THE MAURITANIAN

Onthutsende film over een man uit Mauritanië die na 9/11 door de Amerikanen werd opgesloten in Guantamo Bay.

Een Amerikaanse marinebasis in een communistisch land? Het klinkt absurd maar het is de werkelijkheid. Op de zuidpunt van Cuba ligt de Amerikaanse marine basis Guantanamo Bay. Na 9/11 zijn hier heel veel mensen zonder enige vorm van rechtspraak gevangen gezet en gemarteld. Een van deze mensen was Mohamedou Ould Slahi. Hij heeft 14 jaar zonder enige vorm van proces gevangen gezeten. Tahar Rahim speelt hem in een Oscarwaardige rol. Tijdens zijn gevangenschap vindt hij bondgenoten in de idealistische advocaat Nancy Hollander (sterke rol van Jodie Foster) en haar assistent Teri Duncan (Shailene Woodley). Samen worden ze geconfronteerd met talloze obstakels in een zoektocht naar gerechtigheid. Zo worden ze onder andere tegengewerkt door militair aanklager Stuart Couch (Benedict Cumberbatch).

Films in deze categorie

ENVOLE-MOI

Envole-Moi is een hartverwarmende Franse komedie over een bijzondere vriendschap tussen twee jongens die hun levens voorgoed heeft veranderd. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het leven is voor de 25-jarige Thomas (Victor Belmondo) één groot feest zonder consequenties. Voor zijn vader, de hartchirurg dokter Reinhard (Gérard Lanvin) is de maat vol. Hij dwingt Thomas om de zorg op zich te nemen voor één van zijn jonge patiënten. Marcus is twaalf jaar oud en hij woont alleen bij zijn moeder. Sinds zijn geboorte lijdt hij aan een ernstige hartziekte en zijn leven bestaat uit naar school gaan en regelmatige ziekenhuisopnames. De twee jongens met totaal verschillende levens ontwikkelen een unieke vriendschap die hun levens voor altijd verandert.

Films in deze categorie

SUPERNOVA

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal in dit ontroerende liefdesdrama.

Concertpianist Sam (Colin Firth) en schrijver Tusker (Stanley Tucci) zijn 20 jaar samen. Twee jaar eerder is er bij Tusker dementie vastgesteld. Wanneer zijn ziekte verergerd, besluiten de twee in een camper door Engeland te reizen. Met de tijd die hun rest bezoeken ze familie, vrienden en plekken uit hun verleden. Geheimen worden onthuld, plannen vallen in duigen en hun liefde biedt geen vanzelfsprekende oplossing meer. Ze moeten zich afvragen wat het betekent lief te hebben in de schaduw van een ingrijpende ziekte. Samen proberen ze een weg in hun leven, liefde en naderend einde te vinden. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in deze ingetogen en hartverwarmende film waarin liefde en verlies samen komen.

Films in deze categorie

QUO VADIS, AIDA?

Een aangrijpende film over de val van de Dutchbat-enclave ten tijde van de genocide in Srebrenica. Winnaar publieksprijs Internationaal Film Festival Rotterdam.

Srebrenica, 1995. Aïda werkt op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt ze een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. Terwijl ze de Nederlandse bevelen moet vertalen voor de lokale bevolking, verliest ze steeds meer het vertrouwen dat de VN-soldaten in staat zijn om de oorlogssituatie te de-escaleren. In de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen, zet Aïda alles op alles om zelf haar man en zonen te redden. De film geeft een fictieve weergave van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown als Dutchbatters.

