APRIL, MAY EN JUNE

Als de ernstig zieke moeder van April, May en June zich realiseert dat ze niet lang meer te leven heeft, roept ze haar drie dochters naar huis. Met de naderende dood van hun moeder in het verschiet vragen de halfzussen, alle drie met verschillende vaders, zich af waar ze staan in het leven. Wat hebben ze nog met elkaar? En vooral: wat moeten ze straks doen met hun autistische broer Jan..? In deze nieuwe Nederlandse film zijn Linda de Mol, Tjitske Reidinga en Elise Schaap te zien als de drie zussen die elkaar opnieuw leren kennen.

Films in deze categorie

THE TWO POPES

Unieke inkijk in de verkiezing van Paus Franciscus in 2013.

Brekend met de traditie dat een paus in het harnas sterft, treedt in 2013 de conservatieve paus Benedictus XVI af na het opduiken van een vertrouwelijk rapport. Zijn opvolger in het Vaticaan zal een Latijns-Amerikaans kardinaal zijn. Gefrustreerd door de schandalen in de katholieke Kerk moet hij samen met Benedictus een nieuw pad creëren voor de kerk en haar miljarden volgers wereldwijd. THE TWO POPES geeft een unieke inkijk in het persoonlijke leven van deze twee leiders achter de gesloten deuren van het Vaticaan. Met mooie rollen van steracteurs Anthony Hopkins en Jonathan Price.

Films in deze categorie

MARRIAGE STORY

Een scherpzinnig en meelevend portret over een koppel in scheiding.

Het ooit gelukkige huwelijk tussen de New Yorkse toneelregisseur Charlie en Hollywood actrice Nicole is gestrand. Maar door de strijd om de voogdij voor hun zoontje komen hun afgescheiden maar voor altijd verbonden levens zwaar onder druk te staan. MARRIAGE STORY is de nieuwe film van regisseur en scenarist Noah Baumbach, bekend om zijn films met scherpe dialogen en weemoedige stijl, over de huidige generatie New Yorkers. Hoofdrollen in deze opnieuw prachtige film worden gespeeld door Adam Driver (Oscargenomineerd voor BLACKKKLANSMAN) en Scarlett Johansson. Een van de grote hits op het afgelopen filmfestival van Cannes.

Films in deze categorie

PARASITE

De Gouden Palm winnaar van dit jaar is een bijtende satire over het moderne familieleven.

De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles moeten zetten om hun nieuwe leven in stand te houden. PARASITE is “briljant op alle niveaus” volgens de jury in Cannes.

 

Films in deze categorie

SORRY WE MISSED YOU

De nieuwe film van de regisseur van I, DANIEL BLAKE.

Met I, DANIEL BLAKE won de Engelse regisseur Ken Loach niet alleen een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, maar ook de Gouden Eenhoorn als publiekslieveling van de Hoornse Filmdagen. Zijn nieuwe film vertelt opnieuw een eerlijk en ontroerend verhaal. Ricky en Abbey proberen hun gezin staande te houden in het hedendaagse Engeland. Sinds de economische crisis worstelen ze om rond te komen. Abby werkt lange dagen in de thuiszorg, Ricky besluit een franchisedeal te sluiten met een groot postorderbedrijf. Als eigen baas gaat hij aan de slag als pakketbezorger. Maar al snel is de werkdruk torenhoog en raakt hij verstrikt in regels en protocollen.

 

Films in deze categorie

AND THEN WE DANCED

Dans en verboden liefde in het Georgische ballet.

Merab woont met zijn oma, moeder en broer. Van jongs af aan traint hij samen met zijn danspartner Mary bij het Nationaal Georgisch Dansensemble. Maar zijn wereld komt op z’n kop te staan wanneer de charismatische Irakli op het toneel verschijnt. Niet alleen wordt deze knappe jongen Merabs grootste concurrent… hij wordt ook zijn grootste verlangen. En dat in een land waarin een groot taboe bestaat op homoseksualiteit. AND THEN WE DANCED is volledig opgenomen in Georgië maar door de Zweedse wortels van de regisseur verkozen tot de officiële Zweedse Oscarinzending van dit jaar. Met prachtige dansscènes van de jonge cast.

 

Films in deze categorie

THE FAREWELL

Komisch familiedrama over het (her)vinden van je afkomst.

Wanneer de familie van Billi erachter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft in hun moederland China. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven: haar sterkzinnige grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde. In dit opmerkelijke, op een leugen gebaseerde, familieportret doordrenkt scenariste/regisseuse Lulu Wang een afscheidslied met warmte en liefde. Haar uitstekende ensemble cast geeft gestalte aan een innige familie waarvan ieder lid op zijn of haar eigen manier het naderende verlies een plek weet te geven.

 

Films in deze categorie

MARTIN EDEN

Italiaans drama waarin zeeman Martin Eden vurig hoopt hogerop te komen.

De zeeman Martin Eden redt Arturo, de jongste zoon uit een rijke familie, uit een penibele situatie. Deze neemt Martin vervolgens mee naar zijn huis waar hij Elena, Arturo’s zus ontmoet. Hij is op slag verliefd. De jonge, aantrekkelijke en verfijnde vrouw is bovendien een symbool van de sociale status waarnaar hij streeft. Martins droom is om ondanks zijn bescheiden afkomst en de vele obstakels schrijver te worden. Via de oudere intellectueel Russ Brissenden belandt hij echter in socialistische kringen, waardoor hij in conflict komt met Elena en de burgerlijke wereld. MARTIN EDEN werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de prijs voor de beste acteur voor hoofdrolspeler Luca Marinelli.

 

Films in deze categorie

THE INVISIBLE LIFE OF EURIDICE GUSMAO

Warmbloedige en visueel overrompelende Braziliaanse film.

