PUCK & HANS – MADE IN HOLLAND

Al vijftig jaar een stel en al vijftig jaar stijliconen.

Puck Kroon en Hans Kemmink zijn sinds de jaren zestig partners in crime én partners in life. Maar ook partners in fashion. Met hun drie winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag streden ze tegen de truttigheid met kleding die niet alleen voor mode stond, maar ook draagbaar was. Samen stonden ze decennialang aan de frontlinie van de Nederlandse modewereld en nog altijd zijn ze een grote inspiratiebron voor veel jonge ontwerpers. Een retrospectief van hun werk in het Amsterdam Museum vormt een rode draad voor de documentaire die het leven en werk van dit bijzondere duo belicht. Met een schat aan archiefbeelden van onder meer baanbrekende catwalkshows.

Hoera! Puck en Hans zijn na de voorstelling zelf aanwezig om vragen te beantwoorden en met het publiek in gesprek te gaan.

Deze film is onderdeel van de 11e Hoornse Filmdagen op 1, 2 en 3 november. Klik hier voor het volledige programma. 

Films in deze categorie

HILDO KROP – BEELD VAN EEN KUNSTENAAR

Portret van een tegenwoordig opvallend onbekende kunstenaar.

Deze biografische documentaire portretteert de uit Overijssel afkomstige Amsterdamse School beeldhouwer en kunstenaar Hildo Krop. Eind 1912 vestigde Krop zich, na vele omzwervingen, definitief in Amsterdam. Vanaf 1956 werd hij hier officieel benoemd als stadsbeeldhouwer. Tot aan zijn overlijden in 1970 heeft Hildo Krop meer dan 400 beelden gerealiseerd voor de Amsterdamse openbare ruimte, op bruggen, pleinen en gebouwen. Het is opvallend hoe makkelijk mensen aan deze indrukwekkende beeldhouw-productie voorbijgaan, letterlijk en figuurlijk. Met introductie en nagesprek door Jeroen Damen, Mandarte

Films in deze categorie

PAVAROTTI

Ode aan een van de grootste artiesten aller tijden.

Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde operazanger ooit, had een leven met uitzonderlijke hoogtepunten en zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten hem tot wereldster. Met beelden uit het familiearchief, tv-registraties en interviews met onder andere Bono, Prinses Diana en Pavarotti zelf. Regisseur Ron Howard (A BEAUTIFUL MIND, INFERNO) geeft met deze documentaire een eerbetoon aan de stem, de artiest en de persoon Pavarotti.

Films in deze categorie

SNELWEG NL

Poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg.

De snelweg in Nederland heeft een totale lengte van bijna 2500 kilometer. Er is nauwelijks een ander land met zo’n enorme snelwegdichtheid. Wat vertelt de snelweg als cultureel fenomeen ons over de Nederlandse identiteit? En hoe sterk wordt die identiteit bepaald door regionale verschillen en de globalisering die zo hand in hand gaat met commercie en grensoverschrijdende mobiliteit? Snelweg NL is een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering? Het is de veelbekroonde regisseur Ben van Lieshout gelukt een fascinerende film te maken over een bijna te alledaags onderwerp.

Films in deze categorie

GERHARD RICHTER PAINTING

Eén van ’s werelds bekendste, bestverkopende en nog levende schilders, de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, is al een halve eeuw bezig te experimenteren met talloze technieken en ideeën. Gerhard Richter Painting is een pakkende documentaire over Richter’s creatieve processen, doorsneden met intieme gesprekken met o.a. zijn medewerkers, zijn Amerikaanse galeriehoudster Marian Goodman, en met unieke archiefbeelden. Te zien is hoe de 79-jarige Richter een aantal grote, abstracte doeken tot stand brengt, gebruik makend van dikke kwasten en een grote ‘trekplank’ om verf aan te brengen en vervolgens weer laag voor laag weg te schrapen. De hypnotiserende beelden van dit proces van creatie en vervolgens afbraak, maken de film van Corinna Belz tot een kunstwerk op zich.

Met introductie en nagesprek door Jeroen Damen, Mandarte

Films in deze categorie

MILES DAVIS: BIRTH OF THE COOL

Biografische documentaire over de grote jazz-muzikant.

Miles Davis, een creatief genie die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde. De belichaming van alles wat ‘cool’ is. Niet alleen werd hij de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, ook was hij met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen enorm succesvol. Daarnaast bovendien een stijlicoon met dure pakken, snelle wagens en mooie vrouwen. Maar ook een donkere man in een nog diep racistisch Amerika. Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo dramatisch en vol tegenstellingen was zijn leven. In deze documentaire komt zowel zijn muziek aan bod, als zijn persoonlijke leven, Met medewerking van veel mensen die hem kenden en vaak net zulke fascinerende persoonlijkheden zijn. Een must-see voor elke muziekliefhebber.

