CONSTRUCTING ALBERT (CFFF on Tour)

Nadat de legendarische chef Ferran Adrià zijn revolutionaire restaurant elBulli sluit, probeert Albert Adrià uit de schaduw van zijn oudere broer te stappen. Albert is ‘s werelds meest ondergewaardeerde chef en gaat op zoek naar eigen succes. Hij opent maar liefst 6 verschillende restaurants, een ware culinaire en creatieve krachttoer, en brengt vervolgens een revolutie teweeg in de manier waarop eten wordt ervaren.

Films in deze categorie

SCHUMANN’S BAR TALKS (CFFF on Tour)

De iconische Duitse barman Charles Schumann reist de wereld over op zoek naar ‘s werelds beste bars. SCHUMANN’S BAR TALKS is niet alleen een ontdekkingsreis naar de mooiste bars in de wereld, maar ook naar de mensen die ze tot leven wekken. Want elke bar heeft zijn eigen verhaal, of die nu in Tokyo, New York of Havana staat.

Films in deze categorie

RAMEN HEADS (CFFF on Tour)

Duik met chef Tomita, beste ramen chef van Japan, in de wereld van ramen: de steeds populairder wordende Japanse noedelsoep. ‘Ramen heads’ reizen stad en land af op zoek naar de ultieme ramen: wie maakt de beste tonkotsu, shio of miso ramen? Deze letterlijk heerlijke documentaire duikt in de historie én geeft een bijzondere kijk op de cultuur rond het unieke en verleidelijke gerecht.

Films in deze categorie

GARDEN OF LIFE

Wat als je leven en geheugen niet meer verder reiken dan een tuin?

Een bijzonder, puur en ontroerend portret van een oude man die zijn einddagen doorbrengt in zijn tuin. Alzheimer heeft van de wereldreiziger Leo een beschouwende tuinman gemaakt. Terwijl de seizoenen verglijden, keert hij langzaam weer terug naar het begin. Meerdere malen op een dag maakt hij een ronde langs de bloemen en struiken en inspecteert zorgvuldig iedere verandering. Gefascineerd door de tederheid waarmee Leo omging met de planten en bloemen en hoe dat samenviel met het verlies van controle over zijn leven, besloot bekroond filmmaker Marco Niemeijer zijn schoonvader een jaar lang te filmen. Een intieme documentaire over het langzame verdwijnen van oude mensen én van een pijnlijke ongrijpbare ziekte.

Films in deze categorie

THE CLEANERS

Perfect getimede documentaire over Facebook’s macht op ons wereldbeeld.

Een fantastische, opwindende en bijzonder actuele documentaire over hoe de sociale media de wereld aan het stukmaken is. Twee jonge Duitse filmmakers slagen erin om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook. Vanuit een anoniem kantoorgebouw in de Filipijnen wordt de hele wereld gescand. Veelal zonder enige kennis van verschillende culturen, geschiedenis, politiek of seks proberen de ‘cleaners’ de protocollen zo goed mogelijk toe te passen. Langzaam wordt duidelijk hoe Facebook een soort moderne versie van George Orwell’s 1984 is geworden. Het levert een onthutsende documentaire op als een thriller, steeds dieper gravend in de achterkant van de sociale media en hoe deze onze wereld vervormt en aantast.

Films in deze categorie

MY GENERATION

Londen’s Swinging Sixties door de ogen van een van zijn populairste iconen.

Brits filmicoon Michael Caine is de hoofdpersoon én verteller van MY GENERATION, een levendige en inspirerende vertelling van zijn persoonlijke ervaringen in het Londen van de jaren ’60. Ondersteund door prachtige archiefbeelden, invloedrijke songs en door middel van gesprekken met andere iconen uit die tijd als Paul McCartney, Twiggy, David Baily en David Hockney neemt Caine de kijker mee op een reis naar de geboorte én naar het hart van de pop culture van het Londen van de Swinging Sixties. Van nostalgische waarde voor de jeugd van toen, maar net zo genietbaar voor de generaties erna. Jong en rebels zijn is immers van elke tijd.