Rio de Janeiro 1950. De 18-jarige Eurídice en de twintigjarige Guida zijn onafscheidelijke zussen die nog bij hun conservatieve, strikte ouders wonen. Eurídices ideaal is een carrière als pianiste, Guida hoopt de ware liefde te vinden. Na een dramatische gebeurtenis worden ze door hun vader gescheiden en gedwongen apart te leven. Terwijl ze beiden hun droom najagen, geven ze nooit de hoop op elkaar terug te vinden. THE INVISIBLE LIFE OF EURIDICE GUSMAO won op het filmfestival van Cannes de prijs van beste film in het Certain Regard programma. Op Film by the Sea in Vlissingen was het een van de genomineerden voor beste boekverfilming (gebaseerd op de debuutroman van Martha Batalha uit 2015).

 

Films in deze categorie

ECHO

De moderne samenleving in scènes met een lach en een traan.

IJsland, tegenwoordige tijd. Terwijl mensen zich opmaken voor de feestdagen, valt een bijzondere stemming over het eiland en gevoelens van opwinding en bezorgdheid wisselen elkaar af. Middenin het land staat een boerderij in brand. Op ene school spelen de kinderen het kerstverhaal. In een slachthuis paraderen kippen langs een rail. In een museum maakt een moeder ruzie met haar ex-man. In 56 scènes wordt de moderne samenleving met een lach en een traan geportretteerd. ECHO is de nieuwe film van de voor een Oscargenomineerde regisseur Rúnar Rúnarsson. Ook met deze film oogste hij veel opzien. Op het prestigieuze filmfestival van het Zwitsere Locarno won hij de prijs van de jeugdjury.

Deze film is onderdeel van de 11e Hoornse Filmdagen op 1, 2 en 3 november. Klik hier voor het volledige programma. 

Films in deze categorie

THE IRISHMAN

Verenigde Staten
Crime, drama, 208 minuten
Regie: Martin Scorsese
Met: Robert De Niro - Al Pacino - Joe Pesci // meer info

MI VIDA

Nederland
Drama, Komedie, 88 minuten
Regie: Norbert ter Hall
Met: Loes Luca - Elvira Mínguez - Loïc Bellemans // meer info

MARRIAGE STORY

Verenigde Staten
Drama, 136 minuten
Regie: Noah Baumbach
Met: Scarlett Johansson - Adam Driver // meer info

THE BEST OF DORIEN B.

België
Komedie, Drama, 106 minuten
Regie: Anke Blondé
Met: Kim Snauwaert - Dirk van Dijck - Robrecht Vinden Thoren // meer info

SORRY WE MISSED YOU

Verenigd Koninkrijk
Drama, 100 minuten
Regie: Ken Loach
Met: Kris Hitchen - Debbie Honeywood - Katie Proctor // meer info

THE FAREWELL

Verenigde Staten
Drama, 100 minuten
Regie: Lulu Wang
Met: Awkwafina - Tzi Ma // meer info

PARASITE

Zuid-Korea
Drama, 131 minuten
Regie: Joon-ho Bong
Met: Kang-ho Song - Sun-kyun Lee - So-dam Park // meer info

MARTIN EDEN

Italië
Drama, 129 minuten
Regie: Pietro Marcello
Met: Luca Marinelli - Jessica Cressy - Vincenzo Nemolato // meer info

FISHERMAN’S FRIENDS

Verenigd Koninkrijk
komedie, drama, 112 minuten
Regie: Chris Foggin
Met: Tuppence Middleton- Daniel Mays- James Purefoy // meer info

AND THEN WE DANCED

Zweden
Drama, 90 minuten
Regie: Levan Akin
Met: Bachi Valishvili- Levan Gelbakhiani // meer info

DE LIEFHEBBERS

Nederland
Drama, 96 minuten
Regie: Anna van der Heide
Met: Jeroen Krabbé- Hadewych Minis- Theo Maassen // meer info

PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU

Frankrijk
drama, 119 minuten
Regie: Céline Sciamma
Met: Adèle Haenel- Valeria Golino- Noémie Merlant // meer info

KAPSALON ROMY

Nederland
familiefilm, komedie, drama, 92 minuten
Regie: Mischa Kamp
Met: Vita Heijmen- Beppie Melissen- Noortje Herlaar // meer info

KNIVES OUT

Verenigde Staten
crime, drama, 130 minuten
Regie: Rian Johnson
Met: Daniel Craig- Chris Evans- Ana de Armas // meer info

THE INVISIBLE LIFE OF EURIDICE GUSMAO

Brazilië
Drama, 139 minuten
Regie: Karim Aïnouz
Met: Carol Duarte- Júlia Stockler // meer info

HORS NORMES

Frankrijk
Drama, 114 minuten
Regie: Olivier Nakache
Met: Vincent Cassel- Lyna Khoudri- Hélène Vincent // meer info

THE TWO POPES

Verenigde Staten
drama, 125 minuten
Regie: Fernando Meirelles
Met: Jonathan Pryce- Anthony Hopkins // meer info

APRIL, MAY EN JUNE

Nederland
drama, 117 minuten
Regie: Will Koopman
Met: Linda de Mol- Tjitske Reidinga- Elise Schaap // meer info

THE PEANUT BUTTER FALCON

Verenigde Staten
avontuur, komedie, drama, 93 minuten
Regie: Tyler Nilson
Met: Shia LaBeouf- Dakota Johnson- Zack Gottsagen // meer info

JOJO RABBIT

Duitsland, Verenigde Staten
komedie, drama, oorlog, 108 minuten
Regie: Taika Waititi
Met: Roman Griffin Davis- Thomasin McKenzie- Scarlett Johansson // meer info