A PERFECTLY NORMAL FAMILY

Wanneer Emma’s vader vertelt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan, is zijn jongste dochter totaal uit het lood geslagen. Thomas verandert daarna snel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden. Wie is deze nieuwe vader? Kan Emma deze Agnete überhaupt nog zo noemen? Het veilige gezinsleven dat ze kende, komt op losse schroeven te staan en de hechte vader-dochterband verandert voorgoed.

Op maandag 20 juli de middag- en de avondvoorstelling met een inleiding vooraf en Q&A achteraf door Milly Lanser, vrijwilligster bij Cinema Oostereiland en zelf transgender.

Films in deze categorie

NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS

Never Rarely Sometimes Always is een intiem portret over twee tienermeiden, die opgroeien in het landelijke Pennsylvania en dat is geschreven en geregisseerd is door Eliza Hittman. De 17-jarige Autumn (Sidney Flanigan) wordt geconfronteerd met een ongewenste zwangerschap en vanwege een gebrek aan steun in haar omgeving kan ze dit geheim moeilijk delen. Alleen haar nichtje en beste vriendin Skylar (Talia Ryder) begrijpt haar situatie en zonder veel woorden met elkaar te wisselen besluit zij direct om Autumn te helpen. Met het adres van een abortuskliniek in Brooklyn op zak reizen ze samen de staatsgrens over naar New York. Het wordt een emotionele reis waarbij ze meer leren over vriendschap, moed en medeleven.

Films in deze categorie

La Llorona

Dertig jaar na de burgeroorlog in Guatemala wordt oud-legeraanvoerder Enrique Monteverde schuldig bevonden voor zijn aandeel in de genocide, maar door een vormfout gaat de inmiddels bejaarde man vrijuit.

Terwijl de protesten van de bevolking op straat steeds luider klinken, trekt hij zich met zijn familie en personeel terug in zijn luxueuze woning. Met de komst van de mysterieuze Alma, een nieuwe Indiaanse bediende, beginnen de gruweldaden uit het verleden de familie te teisteren.

La Llorona is onderdeel van een drieluik (Ixcanul, Temblores), waarmee regisseur Jayro Bustamante de problemen in zijn thuisland Guatemala aankaart.

Films in deze categorie

Il traditore

Begin jaren ’80 blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur.

Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

Il traditore vertelt het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo. Met het proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen. Regisseur Marco Bellochio werd met zijn film – inmiddels een grote bioscoophit in Italië – geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival.

‘reconstrueert een historisch maffiaproces’
★★★ Volkskrant

‘dit is geschiedschrijving’ ★★★ Trouw

‘een episch opgezet maffiadrama’ – Parool

Films in deze categorie

Mrs Lowry and Son

Mrs Lowry and Son vertelt het verhaal van de inmiddels gevierde Britse kunstenaar L.S. Lowry en de getroebleerde relatie met zijn aan bed gekluisterde, dominante moeder.

Werkend als huurincasseerder mengt Lowry zich overdag tussen de fabriekswerkers op de straten van Salford. Zijn vrije uren besteedt hij aan het maken van zijn schilderijen en de zorg voor zijn moeder, die zijn artistieke ambities enkel bekritiseert.

Films in deze categorie

Jumbo

Hij is sterk, en straalt in alle kleuren van de regenboog. Met zijn vele armen gooit hij Jeanne de lucht in, terwijl hij haar stevig vasthoudt. Hij, is Jumbo. Een kermisattractie. En Jeanne is verliefd op ‘m.

Jeannes liefde voor Jumbo zorgt echter voor een hoop ongemak: haar moeder, normaal gesproken erg open over seks, schaamt zich voor haar dochter. En Marc, de manager van het attractiepark, heeft liever dat Jeanne hém aandacht geeft. In Jumbo toont debuterend regisseur Zoé Wittock een excentrieke liefdesrelatie die zindert als een achtbaanrit en tegelijk schokt als de botsauto’s.

