THE EAGLE HUNTRESS (documentaire)

Documentaire waarin een jong meisje wil breken met de heersende tradities van haar land.
Jagen met een arend is een mannenaangelegenheid in Mongolië. Maar al sinds haar jeugd helpt Aisholpan haar vader bij het trainen van deze prachtige dieren. Op haar dertiende beslissen ze om samen een arend te adopteren en er een heuse vossenjager van te maken. Zal ze erin slagen om de tradities te doorbreken en aanvaard te worden door de ouderen van haar dorp? Aan het doorzettingsvermogen, kracht en dapperheid van Aisholpan zal het in ieder geval niet liggen. THE EAGLE HUNTRESS speelt zich af op de adembenemend mooie steppen van Mongolië.

Films in deze categorie

LA CHANA

Indringend verhaal over het hart en de ziel van zigeunerdanseres La Chana.
Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig maakte ‘La Chana’ wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Maar op het hoogtepunt van haar carrière verdween ze ineens uit de schijnwerpers. De documentaire volgt de zigeunerdanseres als ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium. Zittend, maar nog altijd met indrukwekkend voetenwerk. De film onthult bovendien het geheim achter haar plotselinge verdwijning. Een meeslepend verhaal over creativiteit, ouder worden en doorzettingsvermogen. LA CHANA won onder andere de VPRO Publieksprijs.

Films in deze categorie

WHITNEY: CAN I BE ME

Gerenommeerd regisseur Nick Broomfield regisseert de documentaire over één van de grootste zangeressen aller tijden. Whitney Houston was de meest bekroonde vrouwelijke artiest en daarmee het levende bewijs van een superster. Hoewel Whitney miljoenen dollars verdiende, meer opeenvolgende nummer één hits had dan The Beatles, en haar stem erkend werd als één van de beste aller tijden, was ze nooit vrij om zichzelf te zijn en stierf ze aan een overdosis. Ze was slechts 48 jaar oud. WHITNEY: CAN I BE ME is grotendeels gemaakt met nog nooit eerder vertoond materiaal en exclusieve opnames. De documentaire vertelt het ongelofelijke en aangrijpende levensverhaal van Whitney Houston, met inzichten van haar meest dierbaren.

Films in deze categorie

I AM NOT YOUR NEGRO

Een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I AM NOT YOUR NEGRO verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt.

Films in deze categorie

HIER BEN IK

Over een aantal Bloemendalers die worstelen met hun levens waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden.

In HIER BEN IK maken we kennis met een topmanager die bijna sterft tijdens de New York marathon maar weigert op te geven, een vrouw die niet kan verwerken dat ze na haar echtscheiding haar upperclass status verliest en twee jonge, ambitieuze financials die geconfronteerd worden met een onverwerkt familieverleden. Op zondag bezoeken zij de kerk in Bloemendaal waar dominee Ad van Nieuwpoort een alternatief biedt voor ons jachtige bestaan, ons negatieve zelfbeeld, onze verstikkende ambities, kortom onze worsteling met het gewone leven. Van Nieuwpoort verdiept zich in oude bijbel teksten op zoek naar de simpele schoonheid van ons bestaan.

Films in deze categorie

0,03 seconde DOCUMENTAIRE

Absolute topsport en het verschil tussen nét wel winnen en nét niet.

0,03 SECONDE geeft een indringende inkijk in de wereld van topsport. Talent, gedrevenheid en afzien betekenen hierin alles, maar bieden tegelijkertijd geen enkele garantie op succes. De internationale concurrentie is gigantisch. De verschillen zijn miniem, de gevolgen enorm. Net wél betekent eeuwige roem, net níet een roemloze afgang. Wat betekent het alles te geven voor dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt je ambities waar te maken? Nederlands toptalent als Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Marcel Wouda komen in deze documentaire openhartig aan het woord.

Films in deze categorie

DE OORLOG VAN MIJN VADER

Een documentaire van Joost Schrickx. Over de ervaring van kinderen die tijdens de oorlog getuige waren van een executie op het Kerkplein in Hoorn

Kerkplein in Hoorn
De oorlog van mijn vader is een documentaire die gaat over de executie die plaatsvond in Hoorn tijdens de tweede wereldoorlog. De Duitse bezetter schoot toen op het Kerkplein vijf onschuldige mensen dood. Sommige kinderen zijn daar destijds, al of niet gedwongen door de Duitsers, getuige van geweest.

Wat doet dat met een kind om iemand doodgeschoten te zien worden?
Een van de getuigen van de executie was de vader van maker Joost Schrickx. Hij stond voor het raam van zijn ouderlijk huis aan de Kerkstraat in Hoorn toen een Duitser een van de vijf een genadeschot in de nek gaf.

Reconstructie
In deze film probeert Schrickx deze fatale dag te reconstrueren. Hij doet dat door met getuigen uit die tijd, nu oude mannen en vrouwen, terug te gaan naar de plek waar de executie zich meer dan 70 jaar geleden afspeelde.
Tijdens deze zoektocht ontdekt Schrickx dat er niet zoiets bestaat als de reconstructie. Elke getuige blijkt zijn eigen herinneringen, beelden, invalshoeken en details te hebben.

Films in deze categorie

ELLY DE WAARD: ONTMOETING MET DAVID BOWIE

In samenwerking met popjournaliste Elly de Waard besteedt Cinema Oostereiland aandacht aan bekende muzikanten. Op zondag 9 april David Bowie, op 7 mei Frank Zappa.

