THE PAINTER AND THE THIEF

Soms is de werkelijkheid bizarder dan je je ooit zou kunnen voorstellen.

In 2015 worden er op klaarlichte dag twee hyperrealistische schilderijen van de Tsjechische kunstenares Barbora Kysilkova uit een kunstgalerie in Oslo gestolen. Aan de hand van bewakingscamerabeelden spoort de gedupeerde kunstenaar de drugsverslaafde dief van haar werk op en confronteert hem in de rechtbank. De zwaar getatoeëerde en heroïneverslaafde Karl Bertil-Nordland wordt berecht. In de rechtszaal loopt Kysilkova naar hem toe en vraagt hem waarom hij haar schilderijen heeft gestolen. Er is een audio-opname van zijn antwoord: “Omdat ze mooi waren’’. Als compensatie voor de diefstal vraagt ze hem, na zijn uitgezeten straf, te poseren voor een portret. Deze schildersessies gaan gepaard met diepgaande gesprekken en er ontstaat een bijzondere band. Zo begint deze verbazingwekkende, emotionele documentaire over de onverwachte vriendschap tussen de kunstenares en de dief.

Films in deze categorie

STRAY

Na de succesvolle documentaire Kedi, het eerbetoon aan de zwerfkatten van Istanbul, staan nu de zwerfhonden in het middelpunt.

De camera volgt de zwerfhonden Zeytin, Nazar en puppy Kartal door de straten van Istanbul. De honden krijgen soms te maken met geweld, maar ontvangen ook eten en liefde van de mensen die ze tegenkomen. We zien hoe ze over het strand rennen of meehuilen met een oproep tot het gebed. Dit alles gelardeerd met gesprekken van de inwoners van de Turkse hoofdstad. Wanneer de zwerfhonden plezier lijken te hebben in het plagen van een kat, doet Stray denken aan documentairehit Kedi (2016). Een groep Syrische jongeren besluit voor puppy Kartal te zorgen, terwijl Zeytin en Nazar hun toevlucht zoeken bij de outcasts van de Turkse samenleving. Stray is een zintuigelijke mozaïekfilm door de ogen van zwerfhonden, vol inspirerende reflecties op vrijheid, solidariteit en naastenliefde.

Films in deze categorie

RADIOGRAPH OF A FAMILY

Een intiem portret van een Iraanse familiegeschiedenis.

“Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze film die op het IDFA van 2020 de prijs voor Beste Lange Documentaire won. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder trouwde in Teheran letterlijk met een portret van haar vader, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet kon terugreizen naar zijn thuisland Iran. In de voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we foto’s en videomateriaal uit het familiearchief. Die intieme flarden van de familiegeschiedenis worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de maker van voor haar geboorte en tijdens haar kindertijd, waar zich in de wisselende inrichting telkens de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

Films in deze categorie

THE HIDDEN LIFE OF TREES

Boeiende documentaire waarin natuurdeskundige Peter Wohlleben laat zien dat bomen onderling met elkaar contact hebben.

Kunnen bomen met elkaar communiceren? Hebben ze een geheugen en een sociaal leven? Boswachter en bestsellerauteur Peter Wohlleben onderzoekt deze vragen en geeft een kijkje in de verborgen wereld van de bossen.
Heel de wereld praat over het milieu, maar toch lukt het vaak niet om naar de natuur zelf te luisteren. Het is voor Duitse boswachter Peter Wohlleben inmiddels een missie geworden om dit te veranderen. Met zijn non-fictie bestseller Het Verborgen Leven van Bomen, die inmiddels in meer dan veertig landen is verschenen, laat Wohlleben de verborgen wereld van de bossen zien, het zogenaamde ‘Wood Wide Web’ van bomen die met elkaar communiceren. Het prettige van deze documentaire is dat Wohlleben een interessante, gepassioneerde, originele en niet zweverige spreker is.

Films in deze categorie

OLIVER SACKS: HIS OWN LIFE

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van ’s werelds beroemdste neuroloog Oliver Sacks.

