GLI INDIFFERENTI

Als haar man komt te overlijden, staat de welgestelde Italiaanse Mary er ineens slecht voor. Niet alleen moet ze de dood van haar geliefde verwerken, maar de kersverse weduwe komt na jaren welvaart en weelde op zwart zwaad te zitten.

Met Gli Indifferenti wil regisseur Leonardo Guerra Saràgnoli laten zien wat er achter de schijn van welstand en rijkdom schuil gaat. Soms is die schijn flinterdun, zoals in het geval van de welgestelde weduwe Mary en haar bijna volwassen kinderen Michele en Carla. Na de dood van de pater familias nemen de spanningen in het gezin toe.

Om hun eigen hachje te redden, zoekt Mary steun bij haar nieuwe vriend Leo. Hij lijkt haar een helpende hand te bieden door de kapitale villa van het gezin over te willen kopen. Maar haar zoon Michele vertrouwt Leo voor geen meter. Alleen haar dochter Carla laat zich net zoals haar moeder volledig door hem inpalmen, wat een bom legt onder de drie-eenheid van het gezin. Een gebrek aan moraal en overdaad aan jaloezie ontwricht de familie.

Gli Indifferenti is losjes gebaseerd op het beroemde en bekroonde boek van de Italiaanse schrijver Alberto Moravia uit 1929, maar Seràgnoli verplaatst het verhaal naar het hedendaagse Italië.

Films in deze categorie

VERWACHT : NOMADLAND

Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern (Frances McDormand) met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In Nomadland, de derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen.
Nomadland is de winnaar van twee Golden Globes: voor Beste Film (Drama) en voor Beste Regisseur (Chloé Zhao).

Films in deze categorie

CALM WITH HORSES

Douglas ‘Arm’ Armstrong heeft zijn bokscarrière ingeruild om voor een criminele drugsfamilie te werken, die bescherming biedt in ruil voor loyaliteit. Al snel krijgt Arm de taak om het vuile werk op te knappen. Maar dan speelt zijn geweten op: kiest hij voor een schoon geweten of blijft hij loyaal aan zijn beloftes?

Douglas ‘Arm’ Armstrong (Cosmo Jarvis) komt op het slechte pad terecht als hij gaat werken voor de Devers, een familie van drugsealers. Al gauw laat zijn beste vriend en business partner Dympna Dever (Barry Kegohan) hem het vuile werk opknappen en wordt Arm de gevreesde beul van de organisatie. Terwijl hij in zijn vrije tijd vooral de best mogelijke vader wil zijn voor zijn autistische zoontje Jack, krijgt Douglas de opdracht een moord te plegen. Een onmogelijke keuze voor Douglas, die loyaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Hij worstelt met zijn geweten en het verlangen om een goed voorbeeld te zijn voor zijn kleine jongen. Calm With Horses is het verbluffende regiedebuut van de Ierse regisseur Nick Rowland, gesitueerd in een afgelopen dorp in Ierland. Het is de verfilming van het gelijknamige korte verhaal uit het boek Jonge Gasten van schrijver Colin Barrett die hiervoor The Guardian’s Prestigious First Book Award won. Michael Fassbender is uitvoerend producent van de film die onlangs werd genomineerd voor 5 IFTA Awards (Ierse Film en Televisie Awards) waaronder Beste Film.

“Imponerend debuut” ★★★★ de Volkskrant

“Een stijlvolle en meeslepende vertelling” – Het Parool

“De kracht van de film komt naar voren in de stille relatiedynamiek van Dympna, Arm, en Ursula, maar vooral in de giftige symbiose tussen de twee gewelddadige vrienden.” – de Filmkrant

Films in deze categorie

ROSE PLAYS JULIE

Wanneer Rose haar biologische moeder besluit op te zoeken, leidt haar zoektocht naar verontrustende en gevaarlijke onthullingen over haar echte vader. Wat volgt is een intens wraakverhaal van biologisch ouderschap, seksueel misbruik en macht.

