RICHARD JEWELL

“Er ligt een bom in Centennial Park. Je hebt dertig minuten.”

Richard Jewell wordt wereldwijd bekend als de beveiliger die bij de bomaanslag in Atlanta in 1996 het explosief vindt. Dankzij zijn snelle handelen worden talloze levens gered. Maar binnen een paar dagen wordt de man die zo graag politieagent was geworden de belangrijkste verdachte van de FBI. Hij wordt door zowel pers als publiek aan de schandpaal genageld en zijn leven wordt verwoest. RICHARD JEWELL, geregisseerd door Clint Eastwood, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over onrecht: een man die niets liever wil dan zijn naam zuiveren.

Films in deze categorie

SIBEL

Sterke feministische film over de strijd van een jonge vrouw binnen een patriarchale, traditionele samenleving.

Sibel woont samen met haar alleenstaande vader Emin en haar jongere zus Fatma in de bergen bij de Zwarte Zee in Turkije. In de afgelegen gemeenschap wordt ze als een paria behandeld omdat ze vanwege haar handicap ‘pech’ zou brengen. Sibel kan namelijk niet praten. Actrice Damla Sönmez speelt op indrukwekkende wijze de rol van Sibel. Haar vlammende ogen spreken boekdelen over haar gevoel van onrechtvaardigheid. Vanuit haar onderdrukte positie in de gemeenschap komt ze op voor haar eigen identiteit, haar eigen gevoel en haar eigen leven. Strijdbaar en wars van intimidaties vecht ze voor een beter en ander bestaan. Een film die het persoonlijke verhaal naar een universeel niveau optilt.

Films in deze categorie

THE LIGHTHOUSE

Duister en beklemmend verhaal over twee vuurtorenwachters op een mysterieus eiland.

THE LIGHTHOUSE is de nieuwe film van Robert Eggers, die eerder met de moderne horror cultfilm THE WITCH de prijs won voor Beste Regisseur op het Sundance Festival. Dit keer krijgen bijgeloof en vrees opnieuw de overhand. Het verhaal speelt zich af rond 1890 op een afgelegen eiland, waar zich een oude vuurtoren bevindt. Omringd door de Atlantische Oceaan en in de tijdsgeest van oude zeevaardersmythes wordt het verhaal verteld van een oude vuurtorenwachter, die de naam Old draagt. De twee geïsoleerde vuurtorenwachters glijden langzamerhand af naar de waanzin. Met Willem Dafoe en Robert Pattinson.

Films in deze categorie

EMA

Explosief, stijlvol en gewaagd portret van een danseres, die alles op alles zet om herenigd te worden met haar zoon.

De jonge Ema danst in het experimentele dansgezelschap van haar man: choreograaf Gastón. Na een schokkende gebeurtenis besluit het stel hun 7-jarige adoptiezoon Polo af te staan. In de nasleep hiervan wordt hun huwelijk hevig op de proef gesteld, terwijl Ema een plan smeedt om haar zoon terug te krijgen. Uitgerust met een vlammenwerper, en met hulp van haar vriendinnen, zwoegt ze dag en nacht om haar gezin te redden. Schuld, liefde, hoop en verlangen komen samen in dit audiovisuele spektakel, dat nog lang bijblijft. De regie is in handen van de Chileense Pablo Larraín, die voor 3 Oscars werd genomineerd voor zijn film JACKIE.

Films in deze categorie

GOUD

Coming of age verhaal van een jonge sportbelofte.

De jonge turner Timo en zijn gehandicapte vader Ward delen één grote droom: goud halen op de Olympische Spelen. Maar als Timo fysiotherapeute Irene ontmoet, raken nieuwe
gevoelens in strijd met Timo’s toewijding aan de Olympische missie. Hij maakt zich meer los van zijn vader en begint vragen te stellen over zijn afwezige moeder. Waarom is zij
weggegaan en wordt er nooit meer over haar gepraat? GOUD gaat over de fysieke en mentale intensiteit van topsport − maar bovenal over het ontluikende gevoelsleven van de jonge sporter. Topturner David Wristers maak in GOUD in zijn acteerdebuut als Timo. Daarnaast met Marcel Hensema en Loes Haverkort.

Films in deze categorie

THE SINGING CLUB

Terwijl hun partners op missie zijn in Afghanistan, vormt een groep vrouwen aan het thuisfront een koor.

Het leven als vrouw van een beroepsmilitair kan zwaar zijn. Gescheiden van geliefden liggen angst en eenzaamheid op de loer. Moed en opoffering worden zelden opgemerkt en altijd is er de vrees voor die noodlottige klop op de deur. Kate (Kristin Scott Thomas), de perfecte officiersvrouw, draagt die last echter stoïcijns en met stijl. Haar uitlaatklep is muziek. Terwijl hun mannen in Afghanistan vechten weet ze een groep vrouwen op de basis te overtuigen om een Militair Vrouwenkoor te starten. Nieuwkomer Lisa, rebel en rocker in hart en nieren, kijkt in eerste instantie sceptisch en gegeneerd naar het groepje amateurs, maar laat zich al snel overtuigen door hun vriendschap.

Films in deze categorie

HOPE GAP

Grace (Annette Bening) en Edward (Bill Nighy) wonen in een klein dorp bij de klif van Hope Gap en zijn 29 jaar getrouwd. Als hun zoon Jamie (Josh O’Conner) een weekend komt logeren vertelt zijn vader hem dat hij van plan is om nog dezelfde dag zijn moeder te verlaten. Het eens zo hechte gezin wordt nu geconfronteerd met een nieuwe situatie waarin emoties als ongeloof, woede, onmacht maar ook hoop elkaar kruisen. Regisseur William Nicholson laat, zonder partij te kiezen, met HOPE GAP zien wat het betekent om na 30 jaar huwelijk de balans op te maken.

