MAIDEN

Heroïsche feel-good film over Tracy Edwards, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld.

Het zijn de jaren ’80, waarin “girls aren’t for sailing, they’re for screwing when you get into port”. Tracey loopt als 16-jarige weg van huis en leert zeilen via baantjes als kok en poetser op zeilboten. Wanneer ze over de Whitbread Round the World Race hoort, is ze verkocht. Het lukt haar samen met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy als de meest menselijke held. Vol van twijfel aan zichzelf, en onder immense druk, houdt ze het soms maar net vol en weet ze op miraculeuze wijze zowel alle maatschappelijke tegenwerking als de extreem slopende zeilomstandigheden te overwinnen.

Films in deze categorie

ANNE FRANK: PARALLEL STORIES

Oscar-winnares Helen Mirren leidt ons door de onvoorstelbare geschiedenissen van vijf vrouwen en hanteert daarbij het dagboek van Anne Frank.

In ANNE FRANK: PARALLEL STORIES vertellen vijf vrouwen hun levensverhaal. Zij werden als meisjes, net als Anne Frank, gedeporteerd naar concentratiekampen, maar zij overleefden de Holocaust wel. Hun verleden loopt deels parallel aan dat van Anne Frank en schetst een beeld van hoe anders Annes leven had kunnen verlopen. Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 en zou nu 90 jaar zijn geweest. Deze ontroerende, waardevolle documentaire ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Auschwitz is gebaseerd op vele getuigenissen van overlevenden van de Holocaust.

Films in deze categorie

MIJN REMBRANDT (op picl voor 8,50)

Een prachtige ode aan kunst van eigen bodem.

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM) in de wereld van de oude meesters. MIJN REMBRANDT is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’ geworden, waarin de filmmaakster een fascinerend inzicht geeft in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

▶ Bekijk de film op picl voor €8,50

Films in deze categorie

WOMAN (OP PICL VOOR 8,50)

De opvolger van HUMAN is een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen.

WOMAN is een ode aan de culturele diversiteit en biodiversiteit van gebruiken, kleding en religieuze overtuigingen. Onderwerpen als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie en abortus komen voorbij. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. Net als bij HUMAN worden interviews afgewisseld met duizelingwekkend mooie beelden van onze planeet.

▶ Bekijk de film op picl voor €8,50

Films in deze categorie

THE KINGMAKER, IMELDA MARCOS

Huiveringwekkend sprookje over Imelda Marcos, voormalig First lady van de Filipijnen.

Imelda Marcos staat in ieders geheugen gegrift als de vrouw met de vele schoenen. Bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield volgt deze excentrieke vrouw die zich zelfverzekerd neerzet als vaderlandslievende weldoenster. Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Haïti tijdens de volksopstand van 1986, keert ze terug uit ballingschap. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’. Tegelijkertijd laat de film de schokkende erfenis van het Marcos regime en de verwoestende corruptie in het land zien.

Films in deze categorie

FAREWELL PARADISE

Pure en openhartige film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs moeten verlaten.

Het zal je maar gebeuren: geboren worden in het paradijs. In een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen, regelzuchtig Zwitserland. Als in een spannende detective, wordt beetje bij beetje het levensverhaal van deze familie ontrafeld. De vier zussen blijken ieder een heel eigen versie van de gebeurtenissen te hebben en daar ook heel verschillend mee om te gaan. Regisseur Sonja Wyss vertelt het verhaal van haar familie op een schijnbaar eenvoudige en tegelijkertijd ingenieuze manier.

Films in deze categorie

ONZE JONGENS IN DE JUNGLE

Documentaire van regisseur Jelmar Hoekstra, geboren Enkhuizenaar en oud-medewerker van De Drom.

In deze documentaire neemt Hoekstra u mee naar een bijzonder stukje Nederlandse en Surinaamse geschiedenis en laat hij u de ervaringen van oud-dienstplichtige militairen zien die in Suriname hebben gediend. Sommigen zijn zelfs na hun diensttijd in het land gebleven of ernaar teruggekeerd vanwege hun speciale band met de cultuur en zijn inwoners. Een bijzondere film vol onbekende verhalen, gemaakt uit vele uren, nooit eerder vertoond filmmateriaal uit de privécollecties van de hoofdpersonen.