Films in deze categorie

BEWAREN OF HOE TE LEVEN

Hoe het digitale tijdperk onze hang naar bewaren verandert.

Zolang ze zich kan herinneren bewaart regisseur Digna Sinke allerlei dingen, variërend van suikerzakjes tot oude kranten. Samen met haar moeder (92) probeert ze te achterhalen waar die behoefte vandaan komt. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt. Maar er is iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Digna gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten.

Films in deze categorie

DE ACHTSTE DAG

Een reflectie op de economische crisis, met de hoofdrolspelers van die tijd.

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel in elkaar. Aan de hand van de reddingsoperatie van Fortis/ABN-Amro, nemen de Europese leiders van toen ons mee naar de zeven meest spannende dagen uit 2008. Vandaag, op de achtste dag, delen ze hun inzichten, frustraties en angsten. Wat gebeurde er echt in de achterkamers van de macht? DE ACHTSTE DAG is een van-uur-tot-uur-reconstructie over wat er destijds gebeurde, verteld door de mensen die aan de macht waren. Wat waren hun donkerste gedachten. Niet alleen over onze economie, maar over onze hele manier van leven. En belangrijker, waar staan we nu, tien jaar later…

Films in deze categorie

SO HELP ME GOD

Openhartige documentaire over een vrouwelijke rechter in Brussel.

De buitengewone, extravagante Anne Gruwez is in haar dagelijkse leven onderzoeksrechter in Brussel. Ze verzamelt bewijs op plaatsen delict, heropent onopgeloste zaken en werkt nauw samen met rechercheurs van de politie. Ondertussen voert Gruwez ongecensureerde en verbijsterende gesprekken met verdachten en criminelen om tot hun veroordelingen te komen. Verbazing, hilariteit en ongemak wisselen elkaar af terwijl we getuige zijn van haar onconventionele aanpak. Een registrerende documentaire zonder interviews, commentaar of toegevoegde muziek. En dat is ook niet nodig want de waarheid blijkt soms vele malen schokkender dan fictie. Een van de meest populaire, steevast uitverkochte documentaires van IDFA 2017.

Films in deze categorie

INSTANT DREAMS

Overweldigende filmische reis over vier mensen, wiens leven is verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid.

Wanneer Polaroid in 2008 het einde van de instant film aankondigt, wordt de laatste nog werkende fabriek door een aantal liefhebbers opgekocht. Eén van hen is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen, die eerder samenwerkte met de uitvinder van Polaroid en probeert het geheim van de verloren chemische formule te ontrafelen. Maar Herchen is niet de enige liefhebber die zijn dromen in duigen ziet vallen door het naderende einde: de Duitse kunstenares Stefanie Schneider schiet in de Californische woestijn een van haar laatste fotosessies op originele Polaroidfoto’s; New York Magazine-redacteur Christopher Bonanos probeert met de laatste instant film de relatie met zijn zoontje te verbeteren; en een Japans meisje in Tokio ontdekt juist opnieuw de magie van Polaroid. Ieder probeert op zijn of haar manier de instant dream in leven te houden. Langzaam beginnen we ook zelf de magie van Polaroid foto’s te voelen.

Films in deze categorie

MY GENERATION

Verenigd Koninkrijk
documentaire, 85 minuten
Regie: David Batty
Met: - // meer info

GARDEN OF LIFE

Nederland
documentaire, 72 minuten
Regie: Marco Niemeijer
Met: - // meer info

THE CLEANERS

Duitsland, Brazilië
documentaire, 90 minuten
Regie: Hans Block, Moritz Riesewieck
Met: - // meer info

RAMEN HEADS (CFFF on Tour)

Japan
documentaire, 93 minuten
Regie: Koki Shigeno
Met: - // meer info

CONSTRUCTING ALBERT (CFFF on Tour)

Spanje
documentaire, 81 minuten
Regie: Laura Collado
Met: - // meer info

SCHUMANN’S BAR TALKS (CFFF on Tour)

Duitsland
documentaire, 98 minuten
Regie: Marieke Schroeder
Met: - // meer info