INSTANT DREAMS

Overweldigende filmische reis over vier mensen, wiens leven is verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid.

Wanneer Polaroid in 2008 het einde van de instant film aankondigt, wordt de laatste nog werkende fabriek door een aantal liefhebbers opgekocht. Eén van hen is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen, die eerder samenwerkte met de uitvinder van Polaroid en probeert het geheim van de verloren chemische formule te ontrafelen. Maar Herchen is niet de enige liefhebber die zijn dromen in duigen ziet vallen door het naderende einde: de Duitse kunstenares Stefanie Schneider schiet in de Californische woestijn een van haar laatste fotosessies op originele Polaroidfoto’s; New York Magazine-redacteur Christopher Bonanos probeert met de laatste instant film de relatie met zijn zoontje te verbeteren; en een Japans meisje in Tokio ontdekt juist opnieuw de magie van Polaroid. Ieder probeert op zijn of haar manier de instant dream in leven te houden. Langzaam beginnen we ook zelf de magie van Polaroid foto’s te voelen.

Films in deze categorie

MORISOT – MOED, STORM EN LIEFDE

Hommage aan de kunstenares én vrouw Berthe Morisot.

In de documentaire MORISOT – MOED, STORM EN LIEFDE gaat regisseur Klaas Bense (DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF) op zoek naar de herkomst van een onbekend schilderij waarop Berthe Morisot (1841-1895) afgebeeld staat. Bense schetst aan de hand van zijn zoektocht een levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van de kunstenares.

Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme, de vernieuwende kunststroming in de 19e-eeuw. Al op jonge leeftijd nam ze tekenlessen en zocht aansluiting met kunstenaars in haar tijd. Zij ontmoette in de vrijgevochten kunstenaar Édouard Manet een onmogelijke liefde. Terwijl haar mannelijke collega’s – Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir – wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, is Berthe Morisot als schilder relatief onbekend gebleven.

Berthe Morisot was een moedige vrouw die sociale conventies doorbrak. Veel van de belemmeringen die zij als vrouw in de mannenwereld van de 19e-eeuw tegenkwam, zijn nog steeds actueel. Zoals het dilemma een keuze te moeten maken tussen carrière en gezin. Voor de in de film geportretteerde jonge kunstenaars in het hedendaagse Parijs is het strijdbare leven van Berthe Morisot een bron van inspiratie.

Met inleiding van kunsthistoricus Jeroen Damen, www.mandarte.nl 

Films in deze categorie

MICHEL, ACTEUR VERLIEST DE WOORDEN

Imponerende documentaire over Michel van Dousselaere en het verlies van zijn spraak.

De film over de Vlaamse acteur van Dousselaere, is gemaakt door zijn vrouw Irma Wijsman. In 2014 werd bij Michel een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die in het spraakcentrum aantast. We zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn geliefde taal en spreken. Samen met zijn vrouw zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. De film laat twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

Regisseur Irma Wijsman is aanwezig en beantwoorden vragen van het publiek. 

Films in deze categorie

THE LAST FIGHT

Documentaire van Victor Vroegindeweij over Marloes Coenen, een superster en pionier in de wereld van Mixed Martial Arts (MMA).
Marloes is in de herfst van haar carrière beland, maar dwingt zichzelf om nog voor een laatste keer voor een titelgevecht te gaan en wereldkampioen te worden bij het Amerikaanse Bellator MMA. Aan de hand van het verhaal van Marloes zal een psychogram worden geschetst van een professionele vechtster. Wat drijft een mens om een ander mens in een kooi zo doelgericht tegen de grond te willen slaan? Wat geeft zij op voor ónze bloeddorst? Wat gebeurt er met je als je aan de top van de vrouwelijke vechterswereld staat? Tot wie word je?

Films in deze categorie

DOOF KIND

Ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt.

Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Tobias weet de wereld van de doven slim te verbinden met die van de horenden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus. Winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.

Films in deze categorie

JANE

Een ongelofelijk mooie en diep romantische film over de jonge jaren van Jane Goodall.

Als 26-jarige secretaresse krijgt Jane Goodall de kans om naar Afrika te gaan. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding trekt zij naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden. Ze is samen met haar grote liefde, de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick. Pas in 2014 werd in de archieven van National Geographic een filmische schat van meer dan 100 uur materiaal gevonden dat nu voor het eerst wordt vertoond. Het zijn paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden. Met nuchter commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83).

Films in deze categorie

AN INCONVENIENT TRUTH 2

Het klimaat verandert, de waarheid niet.

Tien jaar nadat Al Gore met AN INCONVENIENT TRUTH klimaatverandering onder de aandacht bracht, verschijnt het boeiende vervolg dat ons laat zien hoe dicht we bij een ware energierevolutie zijn. Voormalig Vicepresident Al Gore gaat onvermoeibaar door met zijn strijd terwijl hij de wereld rondreist om talloze klimaatdeskundigen te trainen en zijn invloed uit te oefenen op het internationale klimaatbeleid. Camera’s volgen hem achter de schermen tijdens zowel persoonlijke, grappige als ontroerende momenten. Hij blijft de urgente boodschap uitdragen dat de gevaren van klimaatverandering overwonnen kunnen worden door innovatie en inspiratie.

