ELLY DE WAARD: ONTMOETING MET THE BAND

Regie: Martin Scorsese
Cast:
Genre: Lezing en documentaire
Land: Verenigde Staten
Duur: 180 minuten
Kijkwijzer: alle leeftijden

GEEN NEDERLANDSE ONDERTITELING

In gesprek met Elly de Waard over haar ontmoeting met The Band
In samenwerking met voormalige popjournaliste Elly de Waard besteedt Cinema Oostereiland aandacht aan bekende muzikanten. Op zondag 17 september The Band, op zondag 1 oktober The Beach Boys.

Een overzicht van de carrière van The Band
The Band, die zich zo noemde van 1968 tot 1976 maar in feite al sinds 1960 actief was, bestond uit de Canadezen Robbie Robertson, Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en de Amerikaan Levon Helm. Met hun combinatie van rock, folk, country en blues, vormden zij een tegenwicht tegen de op dat moment overheersende hippiecultuur met psychedelische muziek en tegen de commerciële popmuziek. De status en de roem van The Band waren in de vroege jaren 70 het grootst. Later kwam er slijtage in hun samenwerking en in 1976 besloten ze uiteen te gaan en nog één keer een groots afscheidsconcert te geven.

Voor het concert waren meer dan twaalf “special guests” uitgenodigd, onder wie Ronnie Hawkins en Bob Dylan. Het concert werd in 1977 door Sony uitgebracht als het driedubbele album The Last Waltz. Onder die titel verscheen in 1978 ook de gelijknamige film van Martin Scorsese, met interviews met de bandleden en enkele toegevoegde studio-opnamen.

Programma
14.30 uur Muzikale opening
14.45 uur Inleiding door Elly de Waard.
15.05 uur Start documentaire The Last Waltz

Entreeprijs normaal 13 euro, vriend 11 euro.

Elly de Waard
Twintig jaar werkte Elly de Waard als popjournaliste voor Vrij Nederland en de Volkskrant. Zonder schroom en terughoudendheid interviewde zij een onuitputtelijke hoeveelheid internationale popmuzikanten, zoals The Rolling Stones, The Beatles, Roxy Music, Frank Zappa en The Velvet Underground. Haar boek het Jasje van Bowie geeft een breed overzicht van de popmuziek in de jaren zeventig en tachtig. Bezoekers van de voorstellingen met Elly de Waard kunnen het boek aanschaffen voor 45 euro in plaats van de normale prijs 60 euro.