AUS DEM NICHTS

Nieuwste film van Fatih Akin (GEGEN DIE WAND, AUF DER ANDEREN SEITE) met in de hoofdrol Diane Kruger (INGLOURIOUS BASTERDS).
In één tel verandert het leven van Katja (Kruger) voor altijd. Bij een bomaanslag komen haar man Nuri en zoontje Rocco om het leven. Het duurt niet lang voordat de politie twee verdachten arresteert. Het blijkt een jong stel te zijn met een neonazi achtergrond. Na de onverwachte, voor Katja onacceptabele, uitspraak van de rechter neemt Katja het heft in eigen handen. Een verhaal over familie, recht en wraak, geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland en de daaropvolgende rechtszaak in 2013. De film won de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film en staat op de shortlist voor de Oscars.

Films in deze categorie

JUSQU’À LA GARDE

De gevolgen van een gebroken huwelijk.
Tijdens de scheidingsprocedure van haar man besluit Miriam de volledige voogdij over hun zoon Julien aan te vragen. Wanneer de rechter echter besluit om een gedeelde voogdij toe te kennen, voelt Julien zich verscheurd tussen zijn ouders. Als beschermengel van zijn moeder voor zijn jaloerse vader, doet Julien zijn best de goede vrede te bewaren om zo het ergst denkbare te voorkomen. JUSQU’À LA GARDE is het speelfilmdebuut van Xavier Legrand. Eerder maakte hij korte films die hem onder andere een Oscarnominatie opleverde. Ook dit Franse drama is al op verschillende festivals bekroond.

Films in deze categorie

DORST

Verfilming van de veelgeprezen roman van Esther Gerritsen.
Coco (Elise van ’t Laar) heeft geen flauw idee wat ze met haar leven moet. Totdat haar moeder Elisabeth (Simone Kleinsma) ziek blijkt. Ze grijpt het nieuwe doel in haar leven met beide handen aan en trekt bij haar moeder in om voor haar te zorgen. Hierbij wordt Coco niet gehinderd door hun afstandelijke relatie of door haar moeders wens alleen te willen sterven. DORST is een familiedrama over goede bedoelingen, idiote verwachtingen en de onvervulbare hunkering naar lotsverbondenheid. Met naast Kleinsma en Van ’t Laar rollen voor Leopold Witte, Stefan de Walle en Margot Ros.

Films in deze categorie

THE FLORIDA PROJECT

De 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen. Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven. Daarbij redt Moonee zich verder prima. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden, totdat het echte leven Halley inhaalt en ze de harde realiteit onder ogen moet komen.

Films in deze categorie

M.

De onmogelijke liefde tussen twee sociale outcasts met in de hoofdrol de César winnende actrice Sara Forestier die voor deze film zowel voor als achter de camera staat.

Lila, een jonge vrouw die kampt met een stotterprobleem, houdt zich liever op de achtergrond. Totdat Kamikazepiloot Mo in haar leven stapt. Lila is op een kantelpunt in haar leven gekomen en moet haar angsten overwinnen om een toekomst met Mo op te bouwen. Mo moet op zijn beurt uit de wereld van illegale straatraces zien te komen als hij kans wil maken op een toekomst met Lila. Maar is de liefde sterker dan de verslavende adrenaline van het racen?

Films in deze categorie

HANNAH

Charlotte Rampling als gebroken vrouw die worstelt met het verlies van identiteit.
Nadat haar man in de gevangenis is beland, blijft Hannah alleen achter. Ze moet haar nieuwe situatie onder ogen komen en wisselt daarbij tussen momenten van ontkenning en berusting. Langzaam verliest ze echter de grip op haar leven. Charlotte Rampling (45 YEARS), André Wilms (LE HAVRE), Jean-Michel Balthazar (LE GAMIN AU VÉLO) en Luca Avallone spelen de hoofdrollen in HANNAH. Via het gevoelige en intieme portret onderzoekt de film van Andrea Pallaoro (MEDEAS) eigentijdse thema’s als vervreemding, eenzaamheid en de grens tussen individuele vrijheid, menselijke relaties en sociale druk.