 

⭐⭐⭐⭐de Volkskrant
‘Een aangrijpende speelfilm van Bosnische regisseur Jasmila Zbanic’
‘Jasmila Zbanic maakt het trauma van Srebrenica springlevend met haar directe, indringende stijl’
‘Zbanic heeft geen kunstgrepen nodig om de kijker bij de keel te grijpen’
‘Het mag dan een afgewogen geheel zijn, de film is er niet minder confronterend om’
‘Aangrijpend’

De Filmkrant
‘De film is een mokerslag’
‘Nauwkeurig zet de film uiteen hoe meer dan achtduizend Bosnische burgers konden worden vermoord onder het toeziend oog van Nederlandse VN-troepen’
‘Indrukwekkende speelfilm’

⭐⭐⭐⭐Trouw
‘Heel aangrijpend’
‘Aan alles voel je dat er over de weergave van het bloedblad is nagedacht’
‘Zbanic brengt het subtiel, terughoudend, waardoor er ruimte is om na te denken over het grote wegkijken’

Films in deze categorie

DRUK

Bruisende film van Thomas Vinterberg (Jagten) met wederom een fabuleuze Mads Mikelsen in de hoofdrol.

Er bestaat een theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. Gesteund door deze theorie, beginnen Martin en zijn drie middelbare school collega’s aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven. De eerste resultaten zijn zeer positief, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren. Terwijl de glazen in een rap tempo achterover worden geslagen, is het voor sommigen steeds moeilijker om controle over de situatie te behouden en blijkt het experiment grotere gevolgen met zich mee te brengen dan verwacht. Druk (Nederlandse vertaling is ‘zuipen’) heeft dit jaar zeer terecht de Oscar voor Beste Buitenlandse Film gewonnen.

Films in deze categorie

LAND

Aangrijpend boekverfilming over een vrouw die zich terugtrekt in de meedogenloze wildernis van de Rocky Mountains.

Na een vreselijke gebeurtenis, voelt Edee (Robin Wright) zich verscheurd door rouw en niet meer verbonden met de mensen en de wereld om haar heen. Ze neemt kordate stappen in haar beslissing om zich ver weg van de beschaving terug te trekken. Ze huurt een blokhut in de bergen en ze verkoopt haar terreinwagen zodat ze niet meer impulsief terug kan keren naar de bewoonde wereld. Als leek is ze echter totaal niet opgewassen tegen de gevaren van de natuur. Nadat een lokale jager (Demián Bichir) haar redt van de dood, moet ze een manier vinden om haar leven opnieuw op te pakken.

Land is het geslaagde regiedebuut van Robin Wright. Zij is met name bekend door haar rol van Claire Underwood in House Of Cards.

Films in deze categorie

LES CHOSES QU’ON DIT, LES CHOSES QU’ON FAIT

Een romantische zedenschets van de Franse regisseur Emmanuel Mouret over de complexiteit van liefdesrelaties.

Amour, amour, amour. Ook in deze mooi vormgegeven film met een ijzersterk script en geweldige dialogen, gaat het veel over de liefde zoals alleen de Fransen dit kunnen. Les Choses Qu’on dit, les Choses Qu’on Fait doet soms denken aan het werk van Woody Allen, maar dan uiteraard op zijn Frans.
De zwangere Daphné en haar vriend François gaan op vakantie naar het Franse platteland. Maxime, een neef van Francois met een gebroken hart heeft aangekondigd om langs te komen. Wanneer François onverwachts vanwege zijn werk vier dagen terug moet naar Parijs, vraagt hij of zijn vriendin, Maxime kan opvangen. In de paar dagen tot zijn terugkomst maken Daphné en Maxime voor het eerst kennis en al gauw delen ze hun verhalen over vroegere liefdesperikelen met elkaar.

Films in deze categorie

MINARI

Het Koreaanse gezin Yi besluit het stadse leven in te ruilen voor het landelijke Arkansas, om daar hun ‘American dream’ waar te maken. Jacob (Steven Yeun) hoopt dat een boerderij zijn gezin aan een beter leven zal helpen. De nieuwe omgeving brengt echter flink wat uitdagingen met zich mee. Financieel gaat het ze niet voor de wind en de hartafwijking van hun zoon David houdt de familie constant op hun hoede. Desondanks  proberen ze samen een weg te vinden in het boerenleven. Maar als hun grootmoeder rechtstreeks uit Korea bij ze intrekt, wordt het gezin pas echt op de proef gesteld. Yuh-jung Youn die de rol van oma speelt kreeg hiervoor De Oscar voor Beste Vrouwelijke bijrol. Regisseur Lee Isaac Chung heeft de film op zijn eigen ervaringen gebaseerd.