Films in deze categorie

HUMAN FLOW

De documentaire over de onthutsende omvang van de vluchtelingencrisis.

Meer dan 65 miljoen mensen over de hele wereld worden door hongersnood, klimaatverandering en oorlog gedwongen huis en haard te verlaten. Onder leiding van internationaal gerenommeerde kunstenaar Ai Weiwei geeft HUMAN FLOW een krachtig visueel beeld van deze enorme menselijke migratie. Gedurende een bewogen jaar worden vluchtelingen in 23 landen over de hele wereld gevolgd, waaronder Afghanistan, Bangladesh, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Irak, Israel, Italië, Kenia, Mexico en Turkije. Met diepgaande persoonlijke verhalen maakt Al Weiwei ons getuige van hun wanhopige zoektocht naar veiligheid, onderdak en rechtvaardigheid. De documentaire komt in een tijd waarin tolerantie, medeleven en vertrouwen meer dan ooit nodig zijn.

Films in deze categorie

VISAGES VILLAGES

Hartverwarmende roadmovie over een uniek kunstenaarsduo.

Regisseuse en fotografe Agnès Varda (LES GLANEURS ET LA GLANEUSE, LES PLAGES D’AGNÈS) is een markante figuur in de Franse cinema. JR een wereldberoemde fotograffitikunstenaar met een grootse verbeelding. Agnès is inmiddels in de tachtig, JR midden dertig. Hun belevingswerelden komen samen in VISAGES VILLAGES. Ze laten zich leiden door toeval, passie en intuïtie. In deze documentaire trekken Agnès en JR samen door Frankrijk en portretteren de mensen die ze ontmoeten. Hun reis schept een band waarin ze elkaar als kunstenaars vinden en het landschap tot museum maken. De documentaire won al meerdere prijzen, waaronder de l ’Œil d’or voor Beste Documentaire op het filmfestival in Cannes.

Films in deze categorie

IN HET HOOFD VAN MIJN ZUSJE

Documentaire ‘In het hoofd van mijn zusje’
Filmmaker Ingrid Kamerling heeft een persoonlijke documentaire gemaakt over haar zusje Vivian die in 2010 op jonge leeftijd een einde aan haar leven maakte. De film gaat over de zoektocht naar het waarom en staat stil bij de sociale druk die jonge mensen ervaren. Ogenschijnlijk was er niets aan de hand met Vivian. Ingrid Kamerling probeert met deze documentaire psychische problemen meer bespreekbaar te maken. http://vivianvivian-film.com/.

Nanette Waterhout, ervaringsdeskundige bij GGZ Noord-Holland-Noord: “Het is belangrijk om over psychische klachten en suïcidale gedachten te praten. Het kan opluchten, leiden tot begrip en steun en het draagt bij aan openheid hierover. Bedenk hierbij goed dat het ons allemaal kan overkomen.”

Op 10 oktober is de dag van de psychische gezondheid met als thema depressie. Vanuit GGZ Noord-Holland-Noord worden daarom in samenwerking met de gemeenten, scholen en cinema Oostereiland verschillende activiteiten georganiseerd.

Psychische klachten komen veel voor. Veel mensen komen daar met familie en vrienden doorheen, maar soms lukt dat niet en is professionele hulp nodig. Neem dan gerust contact op met uw huisarts en bespreek samen de mogelijkheden. GGZ Noord-Holland-Noord organiseert informatiebijeenkomsten over psychische klachten. Kijk op onze website voor meer informatie: www.ggz-nhn.nl/agenda

‘In het hoofd van mijn zusje’ is te zien op 14 november 2017 om 20.00 uur.
Er is een nagesprek met de maker van de film en een ervaringsdeskundige.

Gratis kaarten te verkrijgen door hier te klikken

 

 

Films in deze categorie

EXHIBITION ON SCREEN: VERMEER

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, lezing, 87 minuten
Regie: Patricia Wheatley
Met: - // meer info

MICHEL, ACTEUR VERLIEST DE WOORDEN

Nederland
Documentaire, 85 minuten
Regie: Irma Wijsman Patrick Minks
Met: Michel van Dousselaere // meer info

MORISOT – MOED, STORM EN LIEFDE

Nederland
Documentaire, 70 minuten
Regie: Klaas Bense
// meer info

DE WILDE STAD

Nederland
Documentaire, natuurfilm, 85 minuten
Regie: Mark Verkerk
Met: Martijn Fischer (Stem) // meer info

INSTANT DREAMS

Nederland
Documentaire, 91 minuten
Regie: Willem Baptist
// meer info