Na de film is er een Q&A met regisseur Jelmer Hoekstra en John Kieskamp, één van de hoofdpersonen uit de film.

Films in deze categorie

LEONIE ACTRICE EN SPIONNE

Een actrice die de rol van haar leven speelt, als spionne in de Tweede Wereldoorlog.

Als mijnwerkersdochter droomt Leonie Brandt ervan actrice te worden. Een droom die uitkomt als ze in 1925 debuteert in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Als ze in 1936 ontdekt dat het in Amsterdam wemelt van de spionnen, prikkelt dat haar ambities en talenten. Ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland. Een vak dat ze beheerst tot in de finesses, maar dat niet zonder consequenties is. LEONIE, ACTRICE EN SPIONNE is een unieke film waarin het levensverhaal van Leonie Brandt via oude gevonden filmscènes wordt verteld. De verschillende actrices uit de filmfragmenten vormen samen het portret van deze moeilijk te vatten vrouw.

Films in deze categorie

TRUFFEL LIEFDE

Film en eten in samenwerking met Hendrickje Stoffels.

De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chefkok. Allen hebben dezelfde diepgaande passie voor de zwarte truffel. Maar als we niet uitkijken verdwijnt deze bijzondere zwam door opwarming voorgoed uit onze aarde. Zijn we in staat deze amour fou los te laten en alleen te nemen wat de aarde ons geeft? Deze heerlijke film uit de Franse Provence doet niet alleen een beroep op onze visuele zintuigen, maar we kunnen het verrukkelijke aroma bijna ruiken!

Meer truffelliefde proeven? Aansluitend aan de film serveert restaurant Hendrickje Stoffels twee lekkere gerechtjes met o.a. truffelpasta en Italiaanse truffelkaas. Dit is niet bij de prijs van de film inbegrepen.
Reserveren gewenst via 0229-210417 of via www.hendrickje-stoffels.nl.

 

Films in deze categorie

THE CAVE

Aangrijpende documentaire over moed, veerkracht en vrouwelijke solidariteit.

De voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (LAST MEN IN ALEPPO) keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen die onvermoeibaar gewonden verzorgen in een ondergronds ziekenhuis. Het ziekenhuis, dat bekendstaat als ‘de grot’, biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers. Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega’s. Een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. De vrouwen hebben te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

Films in deze categorie

VAN GOGH & JAPAN 

Documentaire, 85 minuten
Regie: David Bickerstaff
// meer info

GAUGUIN IN TAHITI: SEARCHING FOR A LOST PARADISE

Documentaire, 90 minuten
Regie: Filippo Timi
// meer info

MAIDEN

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 97 minuten
Regie: Alex Holmes
// meer info

DE MATTHÄUS PASSION – De complete uitvoering van Reinbert de Leeuw

Nederland
Documentaire, 175 minuten
Regie: Cherry Duyns
Met: - // meer info

ANNE FRANK: PARALLEL STORIES

Italië
Documentaire, 92 minuten
Regie: Sabina Fedeli, Anna Migotto
Met: Helen Mirren (Zichzelf) // meer info

DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, Natuurfilm, 90 minuten
Regie:
Met: David Attenborough (Zichzelf) // meer info

MIJN REMBRANDT (op picl voor 8,50)

Nederland
Documentaire, 97 minuten
Regie: Oeke Hoogendijk
// meer info

THE BIGGEST LITTLE FARM

Verenigde Staten
Documentaire, Familiefilm, 92 minuten
Regie: John Chester
// meer info

FANTASTIC FUNGI

Verenigde Staten
Documentaire, natuurfilm, 81 minuten
Regie: Louie Schwartzberg
Met: Eugenia Bone, Lori Carris, Mary P. Cosimano // meer info