MIJN FAMILIE IN TIJDEN VAN OORLOG

Regie: Chris de Ceuninck van Capelle
Cast:
Genre: Documentaire
Land: Nederland
Duur: 45 minuten
Kijkwijzer:

De documentaire MIJN FAMILIE IN TIJDEN VAN OORLOG is een verhaal over liefde, scheiding, pijn en verdriet. Als gevolg van een nietsontziende oorlog. De familieleden ondergaan de gevolgen aan den lijve, van de Japanse bezetting in Nederlands-Indiƫ en de opstand van de Indonesiƫrs tot en met de komst van ruim 330.000 Indische Nederlanders in Nederland.

Dit dramatisch tijdsbeeld wordt voor iedereen invoelbaar gemaakt. We kunnen ons identificeren met de familieleden. De bewogen geschiedenis komt tot leven, ook en juist voor nieuwe generaties. Het is het verhaal van de eigen familie van filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle.

Aanleiding was de ontdekking in het ouderlijk huis van de filmmaker. Hij vond een oude Rode Kruis doos uit de oorlog. In de doos zaten stapels brieven. Een nieuwe wereld ging voor hem open: een wereld van liefde, vertwijfeling, hoop en angst. Geroerd door wat ze elkaar schreven, besefte hij dat de oorlog veel meer impact op het familieleven had dan hij voor mogelijk hield. De brieven vertellen het verhaal van zijn ouders en zijn zus in een tijd van onveiligheid, lijden en verlies, geschreven na de capitulatie van Japan in 1945. De film volgt nauwgezet hun verhaal over de ontberingen in de kampen, de onmenselijke transporten in de zogenaamde hell ships en de belegering van het familiehuis. De film eindigt met de gevolgen van een oorlog: de trauma’s die de betrokkenen vaak nog dagelijks ervaren. Aan het woord komen de laatste overlevenden en lotgenoten van de familie. De film kan ervaren worden als een universeel statement over het belang van de vrede. Het illustreert wat een oorlog op persoonlijk niveau en met een samenleving doet.

Bij de voorstelling op maandag 19 november om 20:00 uur is de filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle aanwezig bij de andere voorstellingen zal hij niet aanwezig zijn.