THEY SHALL NOT GROW OLD

De Eerste Wereldoorlog kennen wij alleen van zwart wit beelden, maar in werkelijkheid was het geen zwart-witte wereld zonder geluid. Topregisseur Peter Jackson (THE LORD OF THE RINGS) creëerde aan de hand van geavanceerde technieken een authentieke filmische belevenis. Hoe beleefde de soldaten de oorlog zelf? In kleur (!) toont THEY SHALL NOT GROW OLD de dagelijkse realiteit en de ervaringen van de soldaten aan het front: wat zij vinden van het conflict, hun kameraadschap, de noodzaak van humor tijdens de verschrikkingen, het leven in de loopgraven en tijdens periodes van rust. Dankzij de nieuwste technieken lijkt beeldmateriaal van honderd jaar geleden wel vandaag opgenomen.

Films in deze categorie

COLD CASE HAMMERSKJÖLD

De opzienbarende zoektocht naar het lot van een VN-secretaris-generaal.

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis. Meer dan 50 jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Een indrukwekkende zoektocht die leidt naar iets dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris…

Films in deze categorie

HET PÄRT GEVOEL – Het universum van Arvo Pärt

Arvo Pärt, de meest gevierde componist van onze tijd, wordt doorgaans beschouwd als een soort kluizenaar.
Maar wie de componist aan het werk ziet, ervaart juist het tegenovergestelde; de inmiddels 83-jarige musicus combineert een ongelooflijke gevoeligheid met humor en een tomeloze energie. Dit is onder meer te zien tijdens zijn intensieve samenwerking met het Cello Octet Amsterdam, een unieke gebeurtenis die centraal staat in de documentaire. We krijgen zo een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Pärt. Een universum dat niet alleen bewoond wordt door klassieke musici als Tõnu Kaljuste, Candida Thompson of Daniel Reuss maar ook door andere kunstenaars zoals de choreograaf Ji?í Kylián, filmmaker Alain Gomis en de jonge Canadese techno-componist Kara-Lis Coverdale. Allen zijn zij op zoek naar het Pärt gevoel.

Films in deze categorie

‘NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS’

Een uitgesproken en visuele verbeelding van de hedendaagse coaching- en trainingscultuur.

In vaste, wijde camerastandpunten onderzoekt de film verschillende vormen van zelfontplooiing en cursussen voor innerlijke groei en prestatieverbetering.Zonder hoofdpersonen, interviews of voice-overs observeert de film onder meer therapiesessies met dieren, een les in geluk voor basisschoolkinderen, een training ‘omgaan met spanning en agressie’ bij
een gemeentelijke ordehandhaving en een vlogger die haar gestreste volgers probeert te kalmeren met zachte, ontspannende geluiden. Het is aan de kijker om te beslissen of deze mindfulness programma’s en trainingen symbool staan voor iets groters. Waar komt deze zoektocht naar zelfverbetering vandaan? Zijn we ooit goed genoeg? Tijdens IDFA 2018 verkozen tot Beste Nederlandse Documentaire.

Films in deze categorie

GOEDE BUREN

Een urgente documentaire over burgerschap, samenleven, eenzaamheid en ouder worden.

Wanneer de Rotterdamse inwoner Bep de Bruin na 10 jaar dood in huis wordt gevonden, zonder dat iemand haar heeft gemist, is de stad in shock. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar beste vriendin Wilma (70) zijn vrijwilligers voor de lokale campagne tegen eenzaamheid, die de gemeente organiseert. Samen gaan ze van deur tot deur, op zoek naar eenzame mensen die hulp kunnen gebruiken. Zo is er de 81-jarige Jan die al zeven jaar nauwelijks zijn huis heeft verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. En ook de 85-jarige Tilly heeft haar eigen gevecht: een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. Een prachtige documentaire die uitnodigt tot overdenking en discussie.

Films in deze categorie

FREE SOLO

Het beklimmen van El Cap, de beroemdste rotswand van de wereld, zonder touw of enig ander hulpmiddel.

Het free solo bedwingen van de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park is dé ultieme sportprestatie. Een waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. De film vertelt het letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, de rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Voor zijn vriendin het besef dat hij elk moment kan sterven. De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend, gefilmd door de allerbeste bergfilm-regisseurs van de wereld.

Films in deze categorie

BUDDY

Fascinerende, multi-getalenteerde, onmisbare honden en hun liefhebbende baasjes.

Heddy Honigmann vertelt het verhaal van zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in het leven dat niet altijd makkelijk is. Hulphond Mister maakt veteraan Trevor bijvoorbeeld ‘s nachts wakker als zijn nachtmerries hem terug brengen naar de oorlog in Afghanistan. En Kaiko helpt Erna met uitkleden en keert haar ’s nachts om in haar bed, omdat ze daar zelf niet de kracht voor heeft. Utah is een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. Ze wijst hem nooit af, zoals de kinderen in de buurt wel hebben gedaan. BUDDY is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond.