Het Belgisch drama Jumbo is exclusief te zien op Picl.

Films in deze categorie

A WHITE, WHITE DAY

Rouw, wraak en liefde in een IJslands dorpje.

In dit spannende drama probeert de voormalige politieagent Ingimundur de dood van zijn vrouw te verwerken, die twee jaar eerder omkwam bij een auto-ongeluk. De bouw van een nieuw huis en het gezelschap van zijn kleindochter geven hem de nodige afleiding, maar geplaagd door onderhuidse woede en onrust zoekt hij een zondebok voor zijn verlies. Die vindt hij als hij het vermoeden krijgt dat zijn vrouw een affaire had met een dorpsgenoot. Zijn groeiende obsessie om de waarheid te achterhalen loopt uit de hand wanneer hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn geliefde kleindochter in gevaar brengt.

 

Films in deze categorie

LA VÉRITÉ

Japanse grootmeester Hirokazu Kore-eda (SHOPLIFTERS) gaat voor zijn nieuwste film de samenwerking aan met iconen uit de Franse cinema.

Filmvedette Fabienne (Catherine Deneuve) wordt door iedereen in haar omgeving op handen gedragen. Voor de uitbreng van haar memoires keert haar dochter Lumir (Juliette Binoche) met haar gezin vanuit New York terug naar Parijs. Het is voor Lumir geen verrassing dat alles in haar ouderlijk huis nog altijd om haar moeder draait. Vol verbazing leest ze de fantasierijke biografie van haar moeder. De reünie tussen moeder en dochter verandert in een heftige confrontatie, waarbij weggestopte trauma’s worden opgerakeld en de waarheid eindelijk boven tafel komt.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website.
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/
Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

PROXIMA

De nuchtere Française Sarah voedt haar jonge dochter Stella alleen op. Ze is een toegewijd moeder en Sarah en Stella hebben een nauwe band. Sarah is ook een briljante en gedreven astronaut, die geselecteerd wordt voor een ambitieuze – door mannen gedomineerde – ruimtemissie. Ze bereidt zichzelf en Stella voor op haar langdurige afwezigheid en fysiek in topconditie begint ze aan de zware training in Rusland. Het is het begin van een emotionele rollercoaster, waarin ze moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind. Met BAFTA winnaar en Golden Globe genomineerde Eva Green.

 

Recensies in de media:

NRC ★★★★
“Regisseur Alice Winocour verkent realistisch en met open vizier de ruimtevaart voor moeders.”

De Volkskrant ★★★★
“Winocour (…) wilde de eerste ruimtevaartfilm maken die zich concentreert op aardse problemen. Daarin is ze fantastisch geslaagd, zonder dat de spanning en het ongewone van het genre ontbreekt.”
“Als portret van de kwetsbare ouder-kindrelatie is Proxima diepgravend en ontroerend, zonder een ogenblik sentimenteel te worden.”
“Een indrukwekkende film, met sterk acteerwerk (…) en een prachtige soundtrack van Ryuichi Sakamoto.”

Trouw ★★★★
“Eva Green is perfect gecast.”
“De film realiseert een indrukwekkende spagaat. (…) Kinderen opvoeden en je andere dromen waarmaken is een veelkoppig beest en deze film durft dat beest in de ogen te kijken.”

VPRO CINEMA ★★★★
“Het kloppende hart van de film is de relatie tussen Sarah en haar achtjarige dochter Stella, die zeer geloofwaardig worden neergezet door Eva Green, de jonge Zélie Boulant.”

