THE WILD PEAR TREE

Gouden Palm winnaar Nuri Bilge Ceylan (WINTER SLEEP) is een van de meest eigenzinnige filmmakers van het moment. Zijn stijl kenmerkt zich door diepgaande, filosofische dialogen en een rijke, melancholische beeldtaal. In THE WILD PEAR TREE zien we Sinan, een groot literatuurliefhebber die er al jaren van droomt om schrijver te worden. Na zijn studie keert hij terug naar zijn geboortedorp in Anatolië en zet hier alles op alles om zijn eerste werk te laten publiceren. Hij wordt hierbij echter gehinderd door de gokschulden van zijn vader. De film ging in première op het filmfestival van Cannes en werd bewonderd vanwege de geloofwaardige acteerprestaties.

Films in deze categorie

CLAIRE DARLING

Het verhaal van Claire (Catherine Deneuve) die herinneringen ophaalt tijdens het opruimen van haar inboedel.

Op een mooie zomerdag besluit Claire haar complete inboedel te verkopen en heeft daarom al haar spullen in de voortuin uitgestald. Als een horde nieuwsgierige buren begint te vechten om de laaggeprijsde antiekstukken, komen Claire’s herinneringen uit haar tragische en flamboyante leven plotseling terug. Ondertussen wordt Marie door een vriendin van vroeger gewaarschuwd dat haar moeder bezig is al hun bezittingen te verkopen. Hoewel moeder en dochter eigenlijk geen contact meer met elkaar hebben, komt ze terug om de verkoop te stoppen en de reden voor haar moeders impulsieve beslissing te achterhalen. Met Catherine Deneuve in de titelrol en Chiara Mastroianni (ook in werkelijkheid de dochter van Deneuve) als Marie.

Films in deze categorie

MADEMOISELLE DE JONQUIÈRES

Frans kostuumdrama over liefde, verlangen en wraak.

Het is 1750, Lodewijk XV regeert over het Franse koninkrijk. Marquis des Arcis, een beruchte rokkenjager, is hopeloos verliefd op Madame de La Pommeraye, een aantrekkelijke weduwe die teruggetrokken leeft. Jarenlang weet ze hem te weerstaan, tot ze uiteindelijk toegeeft aan haar geheime verlangen. De markies heeft echter al snel weer genoeg van haar. Na twee jaar stelt hij haar voor als vrienden uit elkaar te gaan. Madame de La Pommeraye is gek van verdriet en zint op revanche. Daarvoor huurt ze de hulp in van twee prostituees, Madame de Joncquières en haar twintigjarige, beeldschone dochter.

Films in deze categorie

SOFIA

Sofia woont met haar ouders in Casablanca. Tijdens een etentje met de familie krijgt ze enorme last van buikpijn waarna haar water breekt. Het feit dat ze op het punt staat te bevallen wordt verborgen gehouden voor de anderen en ze vertrekt met haar nicht naar het ziekenhuis onder het mom te veel te hebben gegeten. Het ziekenhuispersoneel stemt er uiteindelijk in Sofia te helpen en geven haar 24 uur om een huwelijksakte te overhandigen. Zo niet, wordt de politie op de hoogte gebracht.

Films in deze categorie

GOD ONLY KNOWS

Drie Nederlandse topacteurs in een ontroerend familiedrama.

Monic Hendrickx, Elsie de Brauw en Marcel Musters spelen de hoofdrollen in deze ontroerende tragikomische vertelling van regisseur Mijke de Jong (LAYLA M.). Twee totaal verschillende zussen bekommeren zich elk op hun eigen manier om hun broer die overspannen thuis zit. De familieverhoudingen komen al snel onder spanning te staan wanneer de zussen voor hem moeten zorgen. En de vraag is; wat houdt dit zorgen dan in? Terwijl ze naar buiten toe proberen om een zinvol leven te leiden, laten ze naar elkaar alle decorum vallen zoals alleen broers, zussen of geliefden dat kunnen doen. God Only Knows is een feest van herkenning en gaat over fricties en de onvoorwaardelijke liefde tussen broers en zussen.

Films in deze categorie

THE WHITE CROW

Het waargebeurde verhaal van Rudolf Noerejev die ballet voorgoed veranderde.

1961. Rudolf Noerejev (gespeeld door Oleg Ivenko, danser bij het Staatopera en Ballet van Kazan in Rusland) is nog niet de legende waar hij later tot zou uitgroeien. Hij maakt deel uit van het wereldberoemde Kirov-Ballet, dat voor de eerste keer buiten de Sovjet-Unie reist. Noerejev geniet van de Parijse levensstijl en alle kunst, cultuur en muziek die de stad te bieden heeft. Maar de KGB-agenten die hem nauwlettend in de gaten houden krijgen, vinden zijn gedrag en zijn vriendschap met de jonge Parisienne Clara Saint verdacht. Wanneer zij Noerejev confronteren met een schokkende eis, is hij gedwongen om een hartverscheurende beslissing te maken… THE WHITE CROW is een prachtig document over het leven van de wereldwijd geliefde danser.

Films in deze categorie

GRÂCE À DIEU

Bekroond en gewaagd drama over het misbruik in de Katholieke kerk.