Films in deze categorie

MY SALINGER YEAR

New York, de jaren 90. Na haar afstuderen droomt Joanna ervan schrijfster te worden. Ze vindt een baan als assistent van Margaret, een onverstoorbare en ook wel ouderwetse literair agent, met J.D. Salinger als een van haar beroemdste cliënten. Joanna leeft ondertussen in twee tegengestelde werelden. Want begeeft ze zich overdag in de wereld van glamour in het statige kantoor vol ouderwetse dictafoons, typemachines en lunches waar drie martini’s de norm zijn, is het ’s avonds armoe troef in het huis waar ze woont mét haar socialistische vriend, maar zónder gootsteen. Joanna’s werk bestaat grotendeels uit het verwerken van de vele fanbrieven voor Salinger. Maar hoe meer ze de soms hartverscheurende post van over de hele wereld leest, hoe meer het haar tegenstaat de onpersoonlijke standaardbrief waar het agentschap mee werkt als reactie te sturen. Stiekem begint ze de antwoordbrieven persoonlijker te maken, met grappige en ontroerende gevolgen. En terwijl Joanna hierbij de stem van de grote schrijver Salinger gebruikt, ontdekt ze die van haarzelf.

Films in deze categorie

LE MEILLEUR RESTE À VENIR

Arthur en César zijn al hun hele leven beste vrienden, maar totaal verschillend. Arthur is een neurotische scheikundeleraar en César een vrijgevochten womanizer die altijd in de problemen raakt. Na een misverstand in het ziekenhuis zijn ze er beiden van overtuigd dat de ander nog maar een paar maanden te leven heeft. Ze laten alles achter om de verloren tijd in te halen en zoveel mogelijk uit hun leven te halen nu het nog kan. Le Meilleur Reste à Venir is een grappige, tedere en ontroerende ode aan vriendschap en het leven.

Films in deze categorie

MADRE

Tien jaar zijn verstreken sinds de Spaanse Elena haar destijds zesjarige zoon Iván voor het laatst sprak. Een verontrustend telefoontje van haar verdwaalde kind, helemaal alleen op een strand op zoek naar zijn vader. Sindsdien woont Elena op de plek waar Iván toen was, aan de Franse kust. Ze runt er een strandtent en het lijkt of ze haar leven heeft opgepakt. Ze kijkt eindelijk weer vooruit. Tot ze op een dag de Franse tiener Jean tegenkomt die haar sterk doet denken aan haar zoon.

Films in deze categorie

LA DEA FORTUNA

Italiaans drama waarin het leven van een stel een onverwachte wending krijgt.

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een ommezwaai in hun leven.

Overtuigend acteerwerk” – de Volkskrant
“Krachtige slotscène die het kijken al de moeite waard maakt” – Het Parool
“Ontroerend mooi” – de Volkskrant
“Overtuigend acteerwerk, rijk kleurgebruik, schitterende locaties en een levendige en sfeervolle soundtrack maken het af!”- Cinemagazine 
“Warme en menselijke film” – Cinemagazine

Films in deze categorie

THE FATHER

Anthony Hopkins geeft een hartverscheurend optreden als tachtiger Anthony. Hij wil niet aan zichzelf en aan zijn dochter Anne toegeven dat hij niet langer voor zichzelf kan zorgen. Anne haalt tegen zijn zin in een verpleegster in huis. Terwijl Anthony zijn veranderende gezondheid een plaats probeert te geven, begint hij zijn naasten in twijfel te trekken. Hopkins heeft terecht de Oscar voor beste acteur gewonnen in dit fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is.