Films in deze categorie

PHANTOM THREAD

Tien jaar na THERE WILL BE BLOOD werken regisseur Paul Thomas Anderson en drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day Lewis opnieuw samen. PHANTOM THREAD speelt zich af in het Londen van de jaren vijftig. Day Lewis speelt modeontwerper Reynolds Woodcock, die aangewezen wordt om kleren te ontwerpen voor leden van de Londense jetset en voor leden van het koninklijk huis. Hij ontmoet een jonge eigengereide vrouw genaamd Alma (Vicky Krieps), die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter als een nauwsluitend keurslijf, die het leven dat hij voor zichzelf zo zorgvuldig op maat gemaakt had overhoop gooit.

Best Costume Design

Films in deze categorie

THE POST

Waargebeurd drama geregisseerd door Steven Spielberg met Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrollen. Een meeslepend verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham (Streep) en hoofdredacteur Ben Bradlee (Hanks) van The Washington Post. Ze zetten alles op het spel in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.

THE POST gaat op 1 februari landelijk in première. De vertoning van dinsdag 23 januari is een voorpremière.

 

Films in deze categorie

CALL ME BY YOUR NAME

De zeventienjarige Elio (Timothée Chalamet) brengt samen met zijn ouders de zomer door op het Italiaanse platteland. Wanneer Oliver (Armie Hammer), een knappe Amerikaanse onderzoeksassistent, naar Italië komt om samen te werken met Elio’s geleerde vader (Michael Stuhlbarg), vindt hij dit erg intrigerend. Elio verzint van alles om tijd door te brengen met Oliver en daagt hem uit. Er ontstaat een erotische spanning tussen de twee en zodra het flirten eenmaal leidt tot een zowel speelse als betekenisvolle eerste zoen zijn ze meteen onafscheidelijk. Gebaseerd op het boek ‘Noem me bij jouw naam’ van André Aciman. De regie is van Luca Guadagnino (A BIGGER SPLASH, I AM LOVE).

Best Adapted Screenplay

 

 

 

Films in deze categorie

IL COLORE NASCOSTO DELLE COSE

Romantische Italiaanse film van de maker van PANI E TULIPANI.

De mooie Emma werd blind op haar zestiende, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om een zelfstandig leven te leiden met een eigen praktijk voor osteopathie. Ze is onlangs gescheiden en de succesvolle reclamemaker Teo lijkt de perfecte kandidaat om een leuke tijd mee te hebben. Ze ontmoet hem tijdens een bedrijfsuitje in het donker waar ze de rondleidingen doet. Teo raakt geïntrigeerd door haar stem en zoekt haar weer op. Een aanvankelijk oppervlakkige flirt mondt uit in een zinderende romance. In de hoofdrollen schitteren de Italiaanse sterren Adriano Giannini (OCEAN’S TWELVE) en de prachtige Valeria Golino (RAIN MAN).

Films in deze categorie

DORST

Nederland
Drama, 95 minuten
Regie: Saskia Diesing
Met: Simone Kleinsma - Elise van 't Laar - Leopold Witte // meer info

AUS DEM NICHTS

Duitsland
Drama, 106 minuten
Regie: Fatih Akin
Met: Diane Kruger - Numan Acar - Ulrich Brandhoff // meer info

GOD’S OWN COUNTRY

Verenigd Koninkrijk
Drama, 104 minuten
Regie: Francis Lee
Met: Gemma Jones - Josh O'Connor - Alec Secareanu // meer info

DARKEST HOUR

Verenigd Koninkrijk
Biografisch, drama, historisch, 125 minuten
Regie: Joe Wright
Met: Gary Oldman - Stephen Dillane - Lily James // meer info

I, TONYA

Verenigde Staten
Komedie, drama, 119 minuten
Regie: Craig Gillespie
Met: Margot Robbie - Allison Janney - Sebastian Stan // meer info

FILM STARS DON’T DIE IN LIVERPOOL

Verenigd Koninkrijk
Drama, romantiek, 106 minuten
Regie: Paul McGuigan
Met: Annette Bening - Jamie Bell - Vanessa Redgrave // meer info

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
Drama, komedie, 115 minuten
Regie: Martin McDonagh
Met: Frances McDormand - Woody Harrelson - Sam Rockwell // meer info

PHANTOM THREAD

Verenigde Staten
Drama, 130 minuten
Regie: Paul Thomas Anderson
Met: Daniel Day-Lewis - Lesley Manville - Vicky Krieps // meer info