CARGO

Rauw verhaal van een familie die tot de rand van de afgrond wordt gedreven.
In het ijskoude water van de Noordzee valt Leon Broucke overboord uit zijn vissersboot, recht voor de ogen van zijn oudste zoon Jean. Leon raakt in een diepe coma en laat Jean achter met het familiebedrijf en een enorme berg schulden. Na het ongeval komen tal van onuitgesproken conflicten tussen Jean en zijn twee broers aan de oppervlakte. Jean worstelt met zijn nieuwe rol als patriarch. Hij keert zich noodgedwongen tot het criminele milieu van broer William om een betere toekomst te kunnen geven aan zijn 8-jarige zoon.

Films in deze categorie

LOVELESS

Winnaar Jury Prijs Cannes 2017.
De film draait om een jong stel dat verwikkeld is in een echtelijke strijd. Ze maken voortdurende ruzie terwijl er aan de lopende band bezoekers over de vloer komen om hun appartement te bezichtigen dat te koop staat. Tijdens een van de vele ruzies verdwijnt hun twaalfjarige zoon Aljosha. Het koppel wordt hierdoor geconfronteerd met hun eigen tekortkomingen en gebrek aan liefde. LOVELESS is een doordringend meesterwerk van de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev. Hij staat erom bekend via persoonlijke familieverhalen de falende structuur van de Russische samenleving bloot te leggen.

Films in deze categorie

DU FORSVINDER

De gerespecteerde schooldirecteur Frederik wordt gearresteerd en beschuldigd van miljoenenfraude. De arrestatie veroorzaakt een schok binnen zijn gezin en de school. Dit is iets wat niemand had verwacht. Het blijkt dat hij al drie jaar een hersentumor heeft, die zijn persoonlijkheid heeft veranderd. Zijn vrouw Mia probeert hem daarom, met de hulp van advocaat Bernard, vrij te pleiten en zo haar gezin te redden. Dit is het begin van een spel van schuld en verantwoordelijkheid. Want wie treft blaam: Frederik of de hersentumor? Sterk Deens drama met Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas, Michael Nyqvist.

Films in deze categorie

KLEINE IJSTIJD

Een groep vrienden, vroeger allemaal lid van dezelfde band, komt bij elkaar om de as van zanger en bandleider Kas te verstrooien.
Niet voor iedereen is het leven gelopen zoals verwacht, maar de reünie belooft als vanouds gezellig, chaotisch en drank overgoten te worden. Totdat één van de vrienden verschijnt met zijn nieuwe vriendin, de veel te jonge Delphina. Zij blijkt een nogal ontregelende werking op het gezelschap te hebben en de vriendschap wordt hevig op de proef gesteld. Film van Paula van der Oest (TONIO, BLACK BUTTERFLIES) met o.a. Monic Hendrickx, Hannah Hoekstra, Ariane Schluter, Cees Geel en Anniek Pheifer.

Films in deze categorie

THE GLASS CASTLE

Oscarwinnares Brie Larson (SHORT TERM 12, ROOM) brengt in THE GLASS CASTLE de bestseller biografie van Jeannette Walls tot leven. Jeannette is een jong meisje dat opgroeit in een disfunctionele familie. Haar moeder (Naomi Watts) is een excentrieke artieste, haar vader (Woody Harrelson) een alcoholist en ze zwerven met hun gezin als nomaden door het land. De vader moedigt de fantasie van de kinderen aan in de hoop hen af te leiden van hun armoede. De opgroeiende Jeannette is echter vastbesloten haar eigen weg naar succes te vinden.

Films in deze categorie

120 BPM

Aangrijpend verhaal over liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de strijd tegen AIDS in Parijs aan het begin van de jaren negentig.
Terwijl AIDS al 10 jaar slachtoffers maakte, werden in navolging van New York ook in Europa afdelingen van ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen. In 120 BPM sluit Nathan zich aan bij de activisten van ACT UP Parijs, waar hij Sean leert kennen. Samen voeren ze actie tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rond AIDS. De sterke en levendige persoonlijkheid van Sean laat Nathan niet onberoerd, maar al snel wordt hun liefde overschaduwd door de acties en de ziekte. Sterk tijdsbeeld van de jaren negentig.

Films in deze categorie

DIE GÖTTLICHE ORDNUNG

Over vrouwen die opkomen voor hun rechten.
Zwitserland, 1971. Nora is een jonge huisvrouw die samen met haar man en hun twee zonen in een rustig dorpje woont. Op het Zwitserse platteland hebben ze weinig meegekregen van de wereldwijde sociale onrusten in 1968. Het leven van Nora en de verhoudingen in hun dorp zijn dan ook onveranderd. Totdat de feministische beweging ook haar bereikt. Nora komt op voor het vrouwelijk stemrecht en activeert ook de andere vrouwen uit het dorp. Ze ontwikkelt zich van een alledaagse, volgzame vrouw tot een ware leider in de strijd voor vrouwenrechten. Een film met veel humor en een sterke cast over in veel landen nog altijd relevant onderwerp.

