FJORD

De Noorse fjorden zijn de meest indrukwekkende landschappen van Europa. In de diepe, koude wateren schuilt een verrassend rijke onderwaterwereld: van uitgestrekte koraalriffen vol lichtgevende zeediertjes tot op haring jagende orka’s en bultrugwalvissen. De prijswinnende natuurfilmer Jan Haft onthult de bijzondere en betoverende rijkdom die verborgen ligt in het donkere water. In de diepe fjorden overleven dieren en planten in een fascinerende samenleving die voor het eerst in beeld wordt gebracht. Fjord is een intiem portret van een unieke wildernis.

 

Deze film is onderdeel van de PUUR HOORN filmreeks. Met inspirerende films over de schoonheid, veerkracht en het belang van de natuur wil gemeente Hoorn alle inwoners de kans bieden zich te laten inspireren om zelf een steentje bij te dragen aan een schonere wereld. De toegangsprijs is daarom slechts 2 euro!

Op dinsdag 14 juli om 19.30 uur, verzorgt Madelon Oostwoud de inleiding voor de schitterende film FJORD.

De ‘mind-goggling’  hoogtes en dieptes van een fjord tegenover de vlakheid van de Hollandse weilanden en de minimale diepte van de sloten en het IJsselmeer……

Ogenschijnlijk is er geen groter verschil dan tussen de fjorden van Noorwegen en het landschap van Noord-Holland. Madelon legt een onverwacht verband tussen het door mensen gecreëerde Noord-Hollandse landschap en de Noorse onderwaterwildernis. Een avond vol natuur en schoonheid, waarbij je na afloop van de film met heel andere ogen over het IJsselmeer kijkt, en over de weilanden die Hoorn omringen.

Madelon Oostwoud is eigenaar van het voedselbos bij Schellinkhout, www.schellinkwoud.nl

Zij is auteur van het boek ‘Voedselbos’ waarin 18 voedselbossen in Nederland en België tot in detail worden beschreven.

Films in deze categorie

DE SCHOOLTUIN

“Verwondering over de lokale natuur en weten hoe je eten groeit, er gaat een wereld voor de kinderen open.’’
Jeffrey de Graaff, filmdistributeur

De makers van de WILDE STAD hebben inmiddels een nieuwe film: DE SCHOOLTUIN, een jaar rond met je handen in de grond. Een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen, met verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten.
Net als bij DE WILDE STAD is er lesmateriaal ontwikkeld bij de film DE SCHOOLTUIN, zie voor meer informatie www.dewildestad.nl/schooltuin/

Vanaf oktober te zien bij Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen.

Films in deze categorie

FROM SOURCE TO SEA

“Daar waar statiegeld op de flesjes staat, komt 90 procent weer terug. Het is bewezen dat statiegeld een middel is dat goed werkt. Dan komen die flesjes niet in het milieu en niet in zee terecht.”
Frans Timmermans, eurocommissaris

In februari 2019 was beeldend kunstenaar Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, bij ons te gast. Met spectaculaire acties vraagt hij aandacht voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Zo peddelt hij in zijn documentaire FROM SOURCE TO SEA de Rijn af op een board van petflesjes en diende hij een petitiemotie in om statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren. Waar de politiek in voornemens blijft hangen, komt Merijn in actie en laat op sportieve en inspirerende wijze zien welke acties nodig zijn voor een beter klimaat. Een inspiratiebron voor jongeren, en daarom ook een van onze gasten in het educatie programma.

Klik hier om deze documentaire gratis te bekijken.

Films in deze categorie

WELL FED

Er is, met name in Europa, een sterke weerstand tegen het genetisch modificeren van landbouwgewassen. Waar komt die weerstand toch vandaan?
En vooral: welke impact heeft de weerstand in het Westen, op mensen in armere landen, voor wie de aanwezigheid van voldoende voedsel niet zo’n zekerheid is als hier?

De documentaire volgt Hidde Boersma en Karsten de Vreugd in hun zoektocht naar antwoorden in dit debat. Hidde is een overtuigd voorstander van gentech, Karsten iemand die er eigenlijk niet veel van af weet, maar iedereen om hem heen hoort ageren tegen de techniek. Mensen die net als hij ” groen” zijn en begaan met de wereld.
Hun zoektocht brengt hun zowel bij experts, die diep in de materie zitten, als bij arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken.
Zo hopen ze een antwoord te krijgen op de belangrijke vraag: Is het moreel wel verdedigbaar om tegen genetische modificatie te zijn?

