COW

Regie: Andrea Arnold
Cast:
Genre: Documentaire
Land: Verenigd Koninkrijk
Duur: 93 minuten
Kijkwijzer: 12 jaar16 jaar

Een ontroerende registratie van het leven van een melkkoe.

Fictieregisseur Andrea Arnold (AMERICAN HONEY, FISH TANK) maakt haar documentaire debuut met COW. Melkkoe Luma, het hoofdpersonage uit deze film, is net bevallen. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar benen, maar voordat ze het weet gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar net geboren kalfje melk uit een flesje.
Net als de Documentaire GUNDA waarin een varken het hoofdpersonage was, maakt COW op zachte wijze een krachtig statement. Ze toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden etc. De camera zit zo dicht op de huid van Luma dat deze de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt. Het resultaat is onvergetelijk en zeer ontroerend. Arnold benadrukt dat Luma geen object is dat ons van melk voorziet in een afstompende routine, maar een levend wezen.

 

Cinema Oostereiland en de Vrienden van het Westfries Museum besteden op zondag 22 mei op unieke wijze aandacht aan de relatie tussen mens en dier. De aanleiding is de expositie Dierbaar, onze relatie met dieren door de eeuwen heen in het Westfries Museum.

Programma
12.15 uur: BUDDY
12.45 uur: POESLIEF
14.00 uur: BESPREKING WERKEN UIT DE EXPOSITIE DIERBAAR
16.00 uur: COW

Over de expositie DIERBAAR in het Westfries Museum
De tentoonstelling DIERBAAR toont onze veranderende relatie met dieren door de eeuwen heen. Hoe kijken we vandaag de dag tegen dieren aan? Welke positie hebben ze in ons leven en hoe was dat drie/vierhonderd jaar geleden? De kunst van toen en nu geeft daar verrassend goed inzicht in. In DIERBAAR schuurt het werk van eigentijdse kunstenaars Adriana van Zoest (schilderijen) en Miriam Knibbeler (sculpturen) met de historische collectie in het museum. Bioloog en schrijver Midas Dekkers geeft hierop zijn karakteristieke commentaar in een speciale audiotour. De tentoonstelling is te zien t/m 17 juli 2022.