WHITE CUBE

Het succesverhaal van activistische kunst over de relatie tussen musea en plantages.

Als kunstenaar Renzo Martens voor de vertoning van een eerdere film door Tate Modern in Londen wordt uitgenodigd, ziet hij er overal Unilever logo’s. Dit is het startpunt van WHITE CUBE, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. De nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren. Na een eerste hopeloos mislukte poging van Martens zelf, besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Ze verenigen zich en maken zelfportretten van rivierklei, die met 3D technologie worden gereproduceerd in chocolade.

Films in deze categorie

I AM GRETA

Greta Thunberg: een symbool in de strijd voor het klimaat.

In augustus 2018 start de 15-jarige Zweedse studente Greta Thunberg een schoolstaking voor het klimaat. Haar vraag voor volwassenen: als je niet geeft om haar toekomst op aarde, waarom zou ze dan om haar toekomst op school geven? Binnen enkele maanden evolueert haar staking naar een wereldwijde beweging. Greta, een rustig meisje in het autismespectrum, is nu een wereldberoemde activiste. In deze documentaire wordt ze van dichtbij gevolgd om een dieper begrip te geven van Greta en haar onvermoeibare werk om de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen.

 

Films in deze categorie

GALAPAGOS: HOPE FOR THE FUTURE

GALAPAGOS: HOPE FOR THE FUTURE neemt u mee op een inspirerende reis naar een duurzame toekomst.
Een prachtig portret over de unieke eilandengroep en haar natuur midden in de Stille Oceaan bij Ecuador. Het is een film vol schitterende beelden van ongerepte natuur en bijzondere diersoorten, zoals de Galapagos pinguïns, hamerhaaien, Blue Footed Boobies en de grootste schildpadden ter wereld. De Galapagos wordt net als de rest van de wereld bedreigd door de verandering van het klimaat en invloeden van de mens. De film belicht een nieuwe kant, één waar mens en dier dicht bij elkaar staan. Het vertelt het hoopvolle verhaal van gepassioneerde onderzoekers die zich inzetten om dit bijzondere, maar kwetsbare ecosysteem toekomstbestendig te maken.

Spreker bij de film: Stefanie Ypma, onderzoeker Universiteit van Utrecht.
Utrechtse wetenschappers zijn bezig om de beroemde Galapagoseilanden bij Ecuador volledig plasticvrij te maken. Het moet het eerste plasticvrije ecosysteem ter wereld worden. Onderzoekers Erik van Sebille en Steffie Ypma proberen dit te bewerkstelligen door de oceaanstromingen in kaart te brengen. Om het plastic afval op de Galapagoseilanden efficiënt op te kunnen ruimen, ontwikkelen de onderzoekers een computertool. Deze tool voorspelt waar en wanneer het plastic aanspoelt. Het wordt een soort weersverwachting voor de parkwachters ter plekke.

In ons programmablad staat dat deze film om 14:00 uur begint, dit is na het drukken van het programma gewijzigd in 13:00 uur.

 

Sinds januari 2020 is Cinema Oostereiland partner van Puur Hoorn. Als partner organiseert zij in het side programma Cinema aan het Water een PUUR HOORN filmreeks. Met inspirerende films over de schoonheid, veerkracht en het belang van de natuur, over duurzame initiatieven en bewegingen waar we zelf een bijdrage aan kunnen leveren. Voor slechts 2 euro per kaartje. Zo krijgen alle inwoners de kans zich te laten inspireren om zelf een steentje bij te dragen aan een schonere wereld.

Films in deze categorie

FAREWELL PARADISE

Pure en openhartige film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs moeten verlaten.

Het zal je maar gebeuren: geboren worden in het paradijs. In een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen, regelzuchtig Zwitserland. Als in een spannende detective, wordt beetje bij beetje het levensverhaal van deze familie ontrafeld. De vier zussen blijken ieder een heel eigen versie van de gebeurtenissen te hebben en daar ook heel verschillend mee om te gaan. Regisseur Sonja Wyss vertelt het verhaal van haar familie op een schijnbaar eenvoudige en tegelijkertijd ingenieuze manier.