Houd onze websites in de gaten voor actuele vertoningen.

Films in deze categorie

SEABLIND

THE PRICE OF SHIPPING OUR STUFF

“We lijken wel ‘zeeblind’. Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten.”
Bernice Notenboom, klimaatjournalist en filmmaker

 

Negentig procent van alles wat we kopen, bereikt ons per schip. Schepen brengen ons voedsel, kleding, meubels en de nieuwste gadgets. De scheepvaart is één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken ter wereld. Zeventien van de grootste schepen zijn vervuilender dan alle auto’s in de wereld bij elkaar.
‘De film is een hartstochtelijk pleidooi voor een betere bescherming van het arctische gebied en voor de transitie van de wereldhandelsvloot naar minder vervuilende brandstoffen’ (Trouw)

Houd onze websites in de gaten voor actuele vertoningen.

Films in deze categorie

GRUTTO!

GRUTTO!

“De grutto is de ideale verhalenverteller over hoe de natuur ervoor staat in ons agrarische land en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld.”

Ruben Smit, filmmaker

 

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van Ruben Smit (bekend van WAD en DE NIEUWE WILDERNIS). Smit en zijn crew volgen de grutto op zijn reis van Senegal via Portugal naar Nederland en Estland. En overal moeten de vogels vechten om te overleven.

In 2021 te zien bij Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen.

Films in deze categorie

MAIDEN

Heroïsche feel-good film over Tracy Edwards, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld.

Het zijn de jaren ’80, waarin “girls aren’t for sailing, they’re for screwing when you get into port”. Tracey loopt als 16-jarige weg van huis en leert zeilen via baantjes als kok en poetser op zeilboten. Wanneer ze over de Whitbread Round the World Race hoort, is ze verkocht. Het lukt haar samen met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy als de meest menselijke held. Vol van twijfel aan zichzelf, en onder immense druk, houdt ze het soms maar net vol en weet ze op miraculeuze wijze zowel alle maatschappelijke tegenwerking als de extreem slopende zeilomstandigheden te overwinnen.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/

Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

ANNE FRANK: PARALLEL STORIES

Oscar-winnares Helen Mirren leidt ons door de onvoorstelbare geschiedenissen van vijf vrouwen en hanteert daarbij het dagboek van Anne Frank.

In ANNE FRANK: PARALLEL STORIES vertellen vijf vrouwen hun levensverhaal. Zij werden als meisjes, net als Anne Frank, gedeporteerd naar concentratiekampen, maar zij overleefden de Holocaust wel. Hun verleden loopt deels parallel aan dat van Anne Frank en schetst een beeld van hoe anders Annes leven had kunnen verlopen. Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 en zou nu 90 jaar zijn geweest. Deze ontroerende, waardevolle documentaire ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Auschwitz is gebaseerd op vele getuigenissen van overlevenden van de Holocaust.

Films in deze categorie

MIJN REMBRANDT (op picl voor 8,50)

Een prachtige ode aan kunst van eigen bodem.

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM) in de wereld van de oude meesters. MIJN REMBRANDT is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’ geworden, waarin de filmmaakster een fascinerend inzicht geeft in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

▶ Bekijk de film op picl voor €8,50

Films in deze categorie

WOMAN

De opvolger van HUMAN is een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen.

WOMAN is een ode aan de culturele diversiteit en biodiversiteit van gebruiken, kleding en religieuze overtuigingen. Onderwerpen als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie en abortus komen voorbij. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. Net als bij HUMAN worden interviews afgewisseld met duizelingwekkend mooie beelden van onze planeet.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website.

Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/

Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

 

Films in deze categorie

THE KINGMAKER, IMELDA MARCOS

Huiveringwekkend sprookje over Imelda Marcos, voormalig First lady van de Filipijnen.

