THE NEW GOSPEL

Regie: Milo Rau
Cast: Maia Morgenstern - Yvan Sagnet - Enrique Irazoqui
Genre: Drama
Land: Italië, Zwitserland en Duitsland
Duur: 107 minuten
Kijkwijzer: 16 jaar
De gerenommeerde en geëngageerde Zwitserse regisseur Milo Rau verfilmt de laatste dagen van Christus, maar dan anno 2021. Jezus wordt gespeeld door een Italiaanse activist die zich in het echte leven inzet voor de positie van vluchtelingen.In 2017 werd Rau gevraagd de kruisiging van Jezus opnieuw te verfilmen in het Zuid-Italiaanse Matera, de plek waar de beroemde regisseur Pier Paolo Pasolini begin jaren zestig Il vangelo secondo Matteo (Het evangelie volgens Matteüs) maakte. Rau ging erheen, verkende de omgeving en realiseerde zich, zoals hij in deze film zegt, dat hij het project niet kon doen. Een fictieve versie van de laatste dagen van Christus zou botsen met de bittere realiteit van het leven van vluchtelingen die vanuit Afrika in Italië waren beland.Hij trof in Matera ook een nieuwe verlosser aan, activist Yvan Sagnet die zich inzet om de positie van seizoenswerkers te verbeteren.

Met The New Gospel maakte Rau een nieuwe verfilming van de kruisiging van Christu, met activist Sagnet in de hoofdrol. Wat volgt is een fascinerend spel met fictie en werkelijkheid.

“Het gevecht van Christus tegen de Romeinen, anno 2021” ★★★★ Trouw

“Rau weet zijn hoofdrolspelers, onzichtbare slachtoffers van moderne slavernij, langzaam te transformeren tot iconen.” ★★★ De Volkskrant

“Een fascinerend spel met fictie en werkelijkheid” – De Filmkrant