EXHIBITION ON SCREEN: THE ARTIST’S GARDEN

EXHIBITION ON SCREEN is een documentairereeks waarbij kunstliefhebbers toegang krijgen tot gerenommeerde musea en spraakmakende internationale tentoonstellingen van grote kunstenaars.

Data:
8 november: THE ARTIST’S GARDEN
13 december: MICHELANGELO: LOVE AND DEATH

THE ARTIST’S GARDEN is in 2016 opgenomen tijdens de immens populaire tentoonstelling ‘The Artist’s Garden: American Impressionism and the Garden Movement, 1887–1920’ in het Florence Griswold Museum in Connecticut.
The American Impressionism Movement volgde zijn eigen pad, die over een periode van dertig jaar veel over Amerika als natie onthult. Het verhaal is nauw verbonden met een liefde voor tuinen en een verlangen om de natuur te bewaren in een snel verstedelijkende natie.
Met inleiding van kunsthistoricus Jeroen Damen, www.mandarte.nl

Films in deze categorie

WALK WITH ME

Walk With Me is een prachtig vormgegeven, meditatieve film over de wereldberoemde Boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh.
Thich Nhat Hanh woont samen met andere Zen Boeddhistische monniken en nonnen in Plum Village, een gemeenschap in Zuid-Frankrijk. Zij hebben hun aardse bezittingen opgegeven en leggen zich toe op een kuis leven. Er is een gemeenschappelijk doel: hun lijden ombuigen en hun leven wijden aan de kunst van mindfulness. Drie jaar lang worden hun levens gevolgd en komen existentiële vragen waarmee ze geconfronteerd worden aan bod in hun zoektocht naar acceptatie. In de documentaire staan de kracht van stilte en helderheid centraal. De voice-over is van Benedict Cumberbatch.

Films in deze categorie

SAFARI

ENGELS ONDERTITELD.

Documentaire over jagende toeristen in de wildreservaten van Zuid-Afrika en Namibië.

Een vakantiefilm over moord, zo noemt Ulrich Seidl zijn uiterst ongemakkelijke documentaire over de trofeejacht van blanke toeristen in Afrika. In gestileerde tableaus brengt hij deze stuitende, zinloze moordpartijen in beeld terwijl de jagende vakantiegangers zich van geen kwaad bewust zijn. Wat drijft mensen om te moorden? Dat de plezierrooftochten in de ogen van velen walgelijk en pervers zijn, blijft buiten beschouwing in Seidls koele studie naar de exploitatie van de natuur door de mens. Juist door hen zonder vooroordelen te volgen weet Seidl de motieven van deze jagers te achterhalen, die anders voor ons verborgen zouden blijven. Ulrich Seidl is onder andere bekend van het drieluik PARADISE: LIEBE/GLAUBE/HOFFNUNG.

Films in deze categorie

KEDI

Documentaire over de bijzondere waarde van katten in de stad Istanboel.
Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. Zo zijn ze een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken. De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. In Istanboel zijn katten spiegels voor de inwoners; ze laten hen op een unieke manier reflecteren op hun leven.

Films in deze categorie

THE EAGLE HUNTRESS (documentaire)

Documentaire waarin een jong meisje wil breken met de heersende tradities van haar land.
Jagen met een arend is een mannenaangelegenheid in Mongolië. Maar al sinds haar jeugd helpt Aisholpan haar vader bij het trainen van deze prachtige dieren. Op haar dertiende beslissen ze om samen een arend te adopteren en er een heuse vossenjager van te maken. Zal ze erin slagen om de tradities te doorbreken en aanvaard te worden door de ouderen van haar dorp? Aan het doorzettingsvermogen, kracht en dapperheid van Aisholpan zal het in ieder geval niet liggen. THE EAGLE HUNTRESS speelt zich af op de adembenemend mooie steppen van Mongolië.

Films in deze categorie

LA CHANA

Indringend verhaal over het hart en de ziel van zigeunerdanseres La Chana.
Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig maakte ‘La Chana’ wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Maar op het hoogtepunt van haar carrière verdween ze ineens uit de schijnwerpers. De documentaire volgt de zigeunerdanseres als ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium. Zittend, maar nog altijd met indrukwekkend voetenwerk. De film onthult bovendien het geheim achter haar plotselinge verdwijning. Een meeslepend verhaal over creativiteit, ouder worden en doorzettingsvermogen. LA CHANA won onder andere de VPRO Publieksprijs.

Films in deze categorie

WHITNEY: CAN I BE ME

Gerenommeerd regisseur Nick Broomfield regisseert de documentaire over één van de grootste zangeressen aller tijden. Whitney Houston was de meest bekroonde vrouwelijke artiest en daarmee het levende bewijs van een superster. Hoewel Whitney miljoenen dollars verdiende, meer opeenvolgende nummer één hits had dan The Beatles, en haar stem erkend werd als één van de beste aller tijden, was ze nooit vrij om zichzelf te zijn en stierf ze aan een overdosis. Ze was slechts 48 jaar oud. WHITNEY: CAN I BE ME is grotendeels gemaakt met nog nooit eerder vertoond materiaal en exclusieve opnames. De documentaire vertelt het ongelofelijke en aangrijpende levensverhaal van Whitney Houston, met inzichten van haar meest dierbaren.

