GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI

Documentaire over het artistieke en privéleven van zangeres Grace Jones met spectaculaire live-optredens.
Wild, uitdagend, mannelijk en vrouwelijk. Model, pop-icoon en actrice – Grace Jones is het allemaal. Maar ze is ook dochter, moeder, zus en zelfs grootmoeder. Regisseur Sophie Fiennes volgde haar een aantal jaren. We zien Grace op Jamaica waar we kennismaken met haar familie en haar jeugd. In Parijs tijdens een fotoshoot en in Dublin tijdens een spectaculair concert waar ze al haar iconische hits en meer recente stukken vertolkt. Uniek portret wat alle facetten van haar leven toont: de zigeuner, de artiest en feestende hedonist, de warme en grappige vrouw en moeder met het felle en vasthoudende zakentalent.

Films in deze categorie

KLANKEN VAN OORSPRONG

Documentaire over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek.
Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (BUITENKAMPERS, CONTRACTPENSIONS) toont in haar nieuwe documentaire het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond. Tussen 1945 en 1962 moesten zij samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. KLANKEN VAN OORSPRONG neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vlucht en opnieuw moeten beginnen. Verhalen en muziek maken invoelbaar hoe de turbulente geschiedenis als last en inspiratiebron doorklinkt in hun invloedrijke muzikale bijdrage aan Nederland en daarbuiten. Met onder andere The Tielman Brothers, The Crazy Rockers, The Blue Diamonds, Sandra Reemer, Liesbeth List, Boudewijn de Groot en Anneke Grönloh.

Films in deze categorie

CONSTRUCTING ALBERT (CFFF on Tour)

Nadat de legendarische chef Ferran Adrià zijn revolutionaire restaurant elBulli sluit, probeert Albert Adrià uit de schaduw van zijn oudere broer te stappen. Albert is ‘s werelds meest ondergewaardeerde chef en gaat op zoek naar eigen succes. Hij opent maar liefst 6 verschillende restaurants, een ware culinaire en creatieve krachttoer, en brengt vervolgens een revolutie teweeg in de manier waarop eten wordt ervaren.

Films in deze categorie

SCHUMANN’S BAR TALKS (CFFF on Tour)

De iconische Duitse barman Charles Schumann reist de wereld over op zoek naar ‘s werelds beste bars. SCHUMANN’S BAR TALKS is niet alleen een ontdekkingsreis naar de mooiste bars in de wereld, maar ook naar de mensen die ze tot leven wekken. Want elke bar heeft zijn eigen verhaal, of die nu in Tokyo, New York of Havana staat.

Films in deze categorie

RAMEN HEADS (CFFF on Tour)

Duik met chef Tomita, beste ramen chef van Japan, in de wereld van ramen: de steeds populairder wordende Japanse noedelsoep. ‘Ramen heads’ reizen stad en land af op zoek naar de ultieme ramen: wie maakt de beste tonkotsu, shio of miso ramen? Deze letterlijk heerlijke documentaire duikt in de historie én geeft een bijzondere kijk op de cultuur rond het unieke en verleidelijke gerecht.

Films in deze categorie

GARDEN OF LIFE

Wat als je leven en geheugen niet meer verder reiken dan een tuin?

Een bijzonder, puur en ontroerend portret van een oude man die zijn einddagen doorbrengt in zijn tuin. Alzheimer heeft van de wereldreiziger Leo een beschouwende tuinman gemaakt. Terwijl de seizoenen verglijden, keert hij langzaam weer terug naar het begin. Meerdere malen op een dag maakt hij een ronde langs de bloemen en struiken en inspecteert zorgvuldig iedere verandering. Gefascineerd door de tederheid waarmee Leo omging met de planten en bloemen en hoe dat samenviel met het verlies van controle over zijn leven, besloot bekroond filmmaker Marco Niemeijer zijn schoonvader een jaar lang te filmen. Een intieme documentaire over het langzame verdwijnen van oude mensen én van een pijnlijke ongrijpbare ziekte.

Films in deze categorie

THE CLEANERS

Perfect getimede documentaire over Facebook’s macht op ons wereldbeeld.

Een fantastische, opwindende en bijzonder actuele documentaire over hoe de sociale media de wereld aan het stukmaken is. Twee jonge Duitse filmmakers slagen erin om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook. Vanuit een anoniem kantoorgebouw in de Filipijnen wordt de hele wereld gescand. Veelal zonder enige kennis van verschillende culturen, geschiedenis, politiek of seks proberen de ‘cleaners’ de protocollen zo goed mogelijk toe te passen. Langzaam wordt duidelijk hoe Facebook een soort moderne versie van George Orwell’s 1984 is geworden. Het levert een onthutsende documentaire op als een thriller, steeds dieper gravend in de achterkant van de sociale media en hoe deze onze wereld vervormt en aantast.

Films in deze categorie

MY GENERATION

Londen’s Swinging Sixties door de ogen van een van zijn populairste iconen.

Brits filmicoon Michael Caine is de hoofdpersoon én verteller van MY GENERATION, een levendige en inspirerende vertelling van zijn persoonlijke ervaringen in het Londen van de jaren ’60. Ondersteund door prachtige archiefbeelden, invloedrijke songs en door middel van gesprekken met andere iconen uit die tijd als Paul McCartney, Twiggy, David Baily en David Hockney neemt Caine de kijker mee op een reis naar de geboorte én naar het hart van de pop culture van het Londen van de Swinging Sixties. Van nostalgische waarde voor de jeugd van toen, maar net zo genietbaar voor de generaties erna. Jong en rebels zijn is immers van elke tijd.

Films in deze categorie

BEWAREN OF HOE TE LEVEN

Hoe het digitale tijdperk onze hang naar bewaren verandert.

Zolang ze zich kan herinneren bewaart regisseur Digna Sinke allerlei dingen, variërend van suikerzakjes tot oude kranten. Samen met haar moeder (92) probeert ze te achterhalen waar die behoefte vandaan komt. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt. Maar er is iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Digna gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten.

Films in deze categorie

DE ACHTSTE DAG

Een reflectie op de economische crisis, met de hoofdrolspelers van die tijd.

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel in elkaar. Aan de hand van de reddingsoperatie van Fortis/ABN-Amro, nemen de Europese leiders van toen ons mee naar de zeven meest spannende dagen uit 2008. Vandaag, op de achtste dag, delen ze hun inzichten, frustraties en angsten. Wat gebeurde er echt in de achterkamers van de macht? DE ACHTSTE DAG is een van-uur-tot-uur-reconstructie over wat er destijds gebeurde, verteld door de mensen die aan de macht waren. Wat waren hun donkerste gedachten. Niet alleen over onze economie, maar over onze hele manier van leven. En belangrijker, waar staan we nu, tien jaar later…

Films in deze categorie

SCHUMANN’S BAR TALKS (CFFF on Tour)

Duitsland
documentaire, 98 minuten
Regie: Marieke Schroeder
Met: - // meer info

GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI

Ierland, Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 115 minuten
Regie: Sophie Fiennes
Met: Grace Jones - Jean-Paul Goude // meer info