Imelda Marcos staat in ieders geheugen gegrift als de vrouw met de vele schoenen. Bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield volgt deze excentrieke vrouw die zich zelfverzekerd neerzet als vaderlandslievende weldoenster. Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Haïti tijdens de volksopstand van 1986, keert ze terug uit ballingschap. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’. Tegelijkertijd laat de film de schokkende erfenis van het Marcos regime en de verwoestende corruptie in het land zien.

Kaartverkoop bij voorkeur via de website.
Wilt u voor of na de film naar de Brasserie? Reserveer uw tafel via https://brasserie-oostereiland.nl/
Lees hier meer over onze Coronamaatregelen.

Films in deze categorie

FAREWELL PARADISE

Pure en openhartige film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs moeten verlaten.

Het zal je maar gebeuren: geboren worden in het paradijs. In een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen, regelzuchtig Zwitserland. Als in een spannende detective, wordt beetje bij beetje het levensverhaal van deze familie ontrafeld. De vier zussen blijken ieder een heel eigen versie van de gebeurtenissen te hebben en daar ook heel verschillend mee om te gaan. Regisseur Sonja Wyss vertelt het verhaal van haar familie op een schijnbaar eenvoudige en tegelijkertijd ingenieuze manier.

Films in deze categorie

CAT STORIES

Waarom zijn Nederlanders zo dol op katten?

In CAT STORIES onderzoekt filmmaker Carmen Cobos de emotionele redenen van miljoenen Nederlandse families om een kat als huisdier te houden. Door middel van een verzameling portretten, waarin de relatie tussen katten en hun baasjes centraal staat, probeert de Spaanse regisseur op een luchtige en humoristische wijze te begrijpen waarom we menselijke gevoelens toekennen aan onze katten, we vaak meer om hen geven dan om onze eigen familieleden en wat dit uiteindelijk over onszelf zegt.

Films in deze categorie

THREE IDENTICAL STRANGERS

Tim Wardle’s veelgeprezen documentaire Three Identical Strangers is het meest verbazingwekkende, ongelooflijke, opmerkelijke waargebeurde verhaal ooit verteld. Drie vreemden worden herenigd door een bizar toeval. Bobby, Eddy en David worden geboren als identieke drielingen, maar gescheiden bij de geboorte en door drie verschillende families geadopteerd. Hun adembenemende, feelgood-verhaal wordt onmiddellijk een wereldwijde sensatie die roem en faam met zich meebrengt. Ze gaan van talkshow naar talkshow, ze worden overal voor uitgenodigd en de broers starten hun gezamenlijk restaurant in New York. Achter deze sprookjesreünie zit echter ook een duistere kant die gaandeweg een onvoorstelbaar geheim blootlegt – een geheim dat meer mensen treft. Three Identical Strangersis de winnaar van de Special Jury Award van het Sundance Film Festival 2018. In de VS werd de documentaire een instant box office succes.Three Identical Strangers is een film die bewijst dat het echte leven vaak vreemder is dan fictie.

Films in deze categorie

PRADO MUSEUM: A COLLECTION OF WONDERS

Deze film maakt deel uit van ons Arts in Cinema-programma; een reeks spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Curatoren en experts geven een toelichting op de getoonde kunstwerken en vertellen je alles wat je wilt weten op een toegankelijke en onderhoudende manier.

Hoe vaak hebben we bij onszelf gedacht: konden musea maar praten! Deze documentaire poogt precies dat te doen: het Prado voor zichzelf laten spreken. Het museum viert in 2019 zijn 200e verjaardag en vertelt het verhaal over zijn leven. Een spectaculaire reis in Madrid die de zes eeuwen van het bestaan van Spanje als land beslaat. Geschiedenis verteld door kunst, door de achtduizend kunstwerken in de collecties van het museum en tegelijkertijd het ontdekken van het verhaal achter elk kunstwerk. Een schilderij is canvas, kleur, materie en vorm, maar het is ook het verhaal van mannen, vrouwen, schilders en koningen, paleizen en koninginnen, welvaart en misère, lichaam en ziel.

Films in deze categorie

MAIDEN

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 97 minuten
Regie: Alex Holmes
// meer info

ONCE WERE BROTHERS

Canada, Verenigde Staten
documentaire, muziek, 100 minuten
Regie: Daniel Roher
// meer info

FJORD

Duitsland
Documentaire, 52 minuten
Regie: Jan Haft
Met: Nick Corkill // meer info