QUEEN OF HEARTS

Anne lijkt haar leven op orde te hebben. Ze is getrouwd, heeft twee dochters, een goede baan en een mooi huis. Het leven van de familie wordt echter verstoord wanneer Gustav, Peters roekeloze tienerzoon uit een eerder huwelijk, bij hen intrekt. Terwijl Peter het moeilijk heeft met zijn komst, bouwt Anne al snel een band op met Gustav. Hun relatie verandert wanneer ze alles op het spel zet door de jongen te verleiden en ze voor een keuze met onvoorstelbare gevolgen komt te staan… Hoofdrol in QUEEN OF HEARTS is voor de Deense steractrice Trine Dyrholm.

Films in deze categorie

YULI

Het verhaal van Carlos Acosta, wereldwijd gezien als de beste danser van zijn generatie.

Cuba, jaren ’80. De rebelse Carlos – liefkozend Yuli genoemd door zijn vader – heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden. Hij is opgegroeid in de straten van Havana. Maar in de hoop op een beter leven stuurt vader Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Tegen zijn zin in en ondanks zijn eerste weerstand, wordt Yuli daar toch gegrepen door de wereld van het dansen. Het blijkt het begin van een legendarische carrière die al snel leidde naar het gerenommeerde Londense Royal Ballet. Yuli was daar onder meer de eerste donkere danser ooit die de rol van Romeo op zich nam.

Films in deze categorie

TOLKIEN

Inspirerende film over de man die ons de wereld van THE LORD OF THE RINGS en THE HOBBIT bracht.

TOLKIEN vertelt over de vormende jaren van de befaamde schrijver waarin hij vriendschap, moed en inspiratie vindt bij een groep mede-schrijvers en kunstenaars op school. Samen doorstaan zij liefde en verliezen. Met de jaren wordt de broederschap sterker, net als Tolkien’s onstuimige verkering met zijn geliefde Edith Bratt. Maar wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, dreigt de broederschap uit elkaar te vallen. Al deze ervaringen hebben Tolkien geïnspireerd om zijn befaamde verhalen over Midden Aarde te schrijven.

Films in deze categorie

ÁGA

Een geïsoleerd koppel, besneeuwde vlaktes en het onderwerp waar ze niet over praten.

Het dagelijkse leven van rendierjager Nanook en zijn vrouw Sedna is hard, maar ze klagen nooit. In plaats daarvan vertellen ze elkaar de oude legendes en hun dromen. Maar Sedna is eigenlijk ernstig ziek. Ondanks de huisgemaakte zalf die ze op haar pijnlijke buik smeert, weet ze dat ze stervende is. Ze zou graag praten over Ága, hun dochter, die jaren geleden de ouderlijke yurt verliet. Maar Nanook weigert dit onderwerp aan te kaarten. ÁGA is een bijzonder liefdesverhaal tegen de achtergrond van de permafrost, met beelden die een lust zijn voor het oog. Over sprakeloosheid en emotionele verharding. Bekroond met maar liefst 23 internationale awards.

Films in deze categorie

THE WILD PEAR TREE

Gouden Palm winnaar Nuri Bilge Ceylan (WINTER SLEEP) is een van de meest eigenzinnige filmmakers van het moment. Zijn stijl kenmerkt zich door diepgaande, filosofische dialogen en een rijke, melancholische beeldtaal. In THE WILD PEAR TREE zien we Sinan, een groot literatuurliefhebber die er al jaren van droomt om schrijver te worden. Na zijn studie keert hij terug naar zijn geboortedorp in Anatolië en zet hier alles op alles om zijn eerste werk te laten publiceren. Hij wordt hierbij echter gehinderd door de gokschulden van zijn vader. De film ging in première op het filmfestival van Cannes en werd bewonderd vanwege de geloofwaardige acteerprestaties.

Films in deze categorie

CLAIRE DARLING

Het verhaal van Claire (Catherine Deneuve) die herinneringen ophaalt tijdens het opruimen van haar inboedel.

Op een mooie zomerdag besluit Claire haar complete inboedel te verkopen en heeft daarom al haar spullen in de voortuin uitgestald. Als een horde nieuwsgierige buren begint te vechten om de laaggeprijsde antiekstukken, komen Claire’s herinneringen uit haar tragische en flamboyante leven plotseling terug. Ondertussen wordt Marie door een vriendin van vroeger gewaarschuwd dat haar moeder bezig is al hun bezittingen te verkopen. Hoewel moeder en dochter eigenlijk geen contact meer met elkaar hebben, komt ze terug om de verkoop te stoppen en de reden voor haar moeders impulsieve beslissing te achterhalen. Met Catherine Deneuve in de titelrol en Chiara Mastroianni (ook in werkelijkheid de dochter van Deneuve) als Marie.