 

Kaartverkoop bij voorkeur via de website

Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/

Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

ADAM

In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen. Mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website.
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/
Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

MATTHIAS ET MAXIME

Matthias en Maxime maken deel uit van een hechte vriendengroep die, nu ze allen de dertig naderen, uit elkaar begint te vallen. Maxime, wiens leven een stuk minder soepel verlopen is dan dat van de ambitieuze advocaat Matthias, besluit zijn geluk te gaan zoeken in Australië. In de dagen voor zijn vertrek komen er echter onverwachte emoties boven als ze tijdens een feest worden gestrikt voor een kusscène in een project van een filmstudent. De kus wekt gevoelens op waar ze zich geen raad mee weten en veroorzaakt een dramatische kloof tussen de vrienden.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website.
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/
Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

DEUX

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet.

Niemand weet dat de twee vrouwen meer delen dan hun trappenhuis. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter, zijn ze simpelweg buurvrouwen. In werkelijkheid biedt hun gedeelde gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Het gevoelige DEUX is geregisseerd door Filippo Meneghetti, die voor zijn debuut acteerkanonnen Martine Chevallier en Barbara Sukowa wist te strikken.

Films in deze categorie

LES PLUS BELLES ANNÉES D’UNE VIE

Vijftig jaar na de filmklassieker UN HOMME ET UNE FEMME ontmoeten Anne en Jean-Louis elkaar weer.

Ze kenden elkaar lang geleden: een man en een vrouw wiens prachtige en onverwachte romance ontroerde in UN HOMME ET UNE FEMME, de inmiddels iconische film die onze kijk op liefde voor altijd veranderde. Maar nu voormalig autocoureur JeanLouis zich steeds meer lijkt te verliezen in zijn herinneringen, probeert zijn zoon hem te herenigen met de vrouw die hij niet kon koesteren, maar waar zijn geheugen en dromen nog vol van zijn. Anne en Jean-Louis ontmoeten elkaar weer en hun verhaal gaat verder waar het stopte, vijftig jaar eerder.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/
Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

EMA

Explosief, stijlvol en gewaagd portret van een danseres, die alles op alles zet om herenigd te worden met haar zoon.

De jonge Ema danst in het experimentele dansgezelschap van haar man: choreograaf Gastón. Na een schokkende gebeurtenis besluit het stel hun 7-jarige adoptiezoon Polo af te staan. In de nasleep hiervan wordt hun huwelijk hevig op de proef gesteld, terwijl Ema een plan smeedt om haar zoon terug te krijgen. Uitgerust met een vlammenwerper, en met hulp van haar vriendinnen, zwoegt ze dag en nacht om haar gezin te redden. Schuld, liefde, hoop en verlangen komen samen in dit audiovisuele spektakel, dat nog lang bijblijft. De regie is in handen van de Chileense Pablo Larraín, die voor 3 Oscars werd genomineerd voor zijn film JACKIE.

Recensies in de media:

★★★★ de Volkskrant
‘Filmmaken kan Larraín als geen ander’
‘EMA is geen betoog, maar een ervaring – vaak sensueel, soms bloedirritant, en steeds meeslepend’
‘Met het raadselachtige, door reggaeton opgezweepte EMA bewijst Pablo Larraín zich als een van de grootste hedendaagse regietalenten’

★★★★ NRC
‘Vooral de manier waarop Larraín zijn verhaal vormgeeft, maakt het weerbarstige EMA tot een fascinerende film’
‘Soms frustreert de film, maar de enigmatische Ema (sterk neergezet door Mariana Di Girolamo) blijft nog dagen door je hoofd spoken’

★★★★ De Telegraaf
‘Marina Di Girolamo speelt de titelrol met een bijna hypnotiserend charisma’
‘Pablo Larraín gaat voor sfeer, voor beelden die zich vast branden op je netvlies en voor een opzwepend ritme dat zich niet laat negeren’

Het Parool
‘Binnen een minuut weet je in EMA dat je in handen van een ijzersterke verteller bent’ ‘EMA is springerig en op een bijna provocerende manier jeugdig’
‘Een uiterst ambivalent portret van een nieuwe generatie’