Films in deze categorie

ALLEN TEGEN ALLEN

Documentaire rond de intrigerende vraag: ‘Wat is een fascist?’

Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? ALLEN TEGEN ALLEN onderzoekt de vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Het Nederlandse fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige,
scheuringen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

 

Films in deze categorie

CatVideoFest 2020

CatVideoFest keert op Wereld Kattendag, zaterdag 8 augustus, terug in de Nederlandse filmtheaters! Is er een beter excuus om gezellig samen te komen dan naar kattenfilmpjes te kijken?

Elk jaar stelt CatVideoFest uit ontelbare uren van unieke ingezonden filmpjes, animaties, muziekvideo’s en natuurlijk de klassieke internetfilmpjes een compilatie samen van de allerleukste kattenfilmpjes! Vertoningen van het evenement vinden plaats over de hele wereld en een deel van de inkomsten wordt afgestaan aan lokale organisaties voor de opvang van katten en dierenwelzijn.

Films in deze categorie

FJORD

De Noorse fjorden zijn de meest indrukwekkende landschappen van Europa. In de diepe, koude wateren schuilt een verrassend rijke onderwaterwereld: van uitgestrekte koraalriffen vol lichtgevende zeediertjes tot op haring jagende orka’s en bultrugwalvissen. De prijswinnende natuurfilmer Jan Haft onthult de bijzondere en betoverende rijkdom die verborgen ligt in het donkere water. In de diepe fjorden overleven dieren en planten in een fascinerende samenleving die voor het eerst in beeld wordt gebracht. Fjord is een intiem portret van een unieke wildernis.

 

Deze film is onderdeel van de PUUR HOORN filmreeks. Met inspirerende films over de schoonheid, veerkracht en het belang van de natuur wil gemeente Hoorn alle inwoners de kans bieden zich te laten inspireren om zelf een steentje bij te dragen aan een schonere wereld. De toegangsprijs is daarom slechts 2 euro!

 

Films in deze categorie

DE SCHOOLTUIN

“Verwondering over de lokale natuur en weten hoe je eten groeit, er gaat een wereld voor de kinderen open.’’
Jeffrey de Graaff, filmdistributeur

De makers van de WILDE STAD hebben inmiddels een nieuwe film: DE SCHOOLTUIN, een jaar rond met je handen in de grond. Een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen, met verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten.
Net als bij DE WILDE STAD is er lesmateriaal ontwikkeld bij de film DE SCHOOLTUIN, zie voor meer informatie www.dewildestad.nl/schooltuin/

Vanaf oktober te zien bij Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen.

Films in deze categorie

FROM SOURCE TO SEA

“Daar waar statiegeld op de flesjes staat, komt 90 procent weer terug. Het is bewezen dat statiegeld een middel is dat goed werkt. Dan komen die flesjes niet in het milieu en niet in zee terecht.”
Frans Timmermans, eurocommissaris

In februari 2019 was beeldend kunstenaar Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, bij ons te gast. Met spectaculaire acties vraagt hij aandacht voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Zo peddelt hij in zijn documentaire FROM SOURCE TO SEA de Rijn af op een board van petflesjes en diende hij een petitiemotie in om statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren. Waar de politiek in voornemens blijft hangen, komt Merijn in actie en laat op sportieve en inspirerende wijze zien welke acties nodig zijn voor een beter klimaat. Een inspiratiebron voor jongeren, en daarom ook een van onze gasten in het educatie programma.

Klik hier om deze documentaire gratis te bekijken.

Films in deze categorie

WELL FED

Er is, met name in Europa, een sterke weerstand tegen het genetisch modificeren van landbouwgewassen. Waar komt die weerstand toch vandaan?
En vooral: welke impact heeft de weerstand in het Westen, op mensen in armere landen, voor wie de aanwezigheid van voldoende voedsel niet zo’n zekerheid is als hier?