Films in deze categorie

MADEMOISELLE DE JONQUIÈRES

Frans kostuumdrama over liefde, verlangen en wraak.

Het is 1750, Lodewijk XV regeert over het Franse koninkrijk. Marquis des Arcis, een beruchte rokkenjager, is hopeloos verliefd op Madame de La Pommeraye, een aantrekkelijke weduwe die teruggetrokken leeft. Jarenlang weet ze hem te weerstaan, tot ze uiteindelijk toegeeft aan haar geheime verlangen. De markies heeft echter al snel weer genoeg van haar. Na twee jaar stelt hij haar voor als vrienden uit elkaar te gaan. Madame de La Pommeraye is gek van verdriet en zint op revanche. Daarvoor huurt ze de hulp in van twee prostituees, Madame de Joncquières en haar twintigjarige, beeldschone dochter.

Films in deze categorie

SOFIA

Sofia woont met haar ouders in Casablanca. Tijdens een etentje met de familie krijgt ze enorme last van buikpijn waarna haar water breekt. Het feit dat ze op het punt staat te bevallen wordt verborgen gehouden voor de anderen en ze vertrekt met haar nicht naar het ziekenhuis onder het mom te veel te hebben gegeten. Het ziekenhuispersoneel stemt er uiteindelijk in Sofia te helpen en geven haar 24 uur om een huwelijksakte te overhandigen. Zo niet, wordt de politie op de hoogte gebracht.

Films in deze categorie

GOD ONLY KNOWS

Drie Nederlandse topacteurs in een ontroerend familiedrama.

Monic Hendrickx, Elsie de Brauw en Marcel Musters spelen de hoofdrollen in deze ontroerende tragikomische vertelling van regisseur Mijke de Jong (LAYLA M.). Twee totaal verschillende zussen bekommeren zich elk op hun eigen manier om hun broer die overspannen thuis zit. De familieverhoudingen komen al snel onder spanning te staan wanneer de zussen voor hem moeten zorgen. En de vraag is; wat houdt dit zorgen dan in? Terwijl ze naar buiten toe proberen om een zinvol leven te leiden, laten ze naar elkaar alle decorum vallen zoals alleen broers, zussen of geliefden dat kunnen doen. God Only Knows is een feest van herkenning en gaat over fricties en de onvoorwaardelijke liefde tussen broers en zussen.

Films in deze categorie

THE WHITE CROW

Het waargebeurde verhaal van Rudolf Noerejev die ballet voorgoed veranderde.

1961. Rudolf Noerejev (gespeeld door Oleg Ivenko, danser bij het Staatopera en Ballet van Kazan in Rusland) is nog niet de legende waar hij later tot zou uitgroeien. Hij maakt deel uit van het wereldberoemde Kirov-Ballet, dat voor de eerste keer buiten de Sovjet-Unie reist. Noerejev geniet van de Parijse levensstijl en alle kunst, cultuur en muziek die de stad te bieden heeft. Maar de KGB-agenten die hem nauwlettend in de gaten houden krijgen, vinden zijn gedrag en zijn vriendschap met de jonge Parisienne Clara Saint verdacht. Wanneer zij Noerejev confronteren met een schokkende eis, is hij gedwongen om een hartverscheurende beslissing te maken… THE WHITE CROW is een prachtig document over het leven van de wereldwijd geliefde danser.

Films in deze categorie

YULI

Spanje
Drama, 104 minuten
Regie: Icíar Bollaín
Met: Carlos Acosta - Laura de la Uz // meer info

QUEEN OF HEARTS

Denemarken
Drama, 127 minuten
Regie: May el-Toukhy
Met: Trine Dyrholm - Gustav Lindh // meer info

ÁGA

Bulgarije, Duitsland, Frankrijk
Drama, 96 minuten
Regie: Milko Lazarov
Met: Mikhail Aprosimov - Feodosia Ivanova - Galina Tikhonova // meer info

NOUS FINIRONS ENSEMBLE

Frankrijk
Drama, Komedie, 135 minuten
Regie: Guillaume Canet
Met: François Cluzet- Marion Cotillard- Pascale Arbillot // meer info

THE WILD PEAR TREE

Turkije
Drama, 188 minuten
Regie: Nuri Bilge Ceylan
Met: Murat Cemcir - Hazar Ergüçlü - Ahmet Rifat Sungar // meer info

TOLKIEN

Verenigde Staten
Drama, 112 minuten
Regie: Dome Karukoski
Met: Nicholas Hoult- Lily Collins- Colm Meaney // meer info

RED JOAN

Verenigd Koninkrijk
Drama, Thriller, 110 minuten
Regie: Trevor Nunn
Met: Judi Dench - Tom Hughes - Sophie Cookson // meer info