FREE SOLO

Het beklimmen van El Cap, de beroemdste rotswand van de wereld, zonder touw of enig ander hulpmiddel.

Het free solo bedwingen van de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park is dé ultieme sportprestatie. Een waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. De film vertelt het letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, de rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Voor zijn vriendin het besef dat hij elk moment kan sterven. De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend, gefilmd door de allerbeste bergfilm-regisseurs van de wereld.

Films in deze categorie

BUDDY

Fascinerende, multi-getalenteerde, onmisbare honden en hun liefhebbende baasjes.

Heddy Honigmann vertelt het verhaal van zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in het leven dat niet altijd makkelijk is. Hulphond Mister maakt veteraan Trevor bijvoorbeeld ‘s nachts wakker als zijn nachtmerries hem terug brengen naar de oorlog in Afghanistan. En Kaiko helpt Erna met uitkleden en keert haar ’s nachts om in haar bed, omdat ze daar zelf niet de kracht voor heeft. Utah is een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. Ze wijst hem nooit af, zoals de kinderen in de buurt wel hebben gedaan. BUDDY is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond.

Special op 11 januari 11.00 uur
Buddy wordt op vrijdagochtend 11 januari 11.00 uur speciaal vertoond voor de bazen van Hoornse honden die elkaar dagelijks ontmoeten in het Julianapark. De bazen worden bovendien uitgenodigd een foto van hun geliefde hond in te sturen en deze worden op het grote doek vertoond voorafgaand aan de vertoning van Buddy. Wie een foto van zijn/haar hond wil aanleveren: sturen vóór donderdag 10 januari naar techniek@cinemaoostereiland.nl

Films in deze categorie

JIJ BENT MIJN VRIEND

Een hartverwarmende film over de kracht van vriendschap van de makers van DE KINDEREN VAN JUF KIET.
Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in JIJ BENT MIJN VRIEND de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn. De makers volgen Branche vanaf de paniek van zijn eerste dag naar school tot een zelfverzekerde jongen in de klas van meester Wout. Petra en Peter Lataster filmden in hun kenmerkende observerende stijl: zonder commentaar of interviews en vanuit het perspectief van de kinderen.

Films in deze categorie

DE CHAQUE INSTANT

De hoogte- en dieptepunten van het leerproces van jonge studenten verpleegkunde.
DE CHAQUE INSTANT is de nieuwe documentaire van Nicolas Philibert, bekend van de zeer goed bezochte en met prijzen overladen ÊTRE ET AVOIR. Elk jaar beginnen tienduizenden jonge mensen aan een studie verpleegkunde. De studenten volgen een intensief en moeilijk parcours, waarbij ze veel kennis opdoen, talrijke technische handelingen leren beheersen en zich voorbereiden op grote verantwoordelijkheden. Ze worden hierbij geconfronteerd met lijden, ziekte, gewonde zielen en gewonde lichamen. Een film over ons en onze menselijkheid waarbij ambitie en idealisme hand in hand gaan.

Films in deze categorie

MIJN FAMILIE IN TIJDEN VAN OORLOG

De documentaire MIJN FAMILIE IN TIJDEN VAN OORLOG is een verhaal over liefde, scheiding, pijn en verdriet. Als gevolg van een nietsontziende oorlog. De familieleden ondergaan de gevolgen aan den lijve, van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië en de opstand van de Indonesiërs tot en met de komst van ruim 330.000 Indische Nederlanders in Nederland.

Dit dramatisch tijdsbeeld wordt voor iedereen invoelbaar gemaakt. We kunnen ons identificeren met de familieleden. De bewogen geschiedenis komt tot leven, ook en juist voor nieuwe generaties. Het is het verhaal van de eigen familie van filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle.

Aanleiding was de ontdekking in het ouderlijk huis van de filmmaker. Hij vond een oude Rode Kruis doos uit de oorlog. In de doos zaten stapels brieven. Een nieuwe wereld ging voor hem open: een wereld van liefde, vertwijfeling, hoop en angst. Geroerd door wat ze elkaar schreven, besefte hij dat de oorlog veel meer impact op het familieleven had dan hij voor mogelijk hield. De brieven vertellen het verhaal van zijn ouders en zijn zus in een tijd van onveiligheid, lijden en verlies, geschreven na de capitulatie van Japan in 1945. De film volgt nauwgezet hun verhaal over de ontberingen in de kampen, de onmenselijke transporten in de zogenaamde hell ships en de belegering van het familiehuis. De film eindigt met de gevolgen van een oorlog: de trauma’s die de betrokkenen vaak nog dagelijks ervaren. Aan het woord komen de laatste overlevenden en lotgenoten van de familie. De film kan ervaren worden als een universeel statement over het belang van de vrede. Het illustreert wat een oorlog op persoonlijk niveau en met een samenleving doet.

Bij de voorstelling op maandag 19 november om 20:00 uur is de filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle aanwezig bij de andere voorstellingen zal hij niet aanwezig zijn.

