GRUTTO!

GRUTTO!

“De grutto is de ideale verhalenverteller over hoe de natuur ervoor staat in ons agrarische land en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld.”

Ruben Smit, filmmaker

 

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van Ruben Smit (bekend van WAD en DE NIEUWE WILDERNIS). Smit en zijn crew volgen de grutto op zijn reis van Senegal via Portugal naar Nederland en Estland. En overal moeten de vogels vechten om te overleven.

In 2021 te zien bij Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen.

Films in deze categorie

MAIDEN

Heroïsche feel-good film over Tracy Edwards, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld.

Het zijn de jaren ’80, waarin “girls aren’t for sailing, they’re for screwing when you get into port”. Tracey loopt als 16-jarige weg van huis en leert zeilen via baantjes als kok en poetser op zeilboten. Wanneer ze over de Whitbread Round the World Race hoort, is ze verkocht. Het lukt haar samen met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy als de meest menselijke held. Vol van twijfel aan zichzelf, en onder immense druk, houdt ze het soms maar net vol en weet ze op miraculeuze wijze zowel alle maatschappelijke tegenwerking als de extreem slopende zeilomstandigheden te overwinnen.

Kaartverkoop uitsluitend via de website; onze kassa is gesloten.

Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/

Films in deze categorie

ANNE FRANK: PARALLEL STORIES

Oscar-winnares Helen Mirren leidt ons door de onvoorstelbare geschiedenissen van vijf vrouwen en hanteert daarbij het dagboek van Anne Frank.

In ANNE FRANK: PARALLEL STORIES vertellen vijf vrouwen hun levensverhaal. Zij werden als meisjes, net als Anne Frank, gedeporteerd naar concentratiekampen, maar zij overleefden de Holocaust wel. Hun verleden loopt deels parallel aan dat van Anne Frank en schetst een beeld van hoe anders Annes leven had kunnen verlopen. Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 en zou nu 90 jaar zijn geweest. Deze ontroerende, waardevolle documentaire ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Auschwitz is gebaseerd op vele getuigenissen van overlevenden van de Holocaust.

Films in deze categorie

MIJN REMBRANDT (op picl voor 8,50)

Een prachtige ode aan kunst van eigen bodem.

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM) in de wereld van de oude meesters. MIJN REMBRANDT is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’ geworden, waarin de filmmaakster een fascinerend inzicht geeft in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

▶ Bekijk de film op picl voor €8,50

Films in deze categorie

WOMAN

De opvolger van HUMAN is een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen.

WOMAN is een ode aan de culturele diversiteit en biodiversiteit van gebruiken, kleding en religieuze overtuigingen. Onderwerpen als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie en abortus komen voorbij. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. Net als bij HUMAN worden interviews afgewisseld met duizelingwekkend mooie beelden van onze planeet.

Kaartverkoop uitsluitend via de website; onze kassa is gesloten.

Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/

 

Films in deze categorie

THE KINGMAKER, IMELDA MARCOS

Huiveringwekkend sprookje over Imelda Marcos, voormalig First lady van de Filipijnen.

Imelda Marcos staat in ieders geheugen gegrift als de vrouw met de vele schoenen. Bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield volgt deze excentrieke vrouw die zich zelfverzekerd neerzet als vaderlandslievende weldoenster. Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Haïti tijdens de volksopstand van 1986, keert ze terug uit ballingschap. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’. Tegelijkertijd laat de film de schokkende erfenis van het Marcos regime en de verwoestende corruptie in het land zien.

Kaartverkoop uitsluitend via de website; onze kassa is gesloten.

Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/

Films in deze categorie

FAREWELL PARADISE

Pure en openhartige film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs moeten verlaten.

Het zal je maar gebeuren: geboren worden in het paradijs. In een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen, regelzuchtig Zwitserland. Als in een spannende detective, wordt beetje bij beetje het levensverhaal van deze familie ontrafeld. De vier zussen blijken ieder een heel eigen versie van de gebeurtenissen te hebben en daar ook heel verschillend mee om te gaan. Regisseur Sonja Wyss vertelt het verhaal van haar familie op een schijnbaar eenvoudige en tegelijkertijd ingenieuze manier.

Films in deze categorie

ONZE JONGENS IN DE JUNGLE

Documentaire van regisseur Jelmar Hoekstra, geboren Enkhuizenaar en oud-medewerker van De Drom.

In deze documentaire neemt Hoekstra u mee naar een bijzonder stukje Nederlandse en Surinaamse geschiedenis en laat hij u de ervaringen van oud-dienstplichtige militairen zien die in Suriname hebben gediend. Sommigen zijn zelfs na hun diensttijd in het land gebleven of ernaar teruggekeerd vanwege hun speciale band met de cultuur en zijn inwoners. Een bijzondere film vol onbekende verhalen, gemaakt uit vele uren, nooit eerder vertoond filmmateriaal uit de privécollecties van de hoofdpersonen.

Na de film is er een Q&A met regisseur Jelmer Hoekstra en John Kieskamp, één van de hoofdpersonen uit de film.

