SON-MOTHER

Aangrijpend drama over een weduwe die als voorwaarde om te kunnen hertrouwen afstand moet doen van haar zoon.

In de eerste helft van de film (SON) maken we kennis met weduwe Leila, moeder van de 12-jarige zoon Amir en het 2 jaar oude dochtertje Munes in het huidige Iran. Ze kan nauwelijks rondkomen van haar baantje in de fabriek en komt voor een onmogelijke keuze te staan. Leila kan hertrouwen, maar dan moet ze afstand doen van haar zoon. In de tweede helft van de film (MOTHER) verschuift de aandacht naar de zoon Amir. Een rustige, observerende jongen, die voelt dat zijn moeder het moeilijk heeft en dat de traditionele druk op haar enorm is. Het offer dat Amir brengt is hartverscheurend. Evenals dat van zijn moeder.

Films in deze categorie

UNDINE

Modern sprookje over de waternimf Undine, die boven water maar op één manier kan overleven: door menselijke liefde.

“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Halsoverkop verleidt Undine vervolgens beroepsduiker Christoph. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen. Maar onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Fascinerende herinterpretatie van de mythe van Undine door de gelauwerde Christian Petzold (BARBARA, TRANSIT), een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School.

Films in deze categorie

THE HUMAN VOICE

Korte film (30 minuten) van Pedro Almodóvar, gebaseerd op het beroemde toneelstuk LA VOIX HUMAINE van Jean Cocteau.

In Tilda Swinton vond Almodóvar de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert: een verlaten en ontredderde vrouw. Een vrouw (Swinton) komt thuis en wacht op de man die haar verlaten heeft. Zijn koffers staan klaar, maar hij komt niet. Tijdens een telefoongesprek tussen de vrouw en haar ex-geliefde worden we deelgenoot van haar wanhoop, rusteloosheid en sarcasme. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk. THE HUMAN VOICE is de eerste Engelstalige film van Almodóvar. Zoals altijd met aandacht voor detail, schitterend design en felle kleuren. Tilda Swinton is adembenemend in een decor dat laat zien hoe dicht het leven bij het theater staat.

Films in deze categorie

THE PERFECT CANDIDATE

In het door mannen gedomineerde Saoedi-Arabië probeert een vrouw door het glazen plafond te breken.

De Saoedische Maryam is werkzaam als arts. Als ze op een dag weer wordt geconfronteerd met de beperkingen in haar leven simpelweg omdat ze een vrouw is, besluit ze zich kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze beslissing wordt haar bepaald niet door iedereen in dank afgenomen. Samen met haar zussen probeert ze hun gemeenschap ervan te overtuigen dat zij als vrouw ook mee zou mogen doen aan de verkiezing. Hiermee zet zij een stap vooruit in de strijd voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

Films in deze categorie

HOPE

HOPE is een eerlijk en gevoelig drama van Maria Sødahl, gebaseerd op haar eigen ervaringen. Wat gebeurt er met de liefde wanneer je nog maar drie maanden te leven hebt?

Na een succesvolle internationale tour met haar dansgezelschap, keert Anja (Andrea Bræin Hovig) terug naar huis om Kerst te vieren. Daar wacht haar gezin op haar: partner en theaterregisseur Tomas (Stellan Skarsgård, CHERNOBYL, MAMA MIA, MELANCHOLIA), hun drie biologische kinderen, en de drie kinderen uit Tomas’ eerste huwelijk. Maar vlak voor Kerst krijgen Anja en Tomas nieuws dat inslaat als een bom: Anja heeft een hersentumor en heeft niet lang meer te leven. Samen proberen ze een manier te vinden om het nieuws te delen met hun familie. In de tijd die volgt wordt de relatie tussen Anja en Tomas hevig op de proef gesteld.

Films in deze categorie

THE SINGING CLUB

Terwijl hun partners op missie zijn in Afghanistan, vormt een groep vrouwen aan het thuisfront een koor.

Het leven als vrouw van een beroepsmilitair kan zwaar zijn. Gescheiden van geliefden liggen angst en eenzaamheid op de loer. Moed en opoffering worden zelden opgemerkt en altijd is er de vrees voor die noodlottige klop op de deur. Kate (Kristin Scott Thomas), de perfecte officiersvrouw, draagt die last echter stoïcijns en met stijl. Haar uitlaatklep is muziek. Terwijl hun mannen in Afghanistan vechten weet ze een groep vrouwen op de basis te overtuigen om een Militair Vrouwenkoor te starten. Nieuwkomer Lisa, rebel en rocker in hart en nieren, kijkt in eerste instantie sceptisch en gegeneerd naar het groepje amateurs, maar laat zich al snel overtuigen door hun vriendschap.