Films in deze categorie

I AM NOT YOUR NEGRO

FilmPlus programma: Inleiding door mevr. Monique Steijns. Zij is juriste bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij schreef onlangs een artikel over deze film in het NRC. Ook heeft zij de regisseur Raoul Peck geïnterviewd. Na afloop een filmgesprek met mevr. Steijns en een gespreksleider.

Duur film: 93 minuten

Zondag 15 oktober. Start programma 14.00 uur

Welke film zijn er te zien bij FilmPlus?
I AM NOT YOUR NEGRO:   Zondag 15 oktober 2017: 14:00
THE CIRCLE:                       Zondag 12 november 2017: 14:00
HUMAN:                               Zondag 3 december 2017: 14:00

De prijs voor de film en het plusprogramma is normaal €15,- en vriend €13,-.
Passepartout mogelijk bij het kopen aan de kassa van alle 3 de FilmPlus films. I.p.v. normaal €45 betaalt u dan €40,50 of i.p.v. vriend €40 betaalt u dan €34.50.

 

I AM NOT YOUR NEGRO Een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I AM NOT YOUR NEGRO verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt.

 

FilmPlus: Films van nu over onderwerpen van nu. Cinema Oostereiland vertoont premiere films en documentaires. Films gemaakt door filmmakers die via film hun mening geven over de wereld waar we in leven. Iedere maand kiest Film PLUS films uit met onderwerpen als burgerschap, mediawijsheid of duurzaamheid. Bij de films bieden wij altijd iets extra’s aan zoals een lezing van een expert, een filmquiz of een workshop in de filmfoyer.

 

Films in deze categorie

HIER BEN IK

Over een aantal Bloemendalers die worstelen met hun levens waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden.

In HIER BEN IK maken we kennis met een topmanager die bijna sterft tijdens de New York marathon maar weigert op te geven, een vrouw die niet kan verwerken dat ze na haar echtscheiding haar upperclass status verliest en twee jonge, ambitieuze financials die geconfronteerd worden met een onverwerkt familieverleden. Op zondag bezoeken zij de kerk in Bloemendaal waar dominee Ad van Nieuwpoort een alternatief biedt voor ons jachtige bestaan, ons negatieve zelfbeeld, onze verstikkende ambities, kortom onze worsteling met het gewone leven. Van Nieuwpoort verdiept zich in oude bijbel teksten op zoek naar de simpele schoonheid van ons bestaan.

Films in deze categorie

0,03 seconde DOCUMENTAIRE

Absolute topsport en het verschil tussen nét wel winnen en nét niet.

0,03 SECONDE geeft een indringende inkijk in de wereld van topsport. Talent, gedrevenheid en afzien betekenen hierin alles, maar bieden tegelijkertijd geen enkele garantie op succes. De internationale concurrentie is gigantisch. De verschillen zijn miniem, de gevolgen enorm. Net wél betekent eeuwige roem, net níet een roemloze afgang. Wat betekent het alles te geven voor dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt je ambities waar te maken? Nederlands toptalent als Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Marcel Wouda komen in deze documentaire openhartig aan het woord.

Films in deze categorie

ELLY DE WAARD: ONTMOETING MET THE BEACH BOYS

Verenigde Staten
Lezing en beelden van de Beach Boys, 120 minuten
Regie: John Anderson, Joe Thomas
// meer info

WALK WITH ME

Verenigd Koninkrijk, VS, Frankrijk
Documentaire, 94 minuten
Regie: Marc Francis
Met: Stem: Benedict Cumberbatch // meer info

CITY OF GHOSTS

Verenigde Staten
Documentaire, thriller, 92 minuten
Regie: Matthew Heineman
// meer info

HUMAN

Frankrijk
Drama, 192 minuten
Regie: Yann Arthus-Bertrand
// meer info

I AM NOT YOUR NEGRO

VS, Frankrijk, België, Zwitserland
documentaire, 93 minuten
Regie: Raoul Peck
Met: Samuel L. Jackson - Stem // meer info

LOVING VINCENT

Verenigd Koninkrijk
Animatie, 95 minuten
Regie: Dorota Kobiela
Met: Saoirse Ronan (Stem) - Helen McCrory (Stem) - Aidan Turner (Stem) // meer info

EXHIBITION ON SCREEN: CURIOUS WORLD OF HIERONYMUS

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, lezing, 90 minuten
Regie: David Bickerstaff
// meer info

EXHIBITION ON SCREEN: THE ARTIST’S GARDEN

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, 90 minuten
Regie: Phil Grabsky
// meer info

EXHIBITION ON SCREEN: MICHELANGELO: LOVE AND DEATH

Verenigd Koninkrijk
Documentaire, lezing, 90 minuten
Regie: David Bickerstaff
// meer info

IN PURSUIT OF SILENCE

Verenigde Staten
documentaire, 81 minuten
Regie: Patrick Shen
Met: - // meer info

KEDI

Turkijke, Verenigde Staten
Documentaire, 79 minuten
Regie: Ceyda Torun
// meer info