Films in deze categorie

LA VÉRITÉ

Japanse grootmeester Hirokazu Kore-eda (SHOPLIFTERS) gaat voor zijn nieuwste film de samenwerking aan met iconen uit de Franse cinema.

Filmvedette Fabienne (Catherine Deneuve) wordt door iedereen in haar omgeving op handen gedragen. Voor de uitbreng van haar memoires keert haar dochter Lumir (Juliette Binoche) met haar gezin vanuit New York terug naar Parijs. Het is voor Lumir geen verrassing dat alles in haar ouderlijk huis nog altijd om haar moeder draait. Vol verbazing leest ze de fantasierijke biografie van haar moeder. De reünie tussen moeder en dochter verandert in een heftige confrontatie, waarbij weggestopte trauma’s worden opgerakeld en de waarheid eindelijk boven tafel komt.

Films in deze categorie

LES MISÉRABLES

Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties met alle gevolgen van dien. Het krachtige LES MISÉRABLES geeft een schokkend en intrigerend beeld van spanningen in de multiculturele samenleving en de rol van politie en sociale media.

Films in deze categorie

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD

Herman Finkers als Jan die wil breken met vastgeroeste patronen.

In dit komisch drama is Jan 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Zijn dochter zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Beiden nemen hun partner onder de loep. De vraag rijst: hoeveel liefde is te veel liefde?

Films in deze categorie

RODIN

Frankrijk
Drama, 119 minuten
Regie: Jacques Doillon
Met: Izïa Higelin - Vincent Lindon - Edward Akrout // meer info

BEANPOLE

Rusland
Drama, 139 minuten
Regie: Kantemir Balagov
Met: Viktoria Miroshnichenko- Vasilisa Perelygina // meer info

LES MISÉRABLES

Frankrijk
Drama, 105 minuten
Regie: Ladj Ly
Met: Damien Bonnard- Alexis Manenti- Djebril Zonga // meer info

EMMA

Verenigd Koninkrijk
Drama, romantiek, Regie: Autumn de Wilde
Met: Anya Taylor-Joy- Johnny Flynn- Bill Nighy // meer info

SYSTEM CRASHER

Duitsland
Drama, 119 minuten
Regie: Nora Fingscheidt
Met: Albrecht Schuch- Helena Zengel // meer info

RICHARD JEWELL

Verenigde Staten
Drama, 131 minuten
Regie: Clint Eastwood
Met: Paul Walter Hauser- Sam Rockwell- Kathy Bates // meer info

SIBEL

Turkije
Drama, 95 minuten
Regie: Guillaume Giovanetti
Met: Erkan Kolçak Köstendil- Damla Sönmez // meer info

HOPE GAP

Verenigd Koninkrijk
Drama, 101 minuten
Regie: William Nicholson
Met: Annette Benning- Bill Nighy- Josh O’Connor // meer info

LA VÉRITÉ

Frankrijk
Drama, 90 minuten
Regie: Hirokazu Kore-eda
Met: Juliette Binoche- Catherine Deneuve- Ludivine Sagnier // meer info

THE LIGHTHOUSE

Verenigde Staten
Drama, 109 minuten
Regie: Robert Eggers
Met: Willem Dafoe- Robert Pattinson- Valeriia Karaman // meer info

EMA

Chili
Drama, 102 minuten
Regie: Pablo Larrain
Met: Gael García Bernal- Mariana Di Girolamo // meer info

THE SINGING CLUB

Verenigd Koninkrijk
Drama, 110 minuten
Regie: Peter Cattaneo
Met: Kristin Scott Thomas- Sharon Horgan // meer info

GOUD

Nederland
Drama, 90 minuten
Regie: Rogier Hesp
Met: David Wristers- Marcel Hensema- Loes Haverkort // meer info

PARASITE

Zuid-Korea
Drama, 131 minuten
Regie: Joon-ho Bong
Met: Kang-ho Song - Sun-kyun Lee - So-dam Park // meer info

MIND MY MIND

Nederland
animatie, drama, komedie, 30 minuten
Regie: Floor Adams
// meer info

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD

Nederland
Drama, 103 minuten
Regie: Johan Nijenhuis
Met: Herman Finkers- Johanna ter Steege // meer info

LITTLE WOMEN

Verenigde Staten
Drama, romantiek, 135 minuten
Regie: Greta Gerwig
Met: Saoirse Ronan- Timothée Chalamet- Meryl Streep // meer info

A HIDDEN LIFE

Oostenrijk
Biografisch, drama, oorlog, 174 minuten
Regie: Terrence Malick
Met: August Diehl- Maria Simon- Valerie Pachner // meer info

A WHITE, WHITE DAY

IJsland
Drama, 109 minuten
Regie: Hlynur Palmason
Met: Ingvar Sigurdsson- Sara Dögg Ásgeirdóttir // meer info

ATLANTIQUE

Senegal
Drama, 105 minuten
Regie: Mati Diop
Met: Ibrahima Mbaye- Mame Bineta San- Amadou Mbow // meer info

1917

Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Drama, oorlog, 119 minuten
Regie: Sam Mendes
Met: George Mackay- Claire Duburcq- Dean-Charles Chapman // meer info