Films in deze categorie

UNA MUJER FANTÁSTICA

De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer Orlando plotseling overlijdt, is het leven zoals Marina dat kende voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de doctoren als zijn familie zijn argwanend over haar rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie – die de relatie nooit heeft geaccepteerd – haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

Films in deze categorie

KNIFE IN THE CLEAR WATER

Een prachtige, minimalistische film die zich afspeelt bij de Hui-Chinezen, een bevolkingsgroep in China die het islamitisch geloof aanhangt.
Aan het begin van de film wordt een vrouw begraven. Haar man en de zoon met zijn vrouw en kinderen blijven achter. Ze zijn straatarm en leven op het platteland op een immens weidse vlakte. De zoon wil graag hun enige stier opofferen voor een ceremonie ter ere van zijn moeder. De beelden lijken wel schilderijen. De belichting doet denken aan grote schilders als Rembrandt en Vermeer. De zorgvuldige composities refereren aan grote Russische meesters als Andrey Tarkovski en Andrey Zvagintsev. Een verhaal met een geweldige intensiteit op uiterst poëtische wijze vertelt met beelden van grote schoonheid.

Films in deze categorie

IN BLUE

Het verhaal van een bijzondere relatie.
Wanneer de doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin (Maria Kraakman) tijdens een vlucht naar Boekarest moet helpen bij een bevalling, maakt dit veel emoties bij haar los. De volgende dag op weg naar het vliegveld rijdt Lins taxi de vijftienjarige weesjongen Nicu aan, een jongen die in de ondergrondse tunnels van de stad leeft. Ze besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis. De toevallige ontmoeting leidt tot een band tussen de twee, die op momenten op een dunne, soms voor hen verwarrende lijn balanceert van dan weer vriendschap, moeder-zoon-relatie en liefde; een onverwachte connectie die hen beiden kracht geeft. Maria Kraakman is o.a. bekend van haar prachtige rol Anna in GUERNSEY, regie Nanouk Leopold.

Films in deze categorie

TULIPANI

Nederland, Italië, Canada
Drama, komedie, 90 minuten
Regie: Mike van Diem
Met: Anneke Sluiters, Giancarlo Giannini, Donatella Finocchiaro, Gijs Naber // meer info

120 BPM

Frankrijk
Drama, 140 minuten
Regie: Robin Campillo
Met: Adèle Haenel, Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois // meer info

DU FORSVINDER

Denemarken
Drama, 118 minuten
Regie: Peter Schønau Fog
Met: Trine Dyrholm - Nikolaj Lie Kaas - Michael Nyqvist // meer info

HHHH – THE MAN WITH THE IRON HEART

Frankrijk
Oorlog, drama, historisch, 120 minuten
Regie: Cédric Jimenez
Met: Jason Clarke - Rosamund Pike - Mia Wasikowska - Barry Atsma // meer info

KLEINE IJSTIJD

Nederland
Drama, 81 minuten
Regie: Paula van der Oest
Met: Monic Hendrickx - Hannah Hoekstra - Ariane Schluter // meer info

CARGO

België
Drama, 100 minuten
Regie: Gilles Coulier
Met: Sam Louwyck - Wim Willaert - Sebastien Dewaele // meer info

LOVELESS

Rusland
Drama, 127 minuten
Regie: Andrey Zvyagintsev
Met: Aleksey Rozin - Maryana Spivak - Yanina Hope // meer info

BORG/MCENROE

Zweden
Drama, biografisch, 100 minuten
Regie: Janus Metz
Met: Shia LaBeouf - Sverrir Gudnason - Stellan Skarsgård // meer info

DAPHNE

Verenigd Koninkrijk
Komedie, drama, 90 minuten
Regie: Peter Mackie Burns
Met: Emily Beecham - Geraldine James // meer info

THE GLASS CASTLE

Verenigde Staten
Drama, 90 minuten
Regie: Destin Daniel Cretton
Met: Brie Larson - Woody Harrelson - Naomi Watts // meer info

UNA MUJER FANTÁSTICA

Chili
Drama, 104 minuten
Regie: Sebastián Lelio
Met: Daniela Vega, Francisco Reyes, Amparo Noguera // meer info

PRIDE

Verenigd Koninkrijk
Drama, komedie, 120 minuten
Regie: Matthew Warchus
Met: Bill Nighy - Imelda Staunton - Dominic West // meer info

ALL ABOUT E

Australië
Drama, komedie, lesbian, 96 minuten
Regie: Louise Whadly
Met: Brett Rogers - Julia Billington - Mandahla Rose // meer info

TULIP FEVER

Verenigd Koninkrijk, VS
Drama, romantiek, 105 minuten
Regie: Justin Chadwick
Met: Alicia Vikander, Dane DeHaan, Christopher Waltz, Judi Dench // meer info

DIE GÖTTLICHE ORDNUNG

Zwitserland
Drama, 96 minuten
Regie: Petra Biondina Volpe
Met: Marie Leuenberger, Max Simonischek, Marta Zoffoli // meer info

IN BLUE

Nederland, België, Roemenië
Drama, 102 minuten
Regie: Jaap van Heusden
Met: Bogdan Iancu, Maria Kraakman // meer info

MAUDIE

Ierland, Canada
Romantiek, drama, biografisch, 115 minuten
Regie: Aisling Walsh
Met: Ethan Hawke, Sally Hawkins // meer info