THE VIOLIN PLAYER

Romance over het opgeven van dromen en je laten leiden door ambitie.

De veelgeprezen violiste Karin moet haar carrière beëindigen na een auto-ongeluk. Ze verliest daardoor haar fijne motoriek en is niet meer in staat haar viool te bespelen. Daarom begint ze met lesgeven aan jonge violisten. Zo ontmoet ze de 20 jaar jongere veelbelovende student Antti in wie ze dezelfde passie herkent. Als ze verliefd worden ontstaat een gepassioneerde affaire waarbij Karin veel op het spel zet. Maar de drang om de top te bereiken en hun passie om de beste te zijn, vereist ook vele opofferingen…

Films in deze categorie

DOWNTON ABBEY

De bekende acteurs uit de populaire televisieserie over de Britse familie Crawley en hun bedienden keren terug voor de film. De succesvolle serie, waarvan het zesde seizoen in 2015 op televiesie te zien was, werd bekroond met o.a. drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards. In totaal werd de serie 69 keer genomineerd voor een Emmy Award. De bioscoopfilm is geschreven door bedenker van Downton Abbey, Oscarwinnaar Julian Fellowes (Gosford Park, The Young Victoria) en geregisseerd door Michael Engler (Downton Abbey) . De hoofdrollen worden vertolkt door o.a. Hugh Bonneville (Robert Crawley, Earl of Grantham), Laura Carmichael (Lady Edith Crawley), Allen Leech (Tom Branson), Michelle Dockery (Lady Mary Crawley), Elizabeth McGovern (Cora Crawley, Countess of Grantham), Joanne Froggat (Anna Bates), Jim Carter (Charles Carson), Matthew Goode (Henry Talbot) en Maggie Smith (Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham).

Films in deze categorie

DOLOR Y GLORIA

De geroemde regisseur Salvador Mallo heeft in jaren geen film meer gemaakt. Wanneer een van zijn oude films vanonder het stof wordt gehaald, haalt hij het contact met een van zijn acteurs weer aan. Het is het begin van een kettingreactie waarin demonen uit het verleden terugkeren. DOLOR Y GLORIA is de nieuwe film van de Spaanse meesterregisseur Pedro Almodóvar (TODO SOBRE MI MADRE). Naar eigen zeggen zijn meest persoonlijke film. Met prachtige rollen voor twee van zijn muzes; steracteurs Penélope Cruz én Antonio Banderas. Laatstgenoemde kreeg hiervoor op het filmfestival van Cannes zelfs de prijs voor beste acteur.

Films in deze categorie

LA PROMESSE DE L’AUBE

Bewerking van de autobiografische roman van Romain Gary.

Van zijn moeilijke jeugd in Polen en zijn pubertijd in het zonnige Nice tot zijn studentenjaren in Parijs en zijn harde pilotentraining tijdens WOII… Romain Gary leefde een uitzonderlijk leven vol passie en mysterie. Zijn hunkering naar avontuur en de droom om een beroemd schrijver te worden, dankte hij aan zijn moeder Nina. Zijn overweldigende liefde voor deze innemende, excentrieke vrouw zou hem tot een van Frankrijks grootste auteurs van de twintigste eeuw maken. Met hoofdrollen van Charlotte Gainsbourg en Pierre Niney, beiden al meerdere keren genomineerd en onderscheiden met een César Award, de nationale filmprijs van Frankrijk.

Films in deze categorie

WELDI

Ontroerend familiedrama over een geliefde zoon die onverwacht naar Syrië afreist.

Het leven van de Tunesische Riadh en zijn vrouw Nazli draait volledig om hun enige zoon Sami. Sami belooft een goede toekomst te krijgen, maar zijn ouders maken zich zorgen over de ernstige migraineaanvallen die hem blijven teisteren. Al het geld dat Riadh in de haven verdient, gaat op aan medische hulp voor zijn zoon. Wanneer het eindelijk beter lijkt te gaan met Sami, verdwijnt hij plotseling. In WELDI worstelen vader en moeder met gevoelens van schuld en verdriet wanneer hun zoon naar Syrië blijkt te zijn afreist. De film is van de Tunesische regisseur Mohamed Ben Attia (Hedi) en werd geselecteerd voor de 50ste Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.

Films in deze categorie

AU BOUT DES DOIGTS

De weg van een ruwe diamant uit de achterstandswijken naar het conservatorium in Parijs.

De 20-jarige Mathieu Malinski is een getalenteerde pianist, maar zijn liefde voor de muziek houdt hij voor zijn omgeving geheim. Hij waakt over zijn broertje David en helpt zijn moeder die haar tijd moet verdelen over verschillende banen sinds zijn vader hen in de steek liet. Wanneer Mathieu in aanraking komt met de politie krijgt hij hulp van Pierre, het hoofd van het conservatorium. In ruil daarvoor moet Mathieu een taakstraf uitvoeren in het conservatorium. Pierre ziet echter al snel hoe getalenteerd Mathieu is en heeft grotere plannen voor hem in het vizier. Met Kristin Scott Thomas, Lambert Wilson en Jules Benchetrit.

Films in deze categorie

SO LONG, MY SON

Chinees drama waarin menselijke relaties en de evolutie van een natie onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.

