DESERT PARADISE

Wat doe je als gemeenschap van een idyllisch afgelegen stadje wanneer de grootste werkgever besluit zich terug te trekken? Voor dat dilemma staan de inwoners van Oranjemund, een klein paradijs midden in de Namibische woestijn.

Nu de nabijgelegen diamantmijn uitgeput raakt besluit diamantbedrijf NAMDEB, tevens grondlegger, een groot deel van de medewerkers te ontslaan. De harmonieuze gemeenschap vreest voor haar toekomst en besluit de handen ineen te slaan om het diamantstadje aantrekkelijk te maken voor toerisme. Desert Paradise observeert en laat de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal vertellen. Zal Oranjemund een spookstad worden, opgeslokt door het zand, of slagen de inwoners erin zichzelf opnieuw uit te vinden en een duurzame stad te creëren?

Geselecteerd voor Movies that Matter Festival 2021 binnen de Dutch Movies Matter Competition.

Films in deze categorie

UN PAYS QUI SE TIENT SAGE

In een tijd waarin de onvrede over sociale ongelijkheid in Frankrijk toeneemt, wordt er bij demonstraties steeds vaker en steeds harder ingegrepen door de politie.In Un pays qui se tient sage (Een land dat zich goed gedraagt) onderzoekt journalist en filmmaker David Dufresne hoeveel macht de politie eigenlijk heeft en inzet. En hoe rechtvaardigt de Franse overheid het politiegeweld tegen eigen inwoners? Om antwoorden te vinden op die vraag, confronteert Dufresne een panel van Franse burgers met gewelddadige beelden van de gele hesjes-demonstraties. Het panel reflecteert op de heersende sociale onrust en het gebruik van geweld op straat. Een schokkende documentaire die alle kanten van het recht, of onrecht, van politiegeweld verkent.
“Een gelaagd oorlogsverslag in vredestijd” ★★★★ Volkskrant“De film is relevant en zal dat nog even blijven.” ★★★★ NRC

“Enerverend, intelligent, en activistisch zonder drammerig te worden.” – Het Parool

Un pays qui se tient sage is een sociaal geëngageerde documentaire waarbij Dufresne het belang van de dialoog onderstreept, en de kijker dwingt om zelf na te denken over het idee van rechtshandhaving.” – de Filmkrant

Films in deze categorie

YAB YUM

Meer dan tien jaar geleden sloten de deuren van ’s werelds meest legendarische bordeel, Yab Yum. De illustere club op het Singel in Amsterdam moest gedwongen sluiten, nadat het werd overgenomen door het criminele circuit.

Deze documentaire blikt terug samen met de mensen die ooit de harde kern van de club vormden. Hoe ziet hun leven er nu uit? Welke invloed heeft het werk in het bordeel op hun leven gehad? Ze werpen een nostalgische blik op de iconische jaren van het luxebordeel, befaamd door onder meer het bijzondere interieur en de beroemdheden die er regelmatig kwamen. Levendig vertellen ze hun verhalen – zowel extravagant als pijnlijk – en nemen ze ons mee terug naar de plek waar alles kon wat God verboden heeft.

Films in deze categorie

CAUGHT IN THE NET

Drie actrices, drie kinderkamers en 2458 mannen op zoek naar sex. Caught in the Net schijnt licht op online kindermisbruik door een onthutsend experiment, waarin drie actrices zich voordoen als 12-jarige meisjes.

Hoe gevaarlijk is het internet voor minderjarige meisjes? Deze documentaire probeert daar antwoord op te vinden door drie actrices te volgen, die de opdracht krijgen om zich op verschillende sociale media voor te doen als tienermeisje. In hun nagebouwde kinderkamers chatten en skypen ze met volwassen mannen, die contact met hen hebben gezocht. Maar het blijft niet alleen bij praten, al gauw blijkt dat veel mannen meer willen zien. De actrices stuiten op foto’s van hun geslachtsdeel en krijgen links naar porno opgestuurd. Sommigen slaan zelfs door en beginnen de  meisjes de chanteren.

Caught in the Net is een dramatische documentaire die de gevaren van het internet opzoekt, die in het kleinste hoekje al te vinden zijn.

Films in deze categorie

100UP

Ontmoet een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld.

