FREEK

Regie: Dennis Alink
Cast: Freek de Jonge - Hella de Jonge - André van Duin
Genre: Documentaire
Land: Nederland
Duur: 81 minuten
Kijkwijzer: alle leeftijden16 jaar

“Hoe lang kan ik nog mee?” zingt cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge, die dit jaar 75 wordt. Tijd om de balans op te maken. Wat heeft hij goed gedaan en kan hij de keren dat hij als artiest én als mens tekort heeft geschoten nog rechtzetten?

Filmmaker Dennis Alink (Sluizer Speaks, Unknown Brood) duikt diep in het leven van Freek. De filmmaker dient daarbij als spiegel maar ook als geweten. Hij leidt de onnavolgbare kunstenaar langs oude demonen en pijnpunten zoals zijn tomeloze ambitie en onstilbare honger naar aandacht. Houdt Freek zich aan zijn voornemen af te rekenen met het verleden?

Confrontaties met collega’s als André van Duin, Herman Finkers, Jacques Klöters en geliefden als zijn vrouw Hella, vinden hun weerslag in zijn optredens. In hoeverre gebruikt Freek het podium om aan de realiteit te ontsnappen? Geleidelijk ontstaat het beeld van een man voor wie de bühne verlaten geen optie is. Met Freek komen we mee het podium op: het applaus is overweldigend.

 

Niet aanwezig
In tegenstelling tot eerdere hoopvolle berichten:  Freek en Hella zullen niet bij de voorstelling aanwezig.  Ze zijn te druk met filmopnames en persverplichtingen in verband met de release van de documentaire. Wie weet een andere keer.