Tijdens haar studie besluit dierenartsstudente Rose haar biologische moeder Ellen op te zoeken, die haar direct na haar geboorte ter adoptie heeft afgestaan. Maar Ellen, nu een succesvolle actrice in Londen, is niet happig op contact met haar dochter. Onverminderd nieuwsgierig zoekt Rose verder naar haar biologische vader. Maar hem direct benaderen doet ze niet.

Vermomd met een pruik en onder de valse naam Julie dringt ze langzaam zijn wereld binnen. Haar vader blijkt een beroemde archeoloog. Maar als Julie, of eigenlijk Rose, begint te graven in zijn verleden leidt dat tot verontrustende en gevaarlijke onthullingen.

“Op onberispelijke wijze bouwt de film een op zichzelf staande verhaalwereld die draait om dubbelzinnigheid, acteren en identiteit. Rose Plays Julie is een zelfverzekerde wraakfilm die doet denken aan de grote Griekse ­tragedies.” – Het Parool

Films in deze categorie

THE NEW GOSPEL

De gerenommeerde en geëngageerde Zwitserse regisseur Milo Rau verfilmt de laatste dagen van Christus, maar dan anno 2021. Jezus wordt gespeeld door een Italiaanse activist die zich in het echte leven inzet voor de positie van vluchtelingen.In 2017 werd Rau gevraagd de kruisiging van Jezus opnieuw te verfilmen in het Zuid-Italiaanse Matera, de plek waar de beroemde regisseur Pier Paolo Pasolini begin jaren zestig Il vangelo secondo Matteo (Het evangelie volgens Matteüs) maakte. Rau ging erheen, verkende de omgeving en realiseerde zich, zoals hij in deze film zegt, dat hij het project niet kon doen. Een fictieve versie van de laatste dagen van Christus zou botsen met de bittere realiteit van het leven van vluchtelingen die vanuit Afrika in Italië waren beland.Hij trof in Matera ook een nieuwe verlosser aan, activist Yvan Sagnet die zich inzet om de positie van seizoenswerkers te verbeteren.

Met The New Gospel maakte Rau een nieuwe verfilming van de kruisiging van Christu, met activist Sagnet in de hoofdrol. Wat volgt is een fascinerend spel met fictie en werkelijkheid.

“Het gevecht van Christus tegen de Romeinen, anno 2021” ★★★★ Trouw

“Rau weet zijn hoofdrolspelers, onzichtbare slachtoffers van moderne slavernij, langzaam te transformeren tot iconen.” ★★★ De Volkskrant

“Een fascinerend spel met fictie en werkelijkheid” – De Filmkrant

Films in deze categorie

THE HUMAN VOICE

Een vrouw (Tilda Swinton) wacht wanhopig op de man die haar verlaten heeft. Zijn koffers en hond staan klaar, maar hij komt niet. Tijdens een telefoongesprek met haar ex-geliefde worden we deelgenoot van haar wanhoop, rusteloosheid en sarcasme. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk.The Human Voice is de eerste Engelstalige film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (Dolor y gloriaHable con ellaTodo sobre mi madre). Hij baseerde het verhaal op het het beroemde toneelstuk ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau uit 1928. In Tilda Swinton vond Almodóvar de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert: een verlaten en ontredderde vrouw.Swinton is adembenemend in een decor dat zoals altijd met aandacht voor detail, schitterend design en felle kleuren is samengesteld. Het laat zien hoe dicht het leven bij het theater staat. Zo kennen we Almodóvar. De film ging in première op het filmfestival van Venetië.

Exclusieve Q&A
Na afloop van de film zie je een Q&A met steractrice Tilda Swinton en grootmeester Pedro Almodóvar zelf. Over wat hen inspireerde voor deze film en Almodóvars indrukwekkende oeuvre.
De Q&A is Engels gesproken.