In deze documentaire van Heddy Honigmann maken we kennis met 100-plussers. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.

Films in deze categorie

OLIVER SACKS: HIS OWN LIFE

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven.

Hij is ’s werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper die ook in Nederland bijzonder geliefd was. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend verhaal over een tedere unieke man.

Films in deze categorie

THE BEST OF IDFA ON TOUR

The Best of IDFA on Tour is een dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van IDFA 2020 dat vanaf 23 januari 2021 langs de filmtheaters door Nederland reist. We maken de selectie van titels zo snel mogelijk bekend. Houd hiervoor de website in de gaten.
Het complete programma bestaat uit vier films met een totale lengte van ongeveer 4,5 uur. Tussen de films door zijn er twee pauzes. Kaartjes zijn € 27,50, met korting € 22,00.

Films in deze categorie

THE TRUFFLE HUNTERS

Fabelachtig, waargebeurd verhaal over ’s werelds duurste ingrediënt: de witte Alba truffel.

Diep in de bossen van Piemond in Noord-West Italië zoekt een groep oude mannen samen met hun trouwe honden naar de witte Alba truffel. Deze zeldzame delicatesse is ondanks de verregaande moderne technologie nog niet gecultiveerd. Door de klimaatverandering, de ontbossing en het gebrek aan jonge mensen die de traditie wil voortzetten, is de delicatesse felbegeerder dan ooit en het goed bewaarde geheim van de truffelzoekers dreigt verloren te gaan. Bovendien bewaken de mannen meer dan het mysterie rond de Alba truffel: de sleutel tot een rijk en zinvol leven in een schilderachtige omgeving.

Films in deze categorie

VERWACHT : GUNDA

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen.

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, waar zeug Gunda en haar pasgeboren kroost invoelend zijn gefilmd op ooghoogte: de opstelling van speciale 360 gradencamera’s in de schuur van de varkens levert intieme en prachtig natuurlijke beelden op.

Films in deze categorie

THE MOLE AGENT

Inclusief een IDFA Extended Q&A met filmjournalist Dana Linssen en regisseur Maite Alberdi.

Voorafgaand aan deze film bekijk je de korte animatiefilm Tourist Trap, aangeboden door Ultrakort.

 

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis.

De vriendelijke oude man wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld.

Hoewel regisseur Maite Alberdi overtuigend de stijlmiddelen van de film noir inzet, is Sergio niet bepaald weggelegd voor het vak van detective. De eerste horde wordt opgeworpen door pencamera’s, smartphones en alle andere technologie die hij nodig zal hebben om bewijs te verzamelen en terug te rapporteren aan Romulo. Nog lastiger is het dat Sergio, die recent weduwnaar werd, er niet zo goed in is om de voor een spion noodzakelijke afstand te bewaren. Al snel raakt hij bevriend met meerdere bewoners.

De droogkomische ondertoon blijft, maar wat begint als detectiveverhaal verschuift en verandert gaandeweg in iets intiemers. Zo geeft Alberdi een originele blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.

 

Films in deze categorie

IDFA EXTENDED: SONGS OF REPRESSION

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld realiseren ten tijde van Corona, vraagt om een nieuwe aanpak. Dit jaar zet Internationaal Documentaire Festival Amsterdam de documentaire cinema niet alleen in Amsterdam en online in de schijnwerpers, maar ook in de filmtheaters door heel Nederland. En dus ook op het Oostereiland.

 

Het Chileense Andesgebergte vormt het decor voor een op het eerste gezicht gezellig toeristisch attractiepark: Villa Baviera. Maar wie een rondleiding boekt, hoort over het schrikbewind dat ex-nazi Paul Schäfer hier in de jaren zestig voerde.

Ruim honderd Duitsers zijn na de dood van hun sekteleider in voormalig Colonia Dignidad blijven wonen. Soms openhartig, soms schoorvoetend vertellen de inmiddels bejaarde bewoners over de mishandelingen en het seksuele misbruik. En over de misdaden die ze zelf moesten uitvoeren. Iedereen heeft een eigen kijk op het duistere verleden. “Ze bedoelden het goed”, zegt een man over de elektroshocks die hij kreeg.