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken. Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien. GRÂCE À DIEU is de nieuwe spraakmakende film van de Franse veelfilmer François Ozon (8 FEMMES, FRANTZ). Op het filmfestival van Berlijn bekroond met de zilveren Beer.

Films in deze categorie

DIRTY GOD

Dirty God vertelt een verhaal over moederschap, moed en zelfacceptatie in het Londen anno nu.

Jade woont samen met haar 2-jarige dochter bij haar moeder in een arbeiderswijk in Londen. In de bloei van haar leven heeft een wraakactie van haar ex haar achtergelaten met blijvende littekens. Het bruisende nachtleven was voor Jade en haar vriendinnen een wekelijks hoogtepunt, maar tegenwoordig wordt ze in clubs geconfronteerd met starende blikken. Dirty God is het Engelstalige debuut van regisseur Sacha Polak. Voor de hoofdrol van Jade castte ze de 22-jarige Vicky Knight, die indruk maakt als debuterend actrice. Knight liep zelf als kind ernstige brandwonden op en werkte mee aan de film met een uitgesproken missie: “Met de film wil ik aan iedereen laten zien dat er een leven is na brandwonden, een leven dat uit meer bestaat dan alleen operaties.” Dirty God is de openingsfilms van het Internationaal Film Festival Rotterdam en is geselecteerd voor het Sundance Film Festival. Het is voor het eerst dat daar een Nederlandse film tot de hoofdcompetitie weet door te dringen.

Films in deze categorie

C’EST ÇA L’AMOUR

Een ontwapenende film over liefde en loslaten, acceptatie en herontdekken.

Wanneer zijn vrouw Armelle hem na twintig jaar verlaat, komt de zorg voor het gezin op de schouders van vader Mario. Hij probeert zichzelf te herpakken, maar weet zich geen raad met zijn puberende dochters. Terwijl zijn 17-jarige dochter bijna klaar is om het nest te verlaten en experimenteert met drugs en jongens, worstelt de 14-jarige Frida met haar ontluikende seksualiteit en het gemis van haar moeder. Om de orde in het gezin te herstellen, sluit Mario zich aan bij een lokaal theaterproject, waar zijn vrouw als lichttechnicus werkt. Zo hoopt hij haar liefde terug te winnen en het gebroken gezin weer bij elkaar te krijgen.

Films in deze categorie

ARCTIC

Barre overlevingstocht door het Noordpoolgebied voor liefhebbers van THE REVENANT.

Als piloot Overgård (Mads Mikkelsen) na een vliegtuigcrash strandt op de Noordpool wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke kou en afzondering. In de hoop zijn afgrijselijke omstandigheden te overleven besluit hij zijn geïmproviseerde kamp te verlaten en de levensgevaarlijke reis door onbekend terrein te maken. Samen met de IJslandse actrice Maria Thelma Smáradóttir is hij de enige overlevende van de crash. De vrouw is gewond, maar Overgård blijft haar meeslepen door de centimeters hoge sneeuw.

Films in deze categorie

GOD ONLY KNOWS

Nederland
Drama, 85 minuten
Regie: Mijke de Jong
Met: Monic Hendrickx- Marcel Musters- Elsie de Brauw // meer info

VOX LUX

Verenigde Staten
Drama, Muziek, 110 minuten
Regie: Brady Corbet
Met: Natalie Portman- Jude Law- Stacy Martin // meer info

DIRTY GOD

Nederland
Drama, 104 minuten
Regie: Sacha Polak
Met: Vicky Knight- Bluey Robinson- Rebecca Stone // meer info

THE WHITE CROW

Frankrijk, Verenigd Koninkrijk
Drama, 127 minuten
Regie: Ralph Fiennes
Met: Oleg Ivenko- Adèle Exarchopoulos- Ralph Fiennes // meer info

LE GRAND BAIN

Frankrijk
Komedie, Drama, 122 minuten
Regie: Gilles Lellouche
Met: Mathieu Amalric- Guillaume Canet- Benoît Poelvoorde // meer info

GREEN BOOK

Verenigde Staten
Drama, 130 minuten
Regie: Peter Farrelly
Met: Viggo Mortensen - Mahershala Ali // meer info

CLAIRE DARLING

Frankrijk
Drama, 94 minuten
Regie: Julie Bertuccelli
Met: Catherine Deneuve - Chiara Mastroianni - Alice Taglioni // meer info

LES INVISIBLES

Frankrijk
Drama, Komedie, 102 minuten
Regie: Louis-Julien Petit
Met: Patricia Mouchon - Khoukha Boukherbache - Bérangère Toural // meer info

RED JOAN

Verenigd Koninkrijk
Drama, Thriller, 110 minuten
Regie: Trevor Nunn
Met: Judi Dench - Tom Hughes - Sophie Cookson // meer info

WILD ROSE

Verenigd Koninkrijk
Drama, Muziek, 101 minuten
Regie: Tom Harper
Met: Julie Walters - Jessie Buckley // meer info

MADEMOISELLE DE JONQUIÈRES

Frankrijk
Drama, 109 minuten
Regie: Emmanuel Mouret
Met: Cécile de France - Edouard Baer - Alice Isaaz // meer info

THE WILD PEAR TREE

Turkije
Drama, 188 minuten
Regie: Nuri Bilge Ceylan
Met: Murat Cemcir - Hazar Ergüçlü - Ahmet Rifat Sungar // meer info