Special op 11 januari 11.00 uur
Buddy wordt op vrijdagochtend 11 januari 11.00 uur speciaal vertoond voor de bazen van Hoornse honden die elkaar dagelijks ontmoeten in het Julianapark. De bazen worden bovendien uitgenodigd een foto van hun geliefde hond in te sturen en deze worden op het grote doek vertoond voorafgaand aan de vertoning van Buddy. Wie een foto van zijn/haar hond wil aanleveren: sturen vóór donderdag 10 januari naar techniek@cinemaoostereiland.nl

Films in deze categorie

JIJ BENT MIJN VRIEND

Een hartverwarmende film over de kracht van vriendschap van de makers van DE KINDEREN VAN JUF KIET.
Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in JIJ BENT MIJN VRIEND de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn. De makers volgen Branche vanaf de paniek van zijn eerste dag naar school tot een zelfverzekerde jongen in de klas van meester Wout. Petra en Peter Lataster filmden in hun kenmerkende observerende stijl: zonder commentaar of interviews en vanuit het perspectief van de kinderen.

Films in deze categorie

DE CHAQUE INSTANT

De hoogte- en dieptepunten van het leerproces van jonge studenten verpleegkunde.
DE CHAQUE INSTANT is de nieuwe documentaire van Nicolas Philibert, bekend van de zeer goed bezochte en met prijzen overladen ÊTRE ET AVOIR. Elk jaar beginnen tienduizenden jonge mensen aan een studie verpleegkunde. De studenten volgen een intensief en moeilijk parcours, waarbij ze veel kennis opdoen, talrijke technische handelingen leren beheersen en zich voorbereiden op grote verantwoordelijkheden. Ze worden hierbij geconfronteerd met lijden, ziekte, gewonde zielen en gewonde lichamen. Een film over ons en onze menselijkheid waarbij ambitie en idealisme hand in hand gaan.

Films in deze categorie

MIJN FAMILIE IN TIJDEN VAN OORLOG

De documentaire MIJN FAMILIE IN TIJDEN VAN OORLOG is een verhaal over liefde, scheiding, pijn en verdriet. Als gevolg van een nietsontziende oorlog. De familieleden ondergaan de gevolgen aan den lijve, van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië en de opstand van de Indonesiërs tot en met de komst van ruim 330.000 Indische Nederlanders in Nederland.

Dit dramatisch tijdsbeeld wordt voor iedereen invoelbaar gemaakt. We kunnen ons identificeren met de familieleden. De bewogen geschiedenis komt tot leven, ook en juist voor nieuwe generaties. Het is het verhaal van de eigen familie van filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle.

Aanleiding was de ontdekking in het ouderlijk huis van de filmmaker. Hij vond een oude Rode Kruis doos uit de oorlog. In de doos zaten stapels brieven. Een nieuwe wereld ging voor hem open: een wereld van liefde, vertwijfeling, hoop en angst. Geroerd door wat ze elkaar schreven, besefte hij dat de oorlog veel meer impact op het familieleven had dan hij voor mogelijk hield. De brieven vertellen het verhaal van zijn ouders en zijn zus in een tijd van onveiligheid, lijden en verlies, geschreven na de capitulatie van Japan in 1945. De film volgt nauwgezet hun verhaal over de ontberingen in de kampen, de onmenselijke transporten in de zogenaamde hell ships en de belegering van het familiehuis. De film eindigt met de gevolgen van een oorlog: de trauma’s die de betrokkenen vaak nog dagelijks ervaren. Aan het woord komen de laatste overlevenden en lotgenoten van de familie. De film kan ervaren worden als een universeel statement over het belang van de vrede. Het illustreert wat een oorlog op persoonlijk niveau en met een samenleving doet.

Bij de voorstelling op maandag 19 november om 20:00 uur is de filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle aanwezig bij de andere voorstellingen zal hij niet aanwezig zijn.

Films in deze categorie

‘NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS’

Nederland
Documentaire, 106 minuten
Regie: Menna Laura Meijer
// meer info

HET PÄRT GEVOEL – Het universum van Arvo Pärt

Nederland
Documentaire, 75 minuten
Regie: Paul Hegeman
// meer info

DE MATTHÄUS MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW

Nederland
Documentaire, Muziek, 90 minuten
Regie: Cherry Duyns
Met: - // meer info

DE MATTHÄUS PASSION – De complete uitvoering van Reinbert de Leeuw

Nederland
documentaire, 175 minuten
Regie: Cherry Duyns
Met: - // meer info