Op documentaire festival CPH:DOX in Kopenhagen won Songs of Repression de internationale hoofdprijs en de prijs voor beste Deense documentaire. De film laat zien hoe een traumatische gebeurtenis een mensenleven kan veranderen. Het landschap dat aan het begin van de film zo sereen overkomt, verwordt tot een naargeestige getuige van het verleden. En de liedjes die velen als kind in de kolonie onschuldig meezongen, roepen nu bij de meesten een gevoel van woede en walging op.

Films in deze categorie

IDFA EXTENDED: BLOODY NOSE, EMPTY POCKETS

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld realiseren ten tijde van Corona, vraagt om een nieuwe aanpak. Dit jaar zet Internationaal Documentaire Festival Amsterdam de documentaire cinema niet alleen in Amsterdam en online in de schijnwerpers, maar ook in de filmtheaters door heel Nederland. En dus ook op het Oostereiland.

 

Daglicht dringt zelden door in de Roaring 20’s, en dat bepaalt een deel van de aantrekkingskracht van deze buurtkroeg aan de buitenrand van Las Vegas. Voor veel vaste bezoekers is de bar een tweede huiskamer; voor Michael, een aan lager wal geraakte acteur die na sluitingstijd het café schoonmaakt, zijn enige. Maar vanaf morgen is dat allemaal voorbij. Roaring 20s sluit definitief de deuren, en de broers Bill en Turner Ross leggen het laatste etmaal in zijn bestaan vast.

De binnendruppelende gasten vormen een doorsnee van de samenleving: oud, jong, wit, zwart, vrouw, man – en alles daartussenin. Naarmate de avond vordert, de alcohol vloeit en de allerlaatste ronde nadert, komt het drama aan de oppervlakte. Verhalen van eenzaamheid, ontgoocheling en verlies, dronken verwijten en liefdesverklaringen houden deze gelegenheidsfamilie van kroegtijgers en barkeepers bij elkaar.

In deze ode aan de typisch Amerikaanse dive bar, door het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone opgenomen in hun top-10 van beste Sundance-films, hanteren de makers de stilistische kenmerken van cinéma vérité om een ervaring te verbeelden die tijd, plaats en werkelijkheid overstijgt.

Films in deze categorie

IDFA EXTENDED: NOTTURNO

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld realiseren ten tijde van Corona, vraagt om een nieuwe aanpak. Dit jaar zet Internationaal Documentaire Festival Amsterdam de documentaire cinema niet alleen in Amsterdam en online in de schijnwerpers, maar ook in de filmtheaters door heel Nederland. En dus ook op het Oostereiland. 

Indringende documentaire in de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon.
NOTTURNO toont het dagelijks leven van gewone mensen in uitzonderlijke situaties. Het zijn vaak serene, soms zelfs humoristische taferelen, maar op de achtergrond klinkt regelmatig wapengeschut. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van alle conflicten. Ronduit huiveringwekkend zijn de getuigenissen van jonge kinderen die beschrijven welke gruwelen ze ISIS-strijders zagen begaan. Gianfranco Rosi, de documentairemaker die filmt als een schilder, laat de scènes voor zich spreken. Het schitterende camerawerk, vaak bij avond- of ochtendlicht, vormt de rode draad in zijn zoektocht naar menselijkheid. Met zijn vorige documentaire FUOCOAMMARE won Rosi zowel de Gouden Beer als de Gouden Leeuw.

Films in deze categorie

WHITE CUBE

Het succesverhaal van activistische kunst over de relatie tussen musea en plantages.

Als kunstenaar Renzo Martens voor de vertoning van een eerdere film door Tate Modern in Londen wordt uitgenodigd, ziet hij er overal Unilever logo’s. Dit is het startpunt van WHITE CUBE, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. De nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren. Na een eerste hopeloos mislukte poging van Martens zelf, besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Ze verenigen zich en maken zelfportretten van rivierklei, die met 3D technologie worden gereproduceerd in chocolade.

 

Films in deze categorie

ALLEN TEGEN ALLEN

Documentaire rond de intrigerende vraag: ‘Wat is een fascist?’

Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? ALLEN TEGEN ALLEN onderzoekt de vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Het Nederlandse fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige,
scheuringen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

 

Films in deze categorie

Sorry, voor deze special zijn er geen voorstellingen meer.