 

“Een ambachtelijk gemaakte, op en top Britse film met een stiff upper lip” ★★★ NRC

“The Singing Club is een film die kijkers precies geeft wat ze verwachten: feelgood” ★★★ de Volkskrant

“De film van Cattaneo past in de Britse traditie van niet zeuren, maar zingen of muziek maken” ★★★ Algemeen Dagblad

“Een feelgood-film met een lach, een traan en een keur van kleurrijke karakters” ★★★ De Telegraaf

“The Singing Club kan zichzelf met recht een van de betere feelgood films van het jaar noemen” ★★★★ De Protagonisten

“Een grappig en tragisch drama met fijne muziek” ★★★★ TROS Kompas

“Een film met behoorlijk wat charme” de Filmkrant

“Een film over moed en saamhorigheid. Humoristisch en op sommige momenten een echte tearjerker” JAN Magazine

 

Films in deze categorie

KOM HIER DAT IK U KUS

Tragikomische verfilming van de gelijknamige, succesvolle roman van Griet Op de Beeck. Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto ongeluk overlijdt. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf.

Films in deze categorie

THE ASSISTANT

De weg naar de top is nog altijd geplaveid met #metoo-schandalen.

Sinds enkele weken heeft Jane haar droombaan, als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen. De autoriteit en explosieve willekeur van de verder onzichtbare baas zijn constant voelbaar. Langzaamaan, gedurende een typische kantoordag, krijgt Jane zicht op de omvang van het misbruik, seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

 

NRC ★ ★ ★ ★ ★

“The Assistant is zo ijzingwekkend goed”

 

VPRO ★ ★ ★ ★ 

“Verontrustend, urgent en ijzersterk”

 

Filmkrant

“Greens zelfverzekerde film komt aan als een mokerslag”

 

Het Parool

“Overtuigend fictiedebuut”

“Tergend spannend”

 

Trouw ★ ★ ★ ★ 

“Een voortreffelijke Julia Garner”

 

De Volkskrant ★ ★ ★ ★ 

“Knap, verstikkend drama”

“Een kalme film onder hoogspanning”

 

FilmVandaag

“Een gewaagde film om over na te denken”

 

Cinemagazine

★ ★ ★ ★ 

“Weergaloos drama”

“Garner is fenomenaal in haar lichaamstaal”

 

Sebkijk

“Julia Garner acteert Oscar-waardig”

“The Assistant is een ongelofelijk sterke film met een extreem belangrijke boodschap”

Films in deze categorie

SWEET THING

Sundance winnaar en indy-icon Alexandre Rockwell brengt een tegendraads drama over een verknipt gezin.

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billy en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik. Ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen. De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Films in deze categorie

BUITEN IS HET FEEST

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. De film is gebaseerd op de roman van Arthur Japin, die zich voor het verhaal liet inspireren op het leven van Karin Bloemen. In de hoofdrollen Abbey Hoes en Georgina Verbaan.

Films in deze categorie

CORPUS CHRISTI

Aangrijpend Pools drama met humor en een scherp randje over het krijgen van een tweede kans.

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden, maar met zijn strafblad maakt hij geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. Regisseur Jan Komasa, die het verhaal baseerde op ware gebeurtenissen, gooide met deze speelfilm internationaal hoge ogen. CORPUS CHRISTI werd genomineerd voor een Oscar en heeft wereldwijd zo’n 50 prijzen gewonnen. Dit jaar was de film één van de absolute publieksfavorieten op Internationaal Film Festival Rotterdam.

Films in deze categorie

BULADÓ

Dit magisch-realistisch en liefdevol familieverhaal uit Curaçao is de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival 2020.

De elfjarige Kenza woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen de twee uitersten. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga.

Films in deze categorie

DEUX

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet.

Niemand weet dat de twee vrouwen meer delen dan hun trappenhuis. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter, zijn ze simpelweg buurvrouwen. In werkelijkheid biedt hun gedeelde gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Het gevoelige DEUX is geregisseerd door Filippo Meneghetti, die voor zijn debuut acteerkanonnen Martine Chevallier en Barbara Sukowa wist te strikken.

