ONZE JONGENS IN DE JUNGLE

Documentaire van regisseur Jelmar Hoekstra, geboren Enkhuizenaar en oud-medewerker van De Drom.

In deze documentaire neemt Hoekstra u mee naar een bijzonder stukje Nederlandse en Surinaamse geschiedenis en laat hij u de ervaringen van oud-dienstplichtige militairen zien die in Suriname hebben gediend. Sommigen zijn zelfs na hun diensttijd in het land gebleven of ernaar teruggekeerd vanwege hun speciale band met de cultuur en zijn inwoners. Een bijzondere film vol onbekende verhalen, gemaakt uit vele uren, nooit eerder vertoond filmmateriaal uit de privécollecties van de hoofdpersonen.

Films in deze categorie

LEONIE ACTRICE EN SPIONNE

Een actrice die de rol van haar leven speelt, als spionne in de Tweede Wereldoorlog.

Als mijnwerkersdochter droomt Leonie Brandt ervan actrice te worden. Een droom die uitkomt als ze in 1925 debuteert in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Als ze in 1936 ontdekt dat het in Amsterdam wemelt van de spionnen, prikkelt dat haar ambities en talenten. Ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland. Een vak dat ze beheert tot in de finesses, maar dat niet zonder consequenties is. LEONIE, ACTRICE EN SPIONNE is een unieke film waarin het levensverhaal van Leonie Brandt via oude gevonden filmscènes wordt verteld. De verschillende actrices uit de filmfragmenten vormen samen het portret van deze moeilijk te vatten vrouw.

Films in deze categorie

TRUFFEL LIEFDE

Film en eten in samenwerking met Hendrickje Stoffels.

De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chefkok. Allen hebben dezelfde diepgaande passie voor de zwarte truffel. Maar als we niet uitkijken verdwijnt deze bijzondere zwam door opwarming voorgoed uit onze aarde. Zijn we in staat deze amour fou los te laten en alleen te nemen wat de aarde ons geeft? Deze heerlijke film uit de Franse Provence doet niet alleen een beroep op onze visuele zintuigen, maar we kunnen het verrukkelijke aroma bijna ruiken!

Meer truffelliefde proeven? Aansluitend aan de film serveert restaurant Hendrickje Stoffels twee lekkere gerechtjes met o.a. truffelpasta en Italiaanse truffelkaas. Reserveren gewenst via 0229-210417 of via www.hendrickje-stoffels.nl.

Films in deze categorie

THE CAVE

Aangrijpende documentaire over moed, veerkracht en vrouwelijke solidariteit.

De voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (LAST MEN IN ALEPPO) keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen die onvermoeibaar gewonden verzorgen in een ondergronds ziekenhuis. Het ziekenhuis, dat bekendstaat als ‘de grot’, biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers. Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega’s. Een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. De vrouwen hebben te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

Films in deze categorie

AQUARELA

Visueel spektakel met water in de hoofdrol.

Met al zijn oerkracht dondert het water over ons heen. Het is zowel mooi als verontrustend; extase en inspiratie, maar ook vernietiging en menselijk leed. Met indrukwekkende framerates en overweldigende muziek is AQUARELA hypnotiserend, adembenemend en spookachtig mooi. Op het Baikalmeer, het oudste, grootste en diepste binnenmeer van de wereld, zakken auto’s door het ijs, dat al weken eerder dan normaal is gaan smelten. Tijdens een hevige storm verandert een massief zeilschip tot een hulpeloze speelbal. In Miami slaat het water als een muur door de stad tijdens orkaan Irma. De mens speelt uiteindelijk slechts een bijrol. “Wij mensen vinden onszelf veel te belangrijk” stelt documentairemaker Victor Kossakovsky.

Films in deze categorie

HONEYLAND

De laatste vrouwelijke bijenhouder van Noord-Macedonië in een sprookjesachtige documentaire.

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. HONEYLAND is een prachtig intieme documentaire, genomineerd voor maar liefst twee Oscars.

Films in deze categorie

FOR SAMA

De winnaar van de publieksprijs op IDFA.

FOR SAMA is een brief van een moeder aan haar kind, gefilmd van binnenuit het Syrische conflict. Het begint met een jonge arts en een jonge journalist die midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar worden. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachti-ge baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen vast terwijl haar man werkt in het door hem opgezette noodhospitaal. Als de gevaren dichterbij komen, worstelt het jonge gezin met het dilemma: gaan zij vluchten om de vei-ligheid van hun dochtertje te waarborgen, of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het ver-zet te helpen?

Films in deze categorie

M.C. ESCHER: HET ONEINDIGE ZOEKEN

Het verhaal van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in zijn eigen woorden, zoals hij die in brieven en dagboeken opschreef.

Wie was deze man die gepassioneerd, geobsedeerd haast, de wereld verbaasde met zijn verbeelding, waarin onmogelijkheden mogelijk worden en waarin de oneindigheid binnen handbereik is en tegelijkertijd ongrijpbaar? Escher neemt ons mee op reis door zijn leven. Wij volgen hem, op zoek naar inspiratie, op zijn reizen door Italië, Zwitserland en Spanje en beleven mee hoe hij al puzzelend tot zijn grote werken kwam. Hij vertelt over zijn verwondering, zijn angsten, twijfels en successen, en geeft zijn visie op zijn eigen werk.

