PAVAROTTI

Ode aan een van de grootste artiesten aller tijden.

Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde operazanger ooit, had een leven met uitzonderlijke hoogtepunten en zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten hem tot wereldster. Met beelden uit het familiearchief, tv-registraties en interviews met onder andere Bono, Prinses Diana en Pavarotti zelf. Regisseur Ron Howard (A BEAUTIFUL MIND, INFERNO) geeft met deze documentaire een eerbetoon aan de stem, de artiest en de persoon Pavarotti.

Films in deze categorie

SNELWEG NL

Poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg.

De snelweg in Nederland heeft een totale lengte van bijna 2500 kilometer. Er is nauwelijks een ander land met zo’n enorme snelwegdichtheid. Wat vertelt de snelweg als cultureel fenomeen ons over de Nederlandse identiteit? En hoe sterk wordt die identiteit bepaald door regionale verschillen en de globalisering die zo hand in hand gaat met commercie en grensoverschrijdende mobiliteit? Snelweg NL is een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering? Het is de veelbekroonde regisseur Ben van Lieshout gelukt een fascinerende film te maken over een bijna te alledaags onderwerp.

Films in deze categorie

GERHARD RICHTER PAINTING

Eén van ’s werelds bekendste, bestverkopende en nog levende schilders, de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, is al een halve eeuw bezig te experimenteren met talloze technieken en ideeën. Gerhard Richter Painting is een pakkende documentaire over Richter’s creatieve processen, doorsneden met intieme gesprekken met o.a. zijn medewerkers, zijn Amerikaanse galeriehoudster Marian Goodman, en met unieke archiefbeelden. Te zien is hoe de 79-jarige Richter een aantal grote, abstracte doeken tot stand brengt, gebruik makend van dikke kwasten en een grote ‘trekplank’ om verf aan te brengen en vervolgens weer laag voor laag weg te schrapen. De hypnotiserende beelden van dit proces van creatie en vervolgens afbraak, maken de film van Corinna Belz tot een kunstwerk op zich.

Met introductie en nagesprek door Jeroen Damen, Mandarte

Films in deze categorie

MILES DAVIS: BIRTH OF THE COOL

Biografische documentaire over de grote jazz-muzikant.

Miles Davis, een creatief genie die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde. De belichaming van alles wat ‘cool’ is. Niet alleen werd hij de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, ook was hij met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen enorm succesvol. Daarnaast bovendien een stijlicoon met dure pakken, snelle wagens en mooie vrouwen. Maar ook een donkere man in een nog diep racistisch Amerika. Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo dramatisch en vol tegenstellingen was zijn leven. In deze documentaire komt zowel zijn muziek aan bod, als zijn persoonlijke leven, Met medewerking van veel mensen die hem kenden en vaak net zulke fascinerende persoonlijkheden zijn. Een must-see voor elke muziekliefhebber.

Films in deze categorie

DIEGO MARADONA

Nieuwste film van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY), over de opkomst en ondergang van stervoetballer Diego Maradona.

Gemaakt aan de hand van meer dan 500 uur aan archiefmateriaal schetst de film een uniek portret van deze man, rebel, held, en voor velen: God. Op 5 juli 1984 arriveerde de 23-jarige Diego Maradona voor een recordbedrag bij SSC Napoli. De club had voorheen nooit een groot toernooi gewonnen en verlangde naar meer succes. De charismatische Argentijn trok Napels naar hun eerste winst ooit, en werd door velen aanbeden. In een stad waar zelfs de duivel nog bodyguards nodig had, werd Maradona groter dan God.

Films in deze categorie

VEEARTS MAAIKE

De Gouden Kalf-winnaars Musch & Tinbergen (Rotvos) geven een unieke inkijk in het echte Nederlandse boerenleven.