“Maestro Pedro Almodóvar maakt er echt iets bijzonders van.” ★★★★★ NRC

“Een verrukkelijke, hedendaagse bewerking van Jean Cocteau’s klassieke stuk La Voix Humaine (1928).” ★★★★ Trouw

“Almodóvars persoonlijke smaak straalt af op zijn hoofdpersoon, zodat deze woning echt als haar thuis voelt.” ★★★★ de Volkskrant

“Swinton heeft elke scène een nieuwe, oogverblindende outfit aan, maar toch voelt haar verdriet vanaf het eerste moment echt.” ★★★★ VPRO Cinema

“Het zijn dertig fenomenale minuten” – Het Parool

“Een samenballing geworden van stijl en emotie, gedragen door de magnifieke Tilda Swinton” – de Filmkrant

Films in deze categorie

HOUSE OF HUMMINGBIRD

“Als je het gevoel hebt dat je niets kunt, kijk dan naar je handen en beweeg je vingers een voor een. Dan weet je dat je dát in elk geval kunt.”

Dat is het advies van de 14-jarige Eunhee aan haarzelf. De introverte tiener heeft het niet makkelijk op de middelbare school. Ze moet hard werken voor goede cijfers en voelt zich verloren. Thuis is het ook niet echt gezellig. Eunhee’s ouders werken zich een slag in de rondte. Het ene moment vliegen ze elkaar in de haren, het andere moment zitten ze gezellig voor de televisie te lachen. Ook eisen het opgroeien en de zoektocht naar houvast zijn tol als puber. Pas als Eunhee een nieuwe docente krijgt en daarmee een onverwachte vriendschap opbouwt, lijkt er licht aan het einde van de tunnel te zijn.

House of Hummingbird is het regiedebuut van de Bora Kim en speelt zich af in het Korea van de jaren negentig. Het drama viel onder meer in de prijzen op het Tribeca Film Festival, het Berlin International Film Festival en de Blue Dragon Film Awards.

House of Hummingbird schetst een sterk tijdsbeeld van Zuid-Korea in de jaren negentig” ★★★★ Volkskrant

“Het prachtige tienermeisjesportret uit Zuid-Korea toont de wereld door de ogen van een schoolmeisje en neemt haar ervaringen serieus, zonder dat het drama zwaar aanvoelt.” ★★★★ Trouw

House of Hummingbird vat treffend hoeveel er in een puberleven kan gebeuren, zonder dat een allesoverheersend gevoel van stilstand verdwijnt.” ★★★★ NRC

Films in deze categorie

PASSION SIMPLE

Hélène is universitair docent, gescheiden en woont samen met haar zoontje in Parijs. Wanneer ze op een dag de getrouwde Russische diplomaat Alexandre tegen het lijf loopt, besluit ze zich volledig aan hem en haar verlangens over te geven.Het is het begin van een verslavende affaire, geschetst vanuit het vrouwelijke perspectief. Op zoek naar sprankeltjes van hoop en aandacht van de ongrijpbare Rus, verliest Hélène volledig de controle over haar eigen leven. Ze belandt op het schemergebied tussen slopend verlangen en waanzin en reist zelfs naar Moskou af om enkel en alleen even dezelfde lucht in te kunnen ademen.Passion Simple is een sensueel psychologisch drama naar de gelijknamige bestseller van Annie Ernaux, met in de hoofdrol Laetitia Dosch (Jeune femme en Mon roi) en balletdanser Sergei Polunin (Murder on the Orient Express en White Crow).