Films in deze categorie

CAT STORIES

Waarom zijn Nederlanders zo dol op katten?

In CAT STORIES onderzoekt filmmaker Carmen Cobos de emotionele redenen van miljoenen Nederlandse families om een kat als huisdier te houden. Door middel van een verzameling portretten, waarin de relatie tussen katten en hun baasjes centraal staat, probeert de Spaanse regisseur op een luchtige en humoristische wijze te begrijpen waarom we menselijke gevoelens toekennen aan onze katten, we vaak meer om hen geven dan om onze eigen familieleden en wat dit uiteindelijk over onszelf zegt.

Films in deze categorie

DIEGO MARADONA

Nieuwste film van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY), over de opkomst en ondergang van stervoetballer Diego Maradona.

Gemaakt aan de hand van meer dan 500 uur aan archiefmateriaal schetst de film een uniek portret van deze man, rebel, held, en voor velen: God. Op 5 juli 1984 arriveerde de 23-jarige Diego Maradona voor een recordbedrag bij SSC Napoli. De club had voorheen nooit een groot toernooi gewonnen en verlangde naar meer succes. De charismatische Argentijn trok Napels naar hun eerste winst ooit, en werd door velen aanbeden. In een stad waar zelfs de duivel nog bodyguards nodig had, werd Maradona groter dan God.

Films in deze categorie

VEEARTS MAAIKE

De Gouden Kalf-winnaars Musch & Tinbergen (Rotvos) geven een unieke inkijk in het echte Nederlandse boerenleven.

In VEEARTS MAAIKE volgen we de jonge veearts Maaike van den Berg van de groepspraktijk Van Stad tot Wad. Met Maaike razen we over het Groningse land, van melkveehouder naar melkveehouder. We maken van dichtbij mee hoe zij optreedt bij moeilijke bevallingen van koeien en hoe zij samen met de boer beslissingen moet nemen over leven of dood. Haar doortastendheid, lef en vakmanschap dwingen respect af. Maaike strijdt daarnaast samen met de boeren voor het terugdringen van overmatig antibioticagebruik. VEEARTS MAAIKE toont hoe ontroerend het samenspel tussen veearts en boeren kan zijn.

Special:
Op 18 september 20:30 komen Miriam Dekker, boer uit Schellinkhout en veearts Yvette van der Hall, Dierenartsenpraktijk Westwoud-Wognum bij de voorstelling vertellen over hun werk.

Films in deze categorie

THREE IDENTICAL STRANGERS

Tim Wardle’s veelgeprezen documentaire Three Identical Strangers is het meest verbazingwekkende, ongelooflijke, opmerkelijke waargebeurde verhaal ooit verteld. Drie vreemden worden herenigd door een bizar toeval. Bobby, Eddy en David worden geboren als identieke drielingen, maar gescheiden bij de geboorte en door drie verschillende families geadopteerd. Hun adembenemende, feelgood-verhaal wordt onmiddellijk een wereldwijde sensatie die roem en faam met zich meebrengt. Ze gaan van talkshow naar talkshow, ze worden overal voor uitgenodigd en de broers starten hun gezamenlijk restaurant in New York. Achter deze sprookjesreünie zit echter ook een duistere kant die gaandeweg een onvoorstelbaar geheim blootlegt – een geheim dat meer mensen treft. Three Identical Strangersis de winnaar van de Special Jury Award van het Sundance Film Festival 2018. In de VS werd de documentaire een instant box office succes.Three Identical Strangers is een film die bewijst dat het echte leven vaak vreemder is dan fictie.

Films in deze categorie

TINTORETTO: A REBEL IN VENICE

Documentaire, 95 minuten
Regie: Giuseppe Domingo Romano
// meer info

YOUNG PICASSO

91 minuten
Regie: Phil Grabsky
// meer info

KLIMT & SCHIELE: EROS AND PSYCHE

Documentaire, 95 minuten
Regie: Michele Mally
// meer info

RENOIR: REVERED AND REVILED

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 87 minuten
Regie: Phil Grabsky
// meer info

PRADO MUSEUM: A COLLECTION OF WONDERS

Italië
Documentaire, 95 minuten
Regie:
// meer info

VAN GOGH & JAPAN 

Documentaire, 85 minuten
Regie: David Bickerstaff
// meer info

GAUGUIN IN TAHITI: SEARCHING FOR A LOST PARADISE

Documentaire, 90 minuten
Regie: Filippo Timi
// meer info

HILDO KROP – BEELD VAN EEN KUNSTENAAR

Nederland
Documentaire, 40 minuten
Regie: Ricardo Alvarez
// meer info

AMAZING GRACE

Verenigde Staten
Concertfilm, Documentaire, 87 minuten
Regie: Alan Elliott
Met: Aretha Franklin (zichzelf)- Reverand James Cleveland (zichzelf)- Southern California Community Choir (zichzelf) // meer info