In VEEARTS MAAIKE volgen we de jonge veearts Maaike van den Berg van de groepspraktijk Van Stad tot Wad. Met Maaike razen we over het Groningse land, van melkveehouder naar melkveehouder. We maken van dichtbij mee hoe zij optreedt bij moeilijke bevallingen van koeien en hoe zij samen met de boer beslissingen moet nemen over leven of dood. Haar doortastendheid, lef en vakmanschap dwingen respect af. Maaike strijdt daarnaast samen met de boeren voor het terugdringen van overmatig antibioticagebruik. VEEARTS MAAIKE toont hoe ontroerend het samenspel tussen veearts en boeren kan zijn.

Special:
Op 18 september 20:30 komen Miriam Dekker, boer uit Schellinkhout en veearts Yvette van der Hall, Dierenartsenpraktijk Westwoud-Wognum bij de voorstelling vertellen over hun werk.

Films in deze categorie

CAT STORIES

Waarom zijn Nederlanders zo dol op katten?

In CAT STORIES onderzoekt filmmaker Carmen Cobos de emotionele redenen van miljoenen Nederlandse families om een kat als huisdier te houden. Door middel van een verzameling portretten, waarin de relatie tussen katten en hun baasjes centraal staat, probeert de Spaanse regisseur op een luchtige en humoristische wijze te begrijpen waarom we menselijke gevoelens toekennen aan onze katten, we vaak meer om hen geven dan om onze eigen familieleden en wat dit uiteindelijk over onszelf zegt.

Films in deze categorie

THREE IDENTICAL STRANGERS

Tim Wardle’s veelgeprezen documentaire Three Identical Strangers is het meest verbazingwekkende, ongelooflijke, opmerkelijke waargebeurde verhaal ooit verteld. Drie vreemden worden herenigd door een bizar toeval. Bobby, Eddy en David worden geboren als identieke drielingen, maar gescheiden bij de geboorte en door drie verschillende families geadopteerd. Hun adembenemende, feelgood-verhaal wordt onmiddellijk een wereldwijde sensatie die roem en faam met zich meebrengt. Ze gaan van talkshow naar talkshow, ze worden overal voor uitgenodigd en de broers starten hun gezamenlijk restaurant in New York. Achter deze sprookjesreünie zit echter ook een duistere kant die gaandeweg een onvoorstelbaar geheim blootlegt – een geheim dat meer mensen treft. Three Identical Strangersis de winnaar van de Special Jury Award van het Sundance Film Festival 2018. In de VS werd de documentaire een instant box office succes.Three Identical Strangers is een film die bewijst dat het echte leven vaak vreemder is dan fictie.

Films in deze categorie

PRADO MUSEUM: A COLLECTION OF WONDERS

Deze film maakt deel uit van ons Arts in Cinema-programma; een reeks spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Curatoren en experts geven een toelichting op de getoonde kunstwerken en vertellen je alles wat je wilt weten op een toegankelijke en onderhoudende manier.

Hoe vaak hebben we bij onszelf gedacht: konden musea maar praten! Deze documentaire poogt precies dat te doen: het Prado voor zichzelf laten spreken. Het museum viert in 2019 zijn 200e verjaardag en vertelt het verhaal over zijn leven. Een spectaculaire reis in Madrid die de zes eeuwen van het bestaan van Spanje als land beslaat. Geschiedenis verteld door kunst, door de achtduizend kunstwerken in de collecties van het museum en tegelijkertijd het ontdekken van het verhaal achter elk kunstwerk. Een schilderij is canvas, kleur, materie en vorm, maar het is ook het verhaal van mannen, vrouwen, schilders en koningen, paleizen en koninginnen, welvaart en misère, lichaam en ziel.

Films in deze categorie

WATER LILLIES BY MONET: THE MAGIC OF WATER AND LIGHT

Deze film maakt deel uit van ons Arts in Cinema-programma; een reeks spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Curatoren en experts geven een toelichting op de getoonde kunstwerken en vertellen je alles wat je wilt weten op een toegankelijke en onderhoudende manier.