Oliver Sacks werd in Nederland met name bekend en geliefd door zijn legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis. Verder kennen we hem van zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield en de boekverfilming Awakenings (1990) met Robin Williams als Sacks. In deze documentaire zien we dat zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig is als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten. Op 81-jarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur.

Films in deze categorie

SHADOW GAME

Regisseur Els van Driel aanwezig.

Cinema Oostereiland vertoont in samenwerking met de Raad van Kerken op 19 juni in het kader van Wereld Vluchtelingendag (20 juni) de indrukwekkende en veelzeggende film Shadow Game over de ervaringen van jonge vluchtelingen door Europa.  De regisseur Els van Driel is bij de voorstelling aanwezig en licht toe hoe de film tot stand is gekomen. Er is na de film ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.

Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. In deze mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden? Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Films in deze categorie

PETITE FILLE

Een aangrijpende documentaire waarin een familie vecht voor het geluk van hun dochtertje dat geboren is in het lichaam van een jongetje.

“Als ik groot ben, wil ik een meisje zijn.” De zevenjarige Sasha is geboren in een jongenslichaam, maar droomt zolang ze zich weet te herinneren ervan om een meisje te mogen zijn. Ze wordt gesteund door haar familie. Op de Franse plattelandsschool waar ze naar toe gaat, wordt ze echter anders behandeld dan haar klasgenoten. Het is voor Sacha soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is. In warm gefilmde scènes zien we Sasha spelen, op balletles en tijdens haar therapiesessies. Close-ups van Sasha en beelden van haar hechte gezin geven de film een bijzondere intimiteit.
Winnaar van de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.

Films in deze categorie

CAUGHT IN THE NET

Drie actrices, drie kinderkamers en 2458 mannen op zoek naar sex. Caught in the Net schijnt licht op online kindermisbruik door een onthutsend experiment, waarin drie actrices zich voordoen als 12-jarige meisjes.

Hoe gevaarlijk is het internet voor minderjarige meisjes? Deze documentaire probeert daar antwoord op te vinden door drie actrices te volgen, die de opdracht krijgen om zich op verschillende sociale media voor te doen als tienermeisje. In hun nagebouwde kinderkamers chatten en skypen ze met volwassen mannen, die contact met hen hebben gezocht. Maar het blijft niet alleen bij praten, al gauw blijkt dat veel mannen meer willen zien. De actrices stuiten op foto’s van hun geslachtsdeel en krijgen links naar porno opgestuurd. Sommigen slaan zelfs door en beginnen de  meisjes de chanteren.

Caught in the Net is een dramatische documentaire die de gevaren van het internet opzoekt, die in het kleinste hoekje al te vinden zijn.

Films in deze categorie

100UP

Ontmoet een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld.

In deze documentaire van Heddy Honigmann maken we kennis met 100-plussers. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.

Films in deze categorie

THE BEST OF IDFA ON TOUR

The Best of IDFA on Tour is een dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van IDFA 2020 dat vanaf 23 januari 2021 langs de filmtheaters door Nederland reist. We maken de selectie van titels zo snel mogelijk bekend. Houd hiervoor de website in de gaten.
Het complete programma bestaat uit vier films met een totale lengte van ongeveer 4,5 uur. Tussen de films door zijn er twee pauzes. Kaartjes zijn € 27,50, met korting € 22,00.

Films in deze categorie

THE TRUFFLE HUNTERS

Fabelachtig, waargebeurd verhaal over ’s werelds duurste ingrediënt: de witte Alba truffel.

Diep in de bossen van Piemond in Noord-West Italië zoekt een groep oude mannen samen met hun trouwe honden naar de witte Alba truffel. Deze zeldzame delicatesse is ondanks de verregaande moderne technologie nog niet gecultiveerd. Door de klimaatverandering, de ontbossing en het gebrek aan jonge mensen die de traditie wil voortzetten, is de delicatesse felbegeerder dan ooit en het goed bewaarde geheim van de truffelzoekers dreigt verloren te gaan. Bovendien bewaken de mannen meer dan het mysterie rond de Alba truffel: de sleutel tot een rijk en zinvol leven in een schilderachtige omgeving.