Dinsdag 21 januari met introductie en nagesprek door Jeroen Damen, Mandarte

Films in deze categorie

PUCK & HANS – MADE IN HOLLAND

Al vijftig jaar een stel en al vijftig jaar stijliconen.

Puck Kroon en Hans Kemmink zijn sinds de jaren zestig partners in crime én partners in life. Maar ook partners in fashion. Met hun drie winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag streden ze tegen de truttigheid met kleding die niet alleen voor mode stond, maar ook draagbaar was. Samen stonden ze decennialang aan de frontlinie van de Nederlandse modewereld en nog altijd zijn ze een grote inspiratiebron voor veel jonge ontwerpers. Een retrospectief van hun werk in het Amsterdam Museum vormt een rode draad voor de documentaire die het leven en werk van dit bijzondere duo belicht. Met een schat aan archiefbeelden van onder meer baanbrekende catwalkshows.

Hoera! Puck en Hans zijn na de voorstelling zelf aanwezig om vragen te beantwoorden en met het publiek in gesprek te gaan.

Deze film is onderdeel van de 11e Hoornse Filmdagen op 1, 2 en 3 november. Klik hier voor het volledige programma. 

Films in deze categorie

HILDO KROP – BEELD VAN EEN KUNSTENAAR

Het opmerkelijke verhaal achter meer dan 600 Amsterdamse beelden

Iedere Nederlandse stad kent wel van die prachtige beeldhouwwerken in de openbare ruimte waaraan inwoners en bezoekers schijnbaar achteloos voorbijgaan. Deze documentaire vertelt het verhaal achter een onvoorstelbaar groot aantal Amsterdamse beelden die allemaal van een en dezelfde kunstenaar blijken te zijn: de uit Overijssel afkomstige Amsterdamse School kunstenaar Hildo Krop. Eind 1912 vestigde Krop zich, na vele omzwervingen, definitief in Amsterdam. Hij bleef hier tot aan zijn dood in 1970 keihard werken aan zijn reusachtige beeldhouw-oeuvre. Zijn opvallende levensverhaal, waarin de relatie met zijn zoon, de fotograaf Johan krop, centraal staat, geeft tegelijkertijd een prachtig beeld van deze roerige periode in de Nederlandse geschiedenis.
Producent: Joost Schrickx, eerder maker van ‘De oorlog van mijn vader’, een film over de executie op het Hoornse Kerkplein (aanwezig voor Q&A)

Met introductie en nagesprek door Jeroen Damen, Mandarte

Films in deze categorie

KLIMT & SCHIELE: EROS AND PSYCHE

Documentaire, 95 minuten
Regie: Michele Mally
// meer info

RENOIR: REVERED AND REVILED

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 87 minuten
Regie: Phil Grabsky
// meer info

PRADO MUSEUM: A COLLECTION OF WONDERS

Italië
Documentaire, 95 minuten
Regie:
// meer info

VAN GOGH & JAPAN 

Documentaire, 85 minuten
Regie: David Bickerstaff
// meer info

GAUGUIN IN TAHITI: SEARCHING FOR A LOST PARADISE

Documentaire, 90 minuten
Regie: Filippo Timi
// meer info

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2019 – 2020

278 (excl pauze) minuten
Regie: Diverse regisseurs
// meer info

M.C. ESCHER: HET ONEINDIGE ZOEKEN

Nederland
Documentaire, 81 minuten
Regie: Robin Lutz
Met: George Escher- Jan Escher- Liesbeth Escher // meer info

FOR SAMA

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 100 minuten
Regie: Waad al-Kateab
// meer info

THE BIGGEST LITTLE FARM – BESLOTEN VOORSTELLING WEST-FRIESE HERENBOEREN

Verenigde Staten
Documentaire, Familiefilm, 92 minuten
Regie: John Chester
// meer info

HONEYLAND

Noord-Macedonië
documentaire, 87 minuten
Regie: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
Met: Hatidze Muratova- Nazife Muratova- Hussein Sam // meer info

AQUARELA

Verenigde Staten
documentaire, 90 minuten
Regie: Viktor Kossakovsky
// meer info

TRUFFEL LIEFDE

Nederland
Documentaire, 84 minuten
Regie: Jascha de Wilde
// meer info

LEONIE ACTRICE EN SPIONNE

Nederland
Documentaire, 85 minuten
Regie: Annette Apon
Met: Cas Enklaar- Martijn van der Veen- Rifka Lodeizen // meer info

ONZE JONGENS IN DE JUNGLE

Nederland
Documentaire, 71 minuten
Regie: Jelmer Hoekstra
// meer info

MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE

Verenigde Staten
Documentaire, muziek, 102 minuten
Regie: Nick Broomfield
Met: Leonard Cohen (Zichzelf)- Marianne Ihlen (Zichzelf) // meer info