Films in deze categorie

ALBATROSS

Let op! Deze film is tijdens vertoning niet in het Nederlands ondertiteld.

 

Poëtisch en liefdevolle documentaire over de rauwe werkelijkheid van plasticsoep.

Op de Midway-eilanden, gelegen in de noordelijke Grote Oceaan, filmt fotograaf, filmmaker en milieuactivist Chris Jordan met zijn crew het tragische lot van honderdduizenden Laysan-albatrossen die zich daar jaarlijks nestelen en jongen ter wereld brengen. Doordat ze plastic voor voedsel aanzien komen steeds meer albatrossen op een zeer trieste manier aan hun einde. Zo knipt Jordan met draaiende camera de maag open van een volwassen albatros die net is doodgegaan. Hij haalt meer dan een handvol plastic snippers uit de buik van de vogel. Grote brokken met scherpe randen, in alle maten en soorten. Een tragisch maar nodig pleidooi voor bewustwording.

 

Films in deze categorie

LEANING INTO THE WIND

Een wonderschone onderdompeling in de wereld van Andy Goldsworthy.
De Schotse landschapskunstenaar Goldsworthy maakt je onderdeel van de natuur op een ongekend bezielde wijze. Hij bewerkt soms enorme stenen en bomen, maar nog vaker zoekt hij de vergankelijkheid met regendruppels, bloemblaadjes en rietstengels. Hij heeft een unieke relatie met de natuur, een soort gevoeligheid voor de omgeving, die wij dankzij zijn kunstwerken ook ineens ervaren. Het voelt als opgaan in de natuur, als iets heilzaams, zonder ook maar ergens zweverig te zijn. Vele van Goldsworthy’s kunstwerken bestaan alleen dankzij de film. Een film die mede dankzij de prachtige sound-track van Fred Frith op zichzelf staat, maar ook onderdeel is van zijn kunst.

Films in deze categorie

ZIE MIJ DOEN

Hoe kijken mensen met een beperking naar zichzelf, elkaar en naar ons?
Naar een concert gaan, dansen op techno-pop, rondhangen op het strand, paardrijden. Maar ook: is er plek in mijn leven voor een relatie, hoe kijken mensen naar me, wat is normaal? Alledaagse zaken, ook voor Jessica, Mathias, Dominique, Nadine, Quan, Sam en Sofie. Maar er is één verschil: het gaat hier om mensen met een beperking. Het verschil is groot, maar toch ook weer niet, zo toont filmmaker Klara Van Es. Drie jaar lang was zij vrijwilliger in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in ZIE MIJ DOEN. Een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo ‘beperkt’ blijken te zijn. In tijdloos zwart-wit.

Films in deze categorie

FAHRENHEIT 11/9

Controversiële documentaire van Michael Moore over president Donald Trump.
FAHRENHEIT 11/9 geeft een provocerende en komische kijk op de tijd waarin we leven. Regisseur Michael Moore is bekend van zijn documentaires waarin hij politieke en maatschappelijke kwesties aankaart. Hij onderzoekt in deze film de twee belangrijkste vragen van het Trump-tijdperk: ‘Hoe zijn we hier in hemelsnaam beland’ en ‘Hoe komen we hier weer uit?’ Het is een vervolg op Moore’s FAHRENHEIT 9/11, over toenmalig president George W. Bush en de aanslagen van 11 september 2001. De titel verwijst naar de datum waarop Trump officieel tot president van de Verenigde Staten werd verkozen.

Films in deze categorie

RABOT

Rijkgeschakeerd portret over de bewoners van een flat die tegen de vlakte gaat.

Alle valkuilen en onrechtvaardigheden van het leven komen voorbij in deze caleidoscopische documentaire. De bewoners van een vervallen flat in Gent worden gevolgd in de maanden voordat deze tegen de vlakte gaat. Schijnbaar willekeurig springen de statische, van standpunt wisselende shots van de ene bewoner naar de andere. Sommigen verlaten de blokkendoos met weemoed, anderen sluiten dit hoofdstuk graag af in de hoop op gelukkiger tijden. Ze worden gefilmd tijdens hun dagelijkse beslommeringen, al etend, terwijl ze televisie kijken. Banaler kan het bijna niet, en toch roepen de raak gekozen beelden door hun context, zorgvuldige opbouw en beeldcompositie een veelheid aan gedachten en gevoelens op. Een aanrader.

Films in deze categorie

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2018 – 2019

300 minuten
Regie:
// meer info

BUDDY

Nederland
Documentaire, 86 minuten
Regie: Heddy Honigmann
Met: - // meer info

FREE SOLO

Verenigde Staten
Documentaire, 100 minuten
Regie: Jimmy Chin
Met: - // meer info

DE WILDE STAD – FILM EN WORKSHOP

Nederland
Documentaire, natuurfilm, 85 minuten
Regie: Mark Verkerk
Met: Martijn Fischer (Stem) // meer info