De documentaire volgt Hidde Boersma en Karsten de Vreugd in hun zoektocht naar antwoorden in dit debat. Hidde is een overtuigd voorstander van gentech, Karsten iemand die er eigenlijk niet veel van af weet, maar iedereen om hem heen hoort ageren tegen de techniek. Mensen die net als hij ” groen” zijn en begaan met de wereld.
Hun zoektocht brengt hun zowel bij experts, die diep in de materie zitten, als bij arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken.
Zo hopen ze een antwoord te krijgen op de belangrijke vraag: Is het moreel wel verdedigbaar om tegen genetische modificatie te zijn?

Houd onze websites in de gaten voor actuele vertoningen.

Films in deze categorie

SEABLIND

THE PRICE OF SHIPPING OUR STUFF

“We lijken wel ‘zeeblind’. Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten.”
Bernice Notenboom, klimaatjournalist en filmmaker

 

Negentig procent van alles wat we kopen, bereikt ons per schip. Schepen brengen ons voedsel, kleding, meubels en de nieuwste gadgets. De scheepvaart is één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken ter wereld. Zeventien van de grootste schepen zijn vervuilender dan alle auto’s in de wereld bij elkaar.
‘De film is een hartstochtelijk pleidooi voor een betere bescherming van het arctische gebied en voor de transitie van de wereldhandelsvloot naar minder vervuilende brandstoffen’ (Trouw)

Houd onze websites in de gaten voor actuele vertoningen.

Films in deze categorie

GRUTTO!

GRUTTO!

“De grutto is de ideale verhalenverteller over hoe de natuur ervoor staat in ons agrarische land en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld.”

Ruben Smit, filmmaker

 

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van Ruben Smit (bekend van WAD en DE NIEUWE WILDERNIS). Smit en zijn crew volgen de grutto op zijn reis van Senegal via Portugal naar Nederland en Estland. En overal moeten de vogels vechten om te overleven.

In 2021 te zien bij Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen.

Films in deze categorie

MAIDEN

Heroïsche feel-good film over Tracy Edwards, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld.

Het zijn de jaren ’80, waarin “girls aren’t for sailing, they’re for screwing when you get into port”. Tracey loopt als 16-jarige weg van huis en leert zeilen via baantjes als kok en poetser op zeilboten. Wanneer ze over de Whitbread Round the World Race hoort, is ze verkocht. Het lukt haar samen met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy als de meest menselijke held. Vol van twijfel aan zichzelf, en onder immense druk, houdt ze het soms maar net vol en weet ze op miraculeuze wijze zowel alle maatschappelijke tegenwerking als de extreem slopende zeilomstandigheden te overwinnen.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/

Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

ANNE FRANK: PARALLEL STORIES

Oscar-winnares Helen Mirren leidt ons door de onvoorstelbare geschiedenissen van vijf vrouwen en hanteert daarbij het dagboek van Anne Frank.

In ANNE FRANK: PARALLEL STORIES vertellen vijf vrouwen hun levensverhaal. Zij werden als meisjes, net als Anne Frank, gedeporteerd naar concentratiekampen, maar zij overleefden de Holocaust wel. Hun verleden loopt deels parallel aan dat van Anne Frank en schetst een beeld van hoe anders Annes leven had kunnen verlopen. Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 en zou nu 90 jaar zijn geweest. Deze ontroerende, waardevolle documentaire ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Auschwitz is gebaseerd op vele getuigenissen van overlevenden van de Holocaust.

Films in deze categorie

MIJN REMBRANDT (op picl voor 8,50)

Een prachtige ode aan kunst van eigen bodem.

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM) in de wereld van de oude meesters. MIJN REMBRANDT is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’ geworden, waarin de filmmaakster een fascinerend inzicht geeft in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

▶ Bekijk de film op picl voor €8,50

Films in deze categorie

FAREWELL PARADISE

Nederland
Documentaire, 90 minuten
Regie: Sonja Wyss
// meer info

WHITE CUBE

Nederland
Documentaire, 90 minuten
Regie: Renzo Martens
// meer info

DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, Natuurfilm, 115 minuten
Regie:
Met: David Attenborough (Zichzelf) // meer info

I AM GRETA

Zweden
Documentaire, 98 minuten
Regie: Nathan Grossman
Met: Greta Thunberg (Zichzelf) // meer info