De film doet ons ontdekken hoe Claude Monet zijn depressie overwon die hem bijna het schilderen deed opgeven en we zien tevens hoe hij zich met hart en ziel inzet om zijn meest kolossale werk tot stand te brengen: Le Grand Décoration. Gigantische panelen die zijn waterlelievijver uitbeelden en die de kijker een gevoel geven zich te verliezen in een atmosfeer van sereniteit en vrede.

De loop van de rivier de Seine volgend, te beginnen met Le Havre waar Monet het eerste deel van zijn artistieke leven doorbracht, gaan we stroomopwaarts naar de andere steden en dorpen waar hij woonde, om te laten zien hoe innovatief, radicaal en modern zijn benadering van kunst was en hoe krampachtig zijn eeuwige zoektocht naar water: Poissy, Argenteuil, Vétheuil en Giverny. Hier, in de afzondering van zijn tuin, terwijl de bommen van de Eerste Wereldoorlog vielen, joeg Monet obsessief zijn droom van eeuwige glorie na en schilderde hij onvermurwbaar zijn werk van verzet en vrede. In Parijs, in het Musée de l’Orangerie, werden zijn verwachtingen eindelijk gerealiseerd in de schitterende ovalen zalen die hij zelf ontworpen had. Daar, in mei 1927, opende zijn vriend Clemenceau het museum dat gewijd was aan La Grand Décoration.

Helaas was Claude Monet vijf maanden eerder gestorven. Hij zou zijn werk nooit compleet zien, noch zou hij de impact kennen die het had op het publiek. Maar Monets meest gewaagde werk, waaraan hij de laatste twaalf jaar van zijn leven had gewerkt en al zijn energie had besteed, werd met afschuw door de Fransen ontvangen. Slechts 30 jaar later zouden Monets Waterlelies een nog grotere vijver oversteken, de Atlantische Oceaan, en de Verenigde Staten veroveren, samen met al zijn andere werk. Zo werd het succes van een buitengewoon genie dan eindelijk bestendigd – en dit keer voor eeuwig.

Films in deze categorie

WATER LILLIES BY MONET: THE MAGIC OF WATER AND LIGHT

Italië
Documentaire, 80 minuten
Regie: Giovanni Troilo
// meer info

DEGAS: PASSION FOR PERFECTION

Documentaire, 85 minuten
Regie:
// meer info

TINTORETTO: A REBEL IN VENICE

Documentaire, 95 minuten
Regie: Giuseppe Domingo Romano
// meer info

YOUNG PICASSO

91 minuten
Regie: Phil Grabsky
// meer info

KLIMT & SCHIELE: EROS AND PSYCHE

Documentaire, 95 minuten
Regie: Michele Mally
// meer info

RENOIR: REVERED AND REVILED

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 87 minuten
Regie: Phil Grabsky
// meer info

PRADO MUSEUM: A COLLECTION OF WONDERS

Italië
Documentaire, 95 minuten
Regie:
// meer info

VAN GOGH & JAPAN 

Documentaire, 85 minuten
Regie: David Bickerstaff
// meer info

GAUGUIN IN TAHITI: SEARCHING FOR A LOST PARADISE

Documentaire, 90 minuten
Regie: Filippo Timi
// meer info

PAVAROTTI

Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
documentaire, 114 minuten
Regie: Ron Howard
// meer info

GERHARD RICHTER PAINTING

Duitsland
Documentaire, 70 minuten
Regie: Corinna Belz
Met: Gerhard Richter- Norbert Ams- Hubert Becker // meer info

MILES DAVIS: BIRTH OF THE COOL

Verenigde Staten
documentaire, 115 minuten
Regie: Stanly Nelson
Met: Miles Davis (zichzelf) // meer info

WOODSTOCK (50TH ANNIVERSARY)

Verenigde Staten
muziek, documentaire, 225 minuten
Regie: Michael Wadleigh
Met: Jimi Hendrix (zichzelf) - Joe Cocker (zichzelf) - Santana (zichzelf) // meer info