TURN YOUR BODY TO THE SUN

Regie: Aliona van der Horst
Cast:
Genre: Documentaire
Land: Nederland
Duur: 93 minuten
Kijkwijzer: alle leeftijden

Wederom een indrukwekkende documentaire van regisseuse Aliona van der Horst (Liefde is aardappelen).

De vader van Sana Valiulina sprak nooit over het verleden. Sana en haar zus wisten slechts dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten. Aliona van der Horst gebruikt in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen als uitgangspunt voor een ontroerende historische verkenning. Sana’s vader was een van de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap en de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders gezien en naar de goelag gestuurd. Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader.

 

NRC★★★★
Een leven vermalen door Stalin en Hitler

“Wie zich sinds de invasie in Oekraïne verbaast over Russische slaafsheid, bot opportunisme en hallucinante goedgelovigheid vindt in de twee laatste documentaires van Aliona van der Horst veel antwoorden. “Met een volle buik zul je hongerlijders nooit begrijpen”, zucht haar Russische tante in het prachtige Liefde is aardappelen (2017). Turn Your Body to the Sun laat je op een ander manier ervaren hoe Stalins knoet tot in het heden doorwerkt” / “Turn Your Body to the Sun is een ‘Vatersuche’, een monument voor de monsterlijk behandelde krijgsgevangenen in de Sovjet-Unie”

Het Parool
De hel hield niet op na de bevrijding
“In het reconstrueren van die persoonlijke geschiedenis legt de film van Aliona van der Horst een onderbelichte zijde van de Tweede Wereldoorlog bloot. Het lot van Sovjetsoldaten die krijgsgevangen werden genomen door de Duitsers en gedwongen werden te vechten voor de nazi’s. Een moreel mijnenveld waarin overleven gelijkstond aan verloochening” / “Van der Horst dwingt met haar aanpak af dat de mannen in deze beelden geen vormeloze figuren in een anonieme massa blijven, maar voor even een individu worden”

de Volkskrant – ★★★★
Een levendige, intuïtieve zoektocht naar betekenis in archiefbeelden van de goelag

“Een bijzonder geslaagde poging om de anonieme geschiedenis van een vader in krijgsgevangenschap zo dichtbij mogelijk te brengen” / “Een levendige, intuïtieve zoektocht naar betekenis in archiefbeelden” / “Op imposante wijze maakt Turn Your Body to the Sun een oorlogsgeschiedenis waarin het ‘ik’ werd vermorzeld toch klein, intiem en zelfs persoonlijk”