Twee gezinnen groeien vanaf de jaren ’80 samen op tijdens de revolutionaire hervormingen in China. Hun wegen scheiden na het verlies van een kind tijdens een tragisch ongeluk. Te midden van een land in ontwikkeling blijken families, vriendschappen, liefde en het lot ook aan veranderingen onderhevig te zijn. Hoewel de beide gezinnen na al die jaren uit elkaar zijn gegroeid, is hun zoektocht naar de waarheid en drang naar verwerking van de tragedie altijd hetzelfde gebleven. Soms kan het echter een leven lang duren voordat men klaar is om vaarwel te zeggen.

Films in deze categorie

BLINDED BY THE LIGHT

Opbeurend verhaal over de unieke wijze waarop muziek de menselijke geest verheft, met tijdloze klassiekers van Bruce Springsteen.

Javed (Viveik Kalra) is een Britse tiener van Pakistaanse komaf, die opgroeit in het Engelse stadje Luton, in 1987. In een periode van racisme en economische malaise schrijft hij gedichten om te ontsnappen aan de intolerantie van de stad en de starheid van zijn traditionele vader. Als een klasgenoot hem de muziek van ‘The Boss’ laat horen, ziet Javed parallellen tussen de arbeidersklasse waartoe hij behoort en de indringende teksten van Springsteen. Voor hem is die muziek de uitlaatklep om met zijn eigen stem uiting te geven aan de dingen waar hij van droomt. Gebaseerd op Greeting from Bury Park, de bekroonde memoires van Sarfraz Manzoor.

Films in deze categorie

LE JEUNE AHMED

Nieuwste film van regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne (DEUX JOURS, UNE NUIT en LE GAMIN AU VELO).

Wanneer de 13-jarige Ahmed zich volledig in zijn geloof stort, herkent zijn omgeving de tiener niet meer terug. Zijn leraren maken zich zorgen om zijn extremistische interpretaties van de Koran en thuis zoekt hij ruzie met zijn moeder en zussen. Terwijl Ahmed steeds meer in zijn religie opgaat, kijkt zijn omgeving met lede ogen toe hoe hij steeds verder van hen verwijderd raakt. Na een heftig incident moet Ahmed besluiten hoe ver hij wil gaan. De gebroerders Dardenne werden met hun realistische films die vaak sociale achterstanden aan de kaak stellen, al meerdere keren Gouden Palm-winnaars in Cannes. Ook met LE JEUNE AHMED werden zij bekroond: Beste Regie.

Films in deze categorie

QUEEN OF HEARTS

Anne lijkt haar leven op orde te hebben. Ze is getrouwd, heeft twee dochters, een goede baan en een mooi huis. Het leven van de familie wordt echter verstoord wanneer Gustav, Peters roekeloze tienerzoon uit een eerder huwelijk, bij hen intrekt. Terwijl Peter het moeilijk heeft met zijn komst, bouwt Anne al snel een band op met Gustav. Hun relatie verandert wanneer ze alles op het spel zet door de jongen te verleiden en ze voor een keuze met onvoorstelbare gevolgen komt te staan… Hoofdrol in QUEEN OF HEARTS is voor de Deense steractrice Trine Dyrholm.

Films in deze categorie

BLINDED BY THE LIGHT

Verenigd Koninkrijk
Drama, 118 minuten
Regie: Gurinder Chadha
Met: Viveik Kalra- Hayley Atwell- Rob Brydon // meer info

ONCE UPON A TIME IN … HOLLYWOOD

Verenigde Staten
Komedie, Drama, 161 minuten
Regie: Quentin Tarantino
Met: Leonardo DiCaprio - Brad Pitt - Margot Robbie // meer info

DOWNTON ABBEY

Verenigd Koninkrijk
drama, 122 minuten
Regie: Michael Engler
Met: Michelle Dockery - Maggie Smith- Robert James-Colliler // meer info

THE SWALLOWS OF KABUL

Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland
animatie, drama, 82 minuten
Regie: Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mevellec
Met: - // meer info

DOLOR Y GLORIA

Spanje
drama, 113 minuten
Regie: Pedro Almodovar
Met: Antonio Banderas - Penélope Cruz - Julieta Serrano // meer info

MONOS

Colombia
thriller, drama, 102 minuten
Regie: Alejandro Landes
Met: Julianne Nicholson - Sofia Buenaventura - Moisés Arias // meer info

CELLE QUE VOUS CROYEZ

Frankrijk
drama, boekverfilming, 101 minuten
Regie: Safy Nebbou
Met: Juliette Binoche - François Civil - Charles Berling // meer info

THE VIOLIN PLAYER

Finland
drama, 124 minuten
Regie: Paavo Westerberg
Met: Kim Bodnia - Matleene Kuusniemi - Olavi Uusivirta // meer info

BALLON

Duitsland
Drama, Thriller, 120 minuten
Regie: Michael Bully Herbig
Met: Thomas Kretschmann- Friedrich Mücke- Karoline Schuch // meer info

SO LONG, MY SON

China
Drama, 185 minuten
Regie: Wang Xiaoshuai
Met: Wang Jingchun- Yong Mei // meer info

LA PROMESSE DE L’AUBE

Frankrijk
Drama, 131 minuten
Regie: Eric Barbier
Met: Charlotte Gainsbourg- Pierre Niney- Didier Bourbon // meer info

AU BOUT DES DOIGTS

Frankrijk
Drama, 106 minuten
Regie: Ludovic Bernard
Met: Kristin Scott Thomas- Lambert Wilson- Jules Benchetrit // meer info