Films in deze categorie

FIRST COW

Een niet-klassieke western van een van de meest authentieke hedendaagse Amerikaanse regisseurs.

Kelly Reichardt (Wendy & Lucy) bewijst maar eens weer dat ze als vrijwel geen ander films kan maken over de gewone mens. Dit keer gesitueerd in de bossen van Oregon halverwege de 19e eeuw. Een poëtisch verhaal over een onverwachte vriendschap tussen een bontjager en een op de vlucht geslagen Chinese man. De twee kersverse vrienden beginnen een goedlopende handel in koekjes. Ze gebruiken hierbij als geheim ingrediënt de gestolen melk van de enige dure melkkoe op dat moment in het Wilde Westen. Dit is vragen om problemen. Opvallend in de film zijn de prachtige kostuums en de mooi geschoten beelden. Ook deze film straalt net als de andere films van Reichardt een enorme rust uit. En ook de nodige humor ontbreekt niet.

Films in deze categorie

NOMADLAND

De grote winnaar van de Oscars van dit jaar is een juweeltje. Gedwongen door de economische recessie reist zestiger Fern als een moderne nomade in een wit busje rond door het Amerikaanse Westen. Ze wisselt veel van baantjes en ontmoet op haar weg vele lotgenoten. Net als in The Rider werkt de regisseur ook deze keer met niet- professionele acteurs. Een uitzondering is Frances Mc-Dormand die de hoofdrol in de film heeft en haar tegenspeler, David Strathairn. Nomadland heeft drie Oscar gewonnen: voor Beste Film, Beste Regie en Beste actrice. Hiermee was de film dè grote winnaar bij de Oscars van dit jaar. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat de Oscar voor Beste Film naar een vrouwelijke regisseur is gegaan.
Regie: Chloé Zhao – USA – 2020 – 108 min.

Films in deze categorie

THE FATHER

Verenigd Koninkrijk
Drama, 97 minuten
Regie: Florian Zeller
Met: Anthony Hopkins- Olivia Colman- Imogen Poots // meer info

MINARI

Verenigde Staten
Drama, 115 minuten
Regie: Lee Isaac Chung
Met: Steven Yeun- Yeri Han // meer info

LE MEILLEUR RESTE À VENIR

Frankrijk
Drama, 118 minuten
Regie: Alexandre de La Patellière
Met: Fabrice Luchini- Zineb Triki- Patrick Bruel // meer info

LES CHOSES QU’ON DIT, LES CHOSES QU’ON FAIT

Frankrijk
Drama, 122 minuten
Regie: Emmanuel Mouret
Met: Camélia Jordana- Niels Schneider- Vincent Macaigne // meer info

DRUK

Denemarken
Drama, 116 minuten
Regie: Thomas Vinterberg
Met: Mads Mikkelsen- Thomas Bo Larsen // meer info

SUPERNOVA

Verenigd Koninkrijk
Drama, 94 minuten
Regie: Harry Macqueen
Met: Colin Firth- Stanley Tucci // meer info

DE SLAG OM DE SCHELDE

Nederland
Oorlog, Drama, 124 minuten
Regie: Matthijs van Heijningen
Met: Gijs Blom- Susan Radder- Jamie Flatters // meer info

NOMADLAND

Verenigde Staten
drama, 108 min. minuten
Regie: Chloé Zhao
Met: Frances McDormand, Bob Wells, Linda May, David Strathairn, Swankie // meer info

ENVOLE-MOI

Frankrijk
Drama, 91 minuten
Regie: Christophe Barratier
Met: Victor Belmondo- Gérard Lanvin- Andranic Manet // meer info

THE MAURITANIAN

Verenigde Staten
Drama, 129 minuten
Regie: Kevin Macdonald
Met: Jodie Foster, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley, Tahar Rahim // meer info

QUO VADIS, AIDA?

Nederland, Bosnië
Drama, 102 minuten
Regie: Jasmila Žbani?
Met: Jasna Đuričić- Boris Isaković- Raymond Thiry, // meer info