Films in deze categorie

GUNDA

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen.

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, waar zeug Gunda en haar pasgeboren kroost invoelend zijn gefilmd op ooghoogte: de opstelling van speciale 360 gradencamera’s in de schuur van de varkens levert intieme en prachtig natuurlijke beelden op.

 

De voorstelling op 6 juli om 20:00 uur is een besloten voorstelling speciaal voor alle geïnteresseerden en toekomstige leden van Herenboeren West-Friesland. Kaartverkoop voor deze voorstelling gaat via deze website.

 

Volkskrant  16 juni 2021Berend Jan Bockting – ***** 5/5 sterren
KOP: ‘De zeug Gunda keek me recht in de ogen. We hadden onze Meryl Streep gevonden’.

Filmkrant – juni 2021 – Karin Wolfs
KOP: Deze brief uit het dierenrijk is een mijlpaal.

ELLE 23 maart 2021 
Anderhalf uur kijken naar varken Gunda met haar biggetjes, een kip met één poot en een stel coole koeien. In zwart-wit, zonder tekst, zonder muziek. Het is een meditatief moment, deze docu van Viktor Kosakovskiy.

OmroepWest – 11 juni 2021 
‘Gunda, een prachtige documentaire over een zeug met haar biggen. Daar wordt geen woord in gesproken, maar is een enorme hit wereldwijd’.

 

Films in deze categorie

THE MOLE AGENT

Inclusief een IDFA Extended Q&A met filmjournalist Dana Linssen en regisseur Maite Alberdi.

Voorafgaand aan deze film bekijk je de korte animatiefilm Tourist Trap, aangeboden door Ultrakort.

 

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis.

De vriendelijke oude man wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld.

Hoewel regisseur Maite Alberdi overtuigend de stijlmiddelen van de film noir inzet, is Sergio niet bepaald weggelegd voor het vak van detective. De eerste horde wordt opgeworpen door pencamera’s, smartphones en alle andere technologie die hij nodig zal hebben om bewijs te verzamelen en terug te rapporteren aan Romulo. Nog lastiger is het dat Sergio, die recent weduwnaar werd, er niet zo goed in is om de voor een spion noodzakelijke afstand te bewaren. Al snel raakt hij bevriend met meerdere bewoners.

De droogkomische ondertoon blijft, maar wat begint als detectiveverhaal verschuift en verandert gaandeweg in iets intiemers. Zo geeft Alberdi een originele blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.

 

Films in deze categorie

IDFA EXTENDED: SONGS OF REPRESSION

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld realiseren ten tijde van Corona, vraagt om een nieuwe aanpak. Dit jaar zet Internationaal Documentaire Festival Amsterdam de documentaire cinema niet alleen in Amsterdam en online in de schijnwerpers, maar ook in de filmtheaters door heel Nederland. En dus ook op het Oostereiland.

 

Het Chileense Andesgebergte vormt het decor voor een op het eerste gezicht gezellig toeristisch attractiepark: Villa Baviera. Maar wie een rondleiding boekt, hoort over het schrikbewind dat ex-nazi Paul Schäfer hier in de jaren zestig voerde.

Ruim honderd Duitsers zijn na de dood van hun sekteleider in voormalig Colonia Dignidad blijven wonen. Soms openhartig, soms schoorvoetend vertellen de inmiddels bejaarde bewoners over de mishandelingen en het seksuele misbruik. En over de misdaden die ze zelf moesten uitvoeren. Iedereen heeft een eigen kijk op het duistere verleden. “Ze bedoelden het goed”, zegt een man over de elektroshocks die hij kreeg.