Films in deze categorie

LOVE SARAH

De 19-jarige Clarissa is vastbesloten om de droom van haar overleden moeder uit te laten komen: het openen van een bakkerswinkel in het Londense Notting Hill. Hiervoor schakelt ze de hulp van haar moeders beste vriendin Isabella en haar vervreemde excentrieke oma Mimi in. Samen zullen deze drie generaties vrouwen hun rouw, onzekerheden en onderlinge verschillen moeten zien te overwinnen. Alleen zo kunnen ze de herinnering aan de door hen zo geliefde Sarah levend houden. Door hun winkel te vullen met liefde, hoop én kleurrijk gebak van over de hele wereld.

Films in deze categorie

PARADISE DRIFTERS

Nieuw Nederlands acteertalent in een film over een verloren generatie.

De dakloze jongeren Yousef, Chloe en Lorenzo hebben in hun jonge levens al flink wat te verduren gehad. Yousef is net 18 geworden en moet de jeugdzorginstelling verlaten, maar heeft geen familie om naar terug te keren. Chloe is ongewenst zwanger van haar stiefvader en is op zoek naar een uitweg. Lorenzo wil met drugssmokkel snel geld verdienen om zijn broer te helpen. Alle drie willen ze niets liever dan ontsnappen aan hun situatie. Een autoreis naar Zuid-Europa lijkt de uitkomst te bieden. PARADISE DRIFTERS is het rauwe speelfilmdebuut van Nederlands filmtalent Mees Peijnenburg, met rollen voor jong acteertalent Jonas Smulders, Bilal El Mehdi Wahib en Tamar van Waning.

Films in deze categorie

HOPE

Noorwegen
Drama, 126 minuten
Regie: Maria Sødahl
Met: Stellan Skarsgård- Andrea Bræin Hovig // meer info

THE SINGING CLUB

Verenigd Koninkrijk
Drama, 110 minuten
Regie: Peter Cattaneo
Met: Kristin Scott Thomas- Sharon Horgan // meer info

DE VOGELWACHTER

Nederland
Drama, Komedie, 89 minuten
Regie: Threes Anna
Met: Freek de Jonge - Quiah Shilue - Sophie van Winden - Nick Golterman // meer info

BUITEN IS HET FEEST

Nederland
Drama, 95 minuten
Regie: Jelle Nesna
Met: Abbey Hoes- Georgina Verbaan- Eelco Smits // meer info

THE ASSISTANT

Verenigde Staten
Drama, 87 minuten
Regie: Kitty Green
Met: Julia Garner, Owen Holland, Matthew Macfadyen // meer info

MADE IN ITALY

Verenigd Koninkrijk, Italië
Komedie, Drama, Romantiek, 94 minuten
Regie: James D´Arcy
Met: Liam Neeson- Valeria Bilello- Micheál Richardson // meer info

MANK

Verenigde Staten
Drama, Biografisch, 131 minuten
Regie: David Fincher
Met: Gary Oldman- Amanda Seyfried- Lily Collins // meer info

JUST 6.5

Iran
Drama, Thriller, 135 minuten
Regie: Saeed Roustaee
Met: Payman Maadi- Navid Mohammadzadeh- Parinaz Izadyar // meer info

THE PERFECT CANDIDATE

Saoedi-Arabië
Drama, 101 minuten
Regie: Haaifa Al-Mansour
Met: Mila Alzahrani- Khalid Abdulraheem- Shafi Alharthy, Dhay // meer info

AMMONITE

Verenigd Koninkrijk
Drama, Romantiek, 119 minuten
Regie: Francis Lee
Met: Kate Winslet- Saoirse Ronan // meer info

KOM HIER DAT IK U KUS

België, Nederland
Drama, 100 minuten
Regie: Sabine Lubbe Bakker
Met: Tanya Zabarylo- Valentijn Dhaenens- Tom Vermeir // meer info

DE SLAG OM DE SCHELDE

Nederland
Oorlog, Drama, 124 minuten
Regie: Matthijs van Heijningen
Met: Gijs Blom- Susan Radder- Jamie Flatters // meer info

UNDINE

Duitsland, Frankrijk
Drama, 90 minuten
Regie: Christian Petzold
Met: Paula Beer- Franz Rogowski // meer info

THE HUMAN VOICE

Spanje
Drama, 30 minuten
Regie: Pedro Almodóvar
Met: Tilda Swinton // meer info

SON-MOTHER

Iran
Drama, 102 minuten
Regie: Mahnaz Mohammadi
Met: Mahan Nasiri- Raha Khodayari- Reza Behbudi // meer info

A CHRISTMAS GIFT FROM BOB

Verenigd Koninkrijk
Drama, Biografisch, 92 minuten
Regie: Charles Martin Smith
Met: Luke Treadaway- Kristina Tonteri-Young- Bob the Cat // meer info