. In de hoofdrollen schitteren Rachel Weisz, Emma Stone en Olivia Colman. THE FAVOURITE wordt gezien als een serieuze Oscar kandidaat, is genomineerd voor vijf Golden Globes en won meerdere belangrijke prijzen in Venetië. Eigenzinnige kostuumfilm van de regisseur van THE LOBSTER.

Films in deze categorie

LIEBE IN DEN GÄNGEN

Zachtmoedig komisch drama over lief en leed tussen de schappen van een levensmiddelengroothandel.
De nachtelijke groothandel is een wonderlijk universum met eindeloze, schaars verlichte gangen. Op een industrieterrein in voormalig Oost-Duitsland slaat de werkende onderklasse zich er kibbelend door de diensten heen. Het wordt duidelijk dat de werknemers een hechte gemeenschap vormen die voor veel van hen als familie voelt. Voor de schuchtere Christian, met zichtbare tatoeages die een ruig verleden doen vermoeden, gaat een nieuwe wereld open. In één van de gangen ziet hij de mysterieuze Marion van de ‘afdeling zoetwaren’ en valt als een blok voor haar. Met Franz Rogowski (HAPPY END, VICTORIA), Sandra Hüller (TONI ERDMANN) en Peter Kurth (GOOD BYE LENIN!).

Films in deze categorie

LORO

Bijtende satire over Silvio Berlusconi.

Na zijn internationaal succesvolle films LA GRANDE BELLEZZA en YOUTH is de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino terug. Met hetzelfde visuele spektakel van zijn vorige films richt hij zijn pijlen deze keer op Silvio Berlusconi: bij iedereen bekend als een decadente, controversiële en allesbehalve subtiele verschijning. LORO schetst een portret van zijn leven op het moment dat hij de controle verliest. Zijn echtgenote heeft genoeg van zijn uitspattingen, zijn bondgenoten trekken hun handen van hem af, het doek valt over zijn politieke carrière. Maar hoe gaat Il Cavaliere om met zijn ondergang? Sorrentino’s mannelijke muze Toni Servillo kruipt in de huid van de mediamagnaat en ex-premier en vertoont een opvallende gelijkenis.

 

Films in deze categorie

THE FAVOURITE

Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
Drama, 120 minuten
Regie: Yorgos Lanthimos
Met: Olivia Colman - Emma Stone - Rachel Weisz // meer info

SHOPLIFTERS

Japan
drama, 120 minuten
Regie: Hirokazu Koreeda
Met: Lily Franky - Jyo Kairi - Ando Sakura // meer info

WOMAN AT WAR

IJsland
drama, komedie, 90 minuten
Regie: Benedikt Erlingsson
Met: Jóhann Sigurðarson - Halldóra Geirharðsdóttir - Jörundur Ragnarsson // meer info

COLETTE

Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
drama, 111 minuten
Regie: Wash Westmoreland
Met: Keira Knightley - Eleanor Tomlinson - Fiona Shaw // meer info

THE WIFE

Zweden, VS, Verenigd Koninkrijk
Drama, 100 minuten
Regie: Björn Runge
Met: Glenn Close - Jonathan Pryce - Christian Slater // meer info

BOHEMIAN RHAPSODY

Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Muziek, drama, 135 minuten
Regie: Bryan Singer
Met: Rami Malek - Lucy Boynton - Gwilym Lee // meer info

BEAUTIFUL BOY

Verenigde Staten
Drama, 112 minuten
Regie: Felix van Groeningen
Met: Steve Carell - Maura Tierney - Timothée Chalamet // meer info

COLD WAR

Polen
drama, 84 minuten
Regie: Pawel Pawlikovski
Met: Tomasz Kot - Joanna Kulig - Agata Kulesza // meer info

STAN & OLLIE

Verenigd Koninkrijk
Drama, 98 minuten
Regie: Jon S. Baird
Met: Steve Coogan - John C. Reilly - Shirley Henderson // meer info

MARY QUEEN OF SCOTS

Verenigd Koninkrijk
Historisch, drama, 126 minuten
Regie: Josie Rourke
Met: Saoirse Ronan - Margot Robbie - Jack Lowden // meer info

GREEN BOOK

Verenigde Staten
Drama, 130 minuten
Regie: Peter Farrelly
Met: Viggo Mortensen - Mahershala Ali // meer info

THE HOUSE THAT JACK BUILT

Denemarken
Drama, thriller, 155 minuten
Regie: Lars von Trier
Met: Matt Dillon - Sofie Gråbøl - Uma Thurman // meer info

WERK OHNE AUTOR

Duitsland
Thriller, oorlog, drama, 188 minuten
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Met: Sebastian Koch - Lars Eidinger // meer info

ROMA

Mexico, VS
Drama, 135 minuten
Regie: Alfonso Cuarón
Met: - // meer info

DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER

Duitsland
Drama, 111 minuten
Regie: Lars Kraume
Met: Jonas Dassler - Michael del Coco - Lena Klenke // meer info

CAPHARNAÜM

Libanon
Drama, 120 minuten
Regie: Nadine Labaki
Met: Zain Al Rafeea - Yordanos Shiferaw - Treasure Bankole // meer info

EDIE

Verenigd Koninkrijk
drama, komedie, 102 minuten
Regie: Simon Hunter
Met: Sheila Hancock - Kevin Guthrie - Paul Brannigan // meer info