Een overzicht van de carrière van David Bowie
De meeste muzikanten veranderen wel iets aan hun looks. Dit is een uitspraak van David Bowie, hij lijkt wel een kameleon, door de vele metamorfoses die hij onderging in zijn carrière. David Bowie speelde verschillende rollen tijdens zijn 40-jarige carrière, vaak gepaard gaande met grote stilistische veranderingen en altijd vooruitlopend op de heersende popoptredens.
Vanaf zijn dagen als glamrockidool begin jaren zeventig tot nu is David Bowie een vaste waarde in de rockmuziek gebleven, terwijl hij zich daarnaast ook bezig hield met productie, acteren op toneel en het witte doek. Aan het woord ook Bowies vrouw Iman en muzikanten Moby, Iggy Pop en Trent Reznor. Zeldzame familiefoto’s en filmclips. Met verschillende muziekvideo’s en uiteraard beelden van liveoptredens.

Programma
14.30 uur Muzikale opening door Carel Brouwers
14.45 uur Gesprek met Elly de Waard over haar ontmoeting met Bowie en Sepehr Maghsoudi over de invloed van Bowie op de mode
15.15 uur Start documentaire over Bowie
16.45 uur Vragen en afsluiting

Elly de Waard
Twintig jaar werkte Elly de Waard als popjournaliste voor Vrij Nederland en de Volkskrant. Zonder schroom en terughoudendheid interviewde zij een onuitputtelijke hoeveelheid internationale popmuzikanten, zoals The Rolling Stones, The Beatles, Roxy Music, Frank Zappa en The Velvet Underground. Elly de Waard heeft een jasje van Bowie in haar bezit. Op 9 april vertelt ze op het Oostereiland hoe dit zo is gekomen.

Sepehr Maghsoudi

Fashion designer & stylist Sepehr Maghsoudi geeft zijn visie op het Jasje van David Bowie en de invloed van Bowie op de mode. Meer informatie op: http://sepehrmaghsoudi.com/ 

Boek: Het Jasje van Bowie

Het boek Het Jasje van Bowie, een bundeling van de interviews van Elly de Waard, geeft een breed overzicht van de popmuziek in de jaren zeventig en tachtig. Bezoekers van de voorstellingen met Elly de Waard kunnen het boek aanschaffen voor 45 euro in plaats van de normale prijs 60 euro.

 

Films in deze categorie

ELLY DE WAARD: ONTMOETING MET FRANK ZAPPA

In samenwerking met popjournaliste Elly de Waard besteedt Cinema Oostereiland aandacht aan bekende muzikanten.

FRANK ZAPPA EAT THAT QUESTION
Deze unieke 90 minuten durende documentaire vertelt, aan de hand van zeldzaam en nooit eerder vertoonde historische beelden uit Frank Zappa’s hooggeprezen 30-jarige carrière, het verhaal van zijn leven. Interviews en optredens van een van rock‘n rolls meest legendarische muzikant. Regisseur Thorsten Schütte haalde de beelden uit obscure kluizen van televisiestations en stelde zo een uniek beeld samen van een van de slimste breinen uit de popmuziek.

Programma
14.30 uur Muzikale opening
14.45 uur Gesprek met Elly de Waard over haar ontmoeting met Frank Zappa.
15.15 uur Start documentaire EAT THAT QUESTION.
16.45 uur Vragen en muzikale afsluiting

Elly de Waard
Twintig jaar werkte Elly de Waard als popjournaliste voor Vrij Nederland en de Volkskrant. Zonder schroom en terughoudendheid interviewde zij een onuitputtelijke hoeveelheid internationale popmuzikanten, zoals The Rolling Stones, The Beatles, Roxy Music, Frank Zappa en The Velvet Underground.

Boek: Het Jasje van Bowie

Het boek Het Jasje van Bowie, een bundeling van de interviews van Elly de Waard, geeft een breed overzicht van de popmuziek in de jaren zeventig en tachtig. Bezoekers van de voorstellingen met Elly de Waard kunnen het boek aanschaffen voor 45 euro in plaats van de normale prijs 60 euro.

Films in deze categorie

DE MATTHÄUS PASSION – De complete uitvoering van Reinbert de Leeuw

De volledige uitvoering van De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw.

In vervolg op de succesvolle documentaire DE MATTHÄUS MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW van Cherry Duyns, is nu de integrale uitvoering van de Matthäus Passion te zien. Een aangrijpende uitvoering in De Nieuwe Kerk gedirigeerd door Reinbert de Leeuw. Met als solisten o.a. Joanne Lunn, sopraan, Delphine Galou, alt, Christopher Watson, tenor. Concertmeester is Judith Steenbrink. De monumentale compositie gebracht door een bevlogen De Leeuw: een absolute aanrader voor liefhebbers van klassieke muziek.

Films in deze categorie

THE EAGLE HUNTRESS (documentaire)

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 87 minuten
Regie: Otto Bell
Met: - // meer info

LA CHANA

IJsland, Spanje, Verenigde Staten
Documentaire, 83 minuten
Regie: Lucija Stojevic
Met: Antonia Santiago Amador // meer info

HIER BEN IK

Nederland
documentaire, 85 minuten
Regie: Sarah Vos, Sander Snoep
Met: - // meer info

WHITNEY: CAN I BE ME

Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk
documentaire , 105 minuten
Regie: Nick Broomfield
Met: Whitney Houston, Bobby Brown // meer info

I AM NOT YOUR NEGRO

VS, Frankrijk, België, Zwitserland
documentaire, 93 minuten
Regie: Raoul Peck
Met: Samuel L. Jackson - Stem // meer info