Op documentaire festival CPH:DOX in Kopenhagen won Songs of Repression de internationale hoofdprijs en de prijs voor beste Deense documentaire. De film laat zien hoe een traumatische gebeurtenis een mensenleven kan veranderen. Het landschap dat aan het begin van de film zo sereen overkomt, verwordt tot een naargeestige getuige van het verleden. En de liedjes die velen als kind in de kolonie onschuldig meezongen, roepen nu bij de meesten een gevoel van woede en walging op.

Films in deze categorie

IDFA EXTENDED: BLOODY NOSE, EMPTY POCKETS

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld realiseren ten tijde van Corona, vraagt om een nieuwe aanpak. Dit jaar zet Internationaal Documentaire Festival Amsterdam de documentaire cinema niet alleen in Amsterdam en online in de schijnwerpers, maar ook in de filmtheaters door heel Nederland. En dus ook op het Oostereiland.

 

Daglicht dringt zelden door in de Roaring 20’s, en dat bepaalt een deel van de aantrekkingskracht van deze buurtkroeg aan de buitenrand van Las Vegas. Voor veel vaste bezoekers is de bar een tweede huiskamer; voor Michael, een aan lager wal geraakte acteur die na sluitingstijd het café schoonmaakt, zijn enige. Maar vanaf morgen is dat allemaal voorbij. Roaring 20s sluit definitief de deuren, en de broers Bill en Turner Ross leggen het laatste etmaal in zijn bestaan vast.

De binnendruppelende gasten vormen een doorsnee van de samenleving: oud, jong, wit, zwart, vrouw, man – en alles daartussenin. Naarmate de avond vordert, de alcohol vloeit en de allerlaatste ronde nadert, komt het drama aan de oppervlakte. Verhalen van eenzaamheid, ontgoocheling en verlies, dronken verwijten en liefdesverklaringen houden deze gelegenheidsfamilie van kroegtijgers en barkeepers bij elkaar.

In deze ode aan de typisch Amerikaanse dive bar, door het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone opgenomen in hun top-10 van beste Sundance-films, hanteren de makers de stilistische kenmerken van cinéma vérité om een ervaring te verbeelden die tijd, plaats en werkelijkheid overstijgt.

Films in deze categorie

THE HIDDEN LIFE OF TREES

Duitsland
Documentaire, 97 minuten
Regie: Jörg Adolph
// meer info

OLIVER SACKS: HIS OWN LIFE

Verenigde Staten
Documentaire, 94 minuten
Regie: Ric Burns
Met: Oliver Sacks (Zichzelf)- Roberto Calasso (Zichzelf)- Temple Grandin (Zichzelf) // meer info

STRAY

Verenigde Staten, Turkije
Documentaire, 72 minuten
Regie: Elizabeth Lo
// meer info

RADIOGRAPH OF A FAMILY

Iran, Noorwegen
Documentaire, 88 minuten
Regie: Firouzeh Khosrovani
Met: Soheila Golestani (Zichzelf)- Christophe Rezai (Zichzelf)- Farahnaz Sharifi (Zichzelf) // meer info

JAZZ ON A SUMMER’S DAY

Verenigde Staten
Documentaire, Muziek, 83 minuten
Regie: Bert Stern
Met: Louis Armstrong (Zichzelf)- Thelonious Monk (Zichzelf)- Mahalia Jackson (Zichzelf) // meer info

THE PAINTER AND THE THIEF

Noorwegen
Documentaire, 103 minuten
Regie: Benjamin Ree
Met: Karl Bertil-Nordland (Zichzelf)- Barbora Kysilkova (Zichzelf) // meer info

AZNAVOUR, LE REGARD DE CHARLES

Frankrijk
Documentaire, Muziek, 76 minuten
Regie: Marc di Domenico, Charles Aznavour
Met: Édith Piaf (Zichzelf), Maurice Biraud (Zichzelf), Romain Duris (Stem) // meer info

TINA

Verenigde Staten
documentaire, muziek, 118 minuten
Regie: Daniel Lindsay
// meer info