Films in deze categorie

LEONIE ACTRICE EN SPIONNE

Een actrice die de rol van haar leven speelt, als spionne in de Tweede Wereldoorlog.

Als mijnwerkersdochter droomt Leonie Brandt ervan actrice te worden. Een droom die uitkomt als ze in 1925 debuteert in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Als ze in 1936 ontdekt dat het in Amsterdam wemelt van de spionnen, prikkelt dat haar ambities en talenten. Ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland. Een vak dat ze beheerst tot in de finesses, maar dat niet zonder consequenties is. LEONIE, ACTRICE EN SPIONNE is een unieke film waarin het levensverhaal van Leonie Brandt via oude gevonden filmscènes wordt verteld. De verschillende actrices uit de filmfragmenten vormen samen het portret van deze moeilijk te vatten vrouw.

Films in deze categorie

TRUFFEL LIEFDE

Film en eten in samenwerking met Hendrickje Stoffels.

De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chefkok. Allen hebben dezelfde diepgaande passie voor de zwarte truffel. Maar als we niet uitkijken verdwijnt deze bijzondere zwam door opwarming voorgoed uit onze aarde. Zijn we in staat deze amour fou los te laten en alleen te nemen wat de aarde ons geeft? Deze heerlijke film uit de Franse Provence doet niet alleen een beroep op onze visuele zintuigen, maar we kunnen het verrukkelijke aroma bijna ruiken!

Meer truffelliefde proeven? Aansluitend aan de film serveert restaurant Hendrickje Stoffels twee lekkere gerechtjes met o.a. truffelpasta en Italiaanse truffelkaas. Dit is niet bij de prijs van de film inbegrepen.
Reserveren gewenst via 0229-210417 of via www.hendrickje-stoffels.nl.

 

Films in deze categorie

THE CAVE

Aangrijpende documentaire over moed, veerkracht en vrouwelijke solidariteit.

De voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (LAST MEN IN ALEPPO) keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen die onvermoeibaar gewonden verzorgen in een ondergronds ziekenhuis. Het ziekenhuis, dat bekendstaat als ‘de grot’, biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers. Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega’s. Een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. De vrouwen hebben te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

Films in deze categorie

AQUARELA

Visueel spektakel met water in de hoofdrol.

Met al zijn oerkracht dondert het water over ons heen. Het is zowel mooi als verontrustend; extase en inspiratie, maar ook vernietiging en menselijk leed. Met indrukwekkende framerates en overweldigende muziek is AQUARELA hypnotiserend, adembenemend en spookachtig mooi. Op het Baikalmeer, het oudste, grootste en diepste binnenmeer van de wereld, zakken auto’s door het ijs, dat al weken eerder dan normaal is gaan smelten. Tijdens een hevige storm verandert een massief zeilschip tot een hulpeloze speelbal. In Miami slaat het water als een muur door de stad tijdens orkaan Irma. De mens speelt uiteindelijk slechts een bijrol. “Wij mensen vinden onszelf veel te belangrijk” stelt documentairemaker Victor Kossakovsky.

Films in deze categorie

HONEYLAND

De laatste vrouwelijke bijenhouder van Noord-Macedonië in een sprookjesachtige documentaire.

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. HONEYLAND is een prachtig intieme documentaire, genomineerd voor maar liefst twee Oscars.

Films in deze categorie

FOR SAMA

De winnaar van de publieksprijs op IDFA.

FOR SAMA is een brief van een moeder aan haar kind, gefilmd van binnenuit het Syrische conflict. Het begint met een jonge arts en een jonge journalist die midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar worden. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachti-ge baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen vast terwijl haar man werkt in het door hem opgezette noodhospitaal. Als de gevaren dichterbij komen, worstelt het jonge gezin met het dilemma: gaan zij vluchten om de vei-ligheid van hun dochtertje te waarborgen, of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het ver-zet te helpen?

Films in deze categorie

M.C. ESCHER: HET ONEINDIGE ZOEKEN

Het verhaal van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in zijn eigen woorden, zoals hij die in brieven en dagboeken opschreef.

Wie was deze man die gepassioneerd, geobsedeerd haast, de wereld verbaasde met zijn verbeelding, waarin onmogelijkheden mogelijk worden en waarin de oneindigheid binnen handbereik is en tegelijkertijd ongrijpbaar? Escher neemt ons mee op reis door zijn leven. Wij volgen hem, op zoek naar inspiratie, op zijn reizen door Italië, Zwitserland en Spanje en beleven mee hoe hij al puzzelend tot zijn grote werken kwam. Hij vertelt over zijn verwondering, zijn angsten, twijfels en successen, en geeft zijn visie op zijn eigen werk.

Dinsdag 21 januari met introductie en nagesprek door Jeroen Damen, Mandarte

Films in deze categorie

MAIDEN

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 97 minuten
Regie: Alex Holmes
// meer info

WOMAN

Frankrijk
Documentaire, 107 minuten
Regie: Yann Arthus-Bertrand
// meer info