★★★★ Trouw
‘Schitterende ontregelende soundtrack van elektro- componist Nicolas Jaar’
‘De beste films zijn ontregelende films. Films die zo eigen zijn dat ze verlangen dat de kijker naar de film komt en zich laat overweldigen. Zo’n film is EMA’
‘Rauw, energiek, vurig’

★★★★ VPRO
‘Intrigerend en hypnotiserend portret’
‘De energie en aantrekkingskracht van Ema laten niet onberoerd’

De Filmkrant
‘Gevoelig en subtiel’
‘Met zijn tomeloos energieke film over een jonge danseres die worstelt met het moederschap maakt Pablo Larraín ook een portret van een generatie’
‘Subliem’

★★★★ CineSalon
‘Zinderende love story’
‘Pablo Larraín intrigeert opnieuw met een titelrolspeler die magnetische aantrekkingskracht op je uitoefent’

★★★★ Indebioscoop.com
‘Een audiovisueel spektakel over reggaeton en vuur’
‘Mooi vormgegeven drama (met hulp van vaste cinematograaf Sergio Armstrong)’

Kaartverkoop bij voorkeur via de website.
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/
Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

GOUD

Coming of age verhaal van een jonge sportbelofte.

De jonge turner Timo en zijn gehandicapte vader Ward delen één grote droom: goud halen op de Olympische Spelen. Maar als Timo fysiotherapeute Irene ontmoet, raken nieuwe
gevoelens in strijd met Timo’s toewijding aan de Olympische missie. Hij maakt zich meer los van zijn vader en begint vragen te stellen over zijn afwezige moeder. Waarom is zij
weggegaan en wordt er nooit meer over haar gepraat? GOUD gaat over de fysieke en mentale intensiteit van topsport − maar bovenal over het ontluikende gevoelsleven van de jonge sporter. Topturner David Wristers maak in GOUD in zijn acteerdebuut als Timo. Daarnaast met Marcel Hensema en Loes Haverkort.

Films in deze categorie

ADAM

Marokko
Drama, 98 minuten
Regie: Maryam Touzani
Met: Lubna Azabal- Aziz Hattab- Nisrin Erradi // meer info

HOPE GAP

Verenigd Koninkrijk
Drama, 101 minuten
Regie: William Nicholson
Met: Annette Benning- Bill Nighy- Josh O’Connor // meer info

EMA

Chili
Drama, 102 minuten
Regie: Pablo Larrain
Met: Gael García Bernal- Mariana Di Girolamo // meer info

ABOUT ENDLESSNESS

Duitsland, Noorwegen, Zweden
drama, komedie, 76 minuten
Regie: Roy Andersson
Met: Bengt Bergius- Jan-Eje Ferling- Martin Serner // meer info

LES PLUS BELLES ANNÉES D’UNE VIE

Frankrijk
Drama, 90 minuten
Regie: Claude Lelouch
Met: Anouk Aimée- Jean-Louis Trintignant- Marianne Denicourt // meer info

NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS

Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Drama, 101 minuten
Regie: Eliza Hittman
Met: Sidney Flanigan- Talia Ryder- Théodore Pellerin // meer info

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD

Nederland
Drama, 103 minuten
Regie: Johan Nijenhuis
Met: Herman Finkers- Johanna ter Steege // meer info

LA VÉRITÉ

Frankrijk
Drama, 106 minuten
Regie: Hirokazu Kore-eda
Met: Juliette Binoche- Catherine Deneuve- Ludivine Sagnier // meer info

A PERFECTLY NORMAL FAMILY

Denemarken
Drama, 97 minuten
Regie: Malou Reymann
Met: Jessica Dinnage- Mikkel Boe Følsgaard- Hadewich Minis // meer info

UN HOMME ET UNE FEMME

102 minuten
Regie: Claude Lelouch
Met: Anouk Aimée- Jean-Louis Trintignant- Pierre Barouh // meer info