“Laetitia Dosch (Jeune femme) is uitstekend als Hélène.” ★★★ NRC

“De Frans-Libanese regisseur Danielle Arbid presenteert een intellectuelere – of Franse – variant op de Fifty Shades-reeks.” ★★★ Volkskrant

“De kracht van de film schuilt in het ongeremde filmen van seksueel genot, vooral bij haar. Dat is verfrissend, aangezien over seks nog steeds vaak preuts of op een andere manier ingewikkeld wordt gedaan.” ★★★ Trouw

“Het is die naaktheid, dat gezicht van de actrice Laetitia Dosch, met die mengeling van hunkering en onzekerheid, waar Arbid telkens naar terugkeert.” – de Filmkrant

Films in deze categorie

TRUE MOTHERS

De gerenommeerde Japanse regisseur Naomi Kawase keert na An en Radiance terug met een ontroerend verhaal over familie en moederschap. Warm, menselijk, genuanceerd en met een perfect gevoel voor dat wat ons leven waarde geeft.

Satoko en haar man hebben problemen met zwanger te worden. Ze besluiten te adopteren en worden zo de ouders van Asato, een jongetje geboren uit een onstuimige puberliefde. Jaren later komt het gelukkige gezin onder spanning te staan als plots zijn biologische moeder op de stoep staat. Wie is deze vrouw en wat is er destijds gebeurd?

True Mothers is gebaseerd op een roman van Mizuki Tsujimora en was onderdeel van de officiële selectie van Cannes 2020.

Films in deze categorie

THERE IS NO EVIL

Verhalen over vrijheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid in hedendaags Iran, waar de doodstraf nog steeds bestaat.

Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, maar niemand weet waar hij elke ochtend heen trekt. Pouya, een jonge dienstplichtige, kan zich er niet toe brengen een man te doden zoals hem is opgedragen. Javad, die is gekomen om zijn geliefde ten huwelijk te vragen, zit plotseling gevangen in een dilemma. Bharam, een verbannen arts, heeft besloten zijn nichtje eindelijk het geheim van zijn leven te onthullen. Deze vier verhalen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en met de doodstraf in hedendaags Iran. THERE IS NO EVIL won in Berlijn de Gouden Beer voor Beste Film.

Films in deze categorie

THE WORLD TO COME

Indrukwekkend historisch drama over de liefde tussen twee vrouwen, die in het geheim moet plaatsvinden.

Het Amerikaanse platteland, 1850. Het leven van de verlegen en introverte Abigail is eenzaam en geïsoleerd. Dyer is een zorgzame echtgenoot, maar hun huwelijk is nooit hersteld van de dood van hun dochtertje. Het land van de boerderij is koud, modderig en somber. Alles verandert met de komst van Tallie, de meer uitgesproken vrouw van haar buurman. Abigails verwachtingen van het leven groeien door de gepassioneerde romance die opbloeit tussen beide vrouwen. Film over vrouwelijke zelfredzaamheid met Katherine Waterston, Vanessa Kirby, Karina Ziana Gherasim en Casey Affleck.

Films in deze categorie

LA DEA FORTUNA

Italiaans drama waarin het leven van een stel een onverwachte wending krijgt.

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een ommezwaai in hun leven.

Films in deze categorie

DE VEROORDELING

Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van ‘de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ‘trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Drama gebaseerd op de Deventer moordzaak en de daarmee verband houdende verwikkelingen na de moord op weduwe Wittenberg in september 1999.

Films in deze categorie

BLACKBIRD

Lily (Susan Sarandon) is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit zij haar leven te willen beëindigen, met steun van echtgenoot Paul (Sam Neill). Ze vraagt haar geliefde familie om nog eenmaal bijeen te komen voor haar afscheid. Maar al snel komt een onopgelost conflict tussen haar dochters, Jennifer (Kate Winslet) en Anna (Mia Wasikowska) bovendrijven. Het perfecte spel van de sublieme cast maakt van BLACKBIRD een tot nadenken stemmend familiedrama over het leven gedurende momenten van afscheid en verlies.

Films in deze categorie

KOM HIER DAT IK U KUS

Tragikomische verfilming van de gelijknamige, succesvolle roman van Griet Op de Beeck. Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto ongeluk overlijdt. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf.

Films in deze categorie

Sorry, voor deze